Opozicija opozarja na pomanjklivosti

Zakon o rudarstvu buri duhove v Šaleški dolini

N.N.
17. 3. 2022, 10.22
Posodobljeno: 17. 3. 2022, 10.29
Deli članek:

Državni zbor je 11. marca opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu – Za Šaleško dolino je sporen člen, ki ureja dajanje koncesij brez soglasja lastnikov zemljišč – Zakon gre v tretjo obravnavo.

saleska-dolina.si
Zakon med drugim ureja izjemo pri podaljšanju časa veljavnosti rudarske pravice posameznim skupinam koncesionarjev ter posega v lastninsko pravico lastnikov zemljišč znotraj pridobivalnega prostora.

Opozicija je na seji Državnega zbora opozorila na pomanjkljivosti zakona in vložila več dopolnil, a jih Državni zbor ni podprl. V LMŠ, SD in Levici so predlagali tudi črtanje po njihovi oceni škodljivega 60. člena zakona.

Poslanec Rudi Medved (LMŠ) je menil, da je omenjeni člen nepotreben, diskriminatoren in pomeni tveganje za naravovarstvo. »Že sedanji zakon ureja možnosti podaljšanja pretečenih pravic koncesij, ureja tudi pogoje za to in nobene potrebe ni, da ste vrnili določilo, da se podaljšuje rudarska pravica koncesionarjem, ki opravljajo rudarsko javno službo, tudi če nimajo pridobljene pravice izvajanja rudarskih del na zemljišču in nimajo pridobljenih soglasij morebitnih drugih imetnikov pravic na teh zemljiščih,« je poudaril Medved.

Predlog sprememb zakona je pred tem 8. marca na nujni seji obravnaval Odbor Državnega zbora RS za infrastrukturo, okolje in prostor. Mestna občina Velenje je predlagala, da bi se omenjeni člen spremenil in tudi zakonodajno-pravna služba Državnega zbora je pred tem podala mnenje, da je ta člen sporen z vidika ustavno varovanih načel, ki se s tem členom kršijo. »Namreč s tem členom se znotraj pridobivalnega prostora avtomatsko podaljša koncesija brez soglasja lastnika zemljišča,« je komentiral mag. Iztok Mori, direktor uprave MO Velenje. »Na drugačno odločitev lahko vplivajo naši poslanci, ki lahko ugotovijo, tako kot smo tudi mi, da je ta člen neskladen z ustavo in da ga zato ne sprejmejo. Žal nam ni uspelo, na odboru je bil izid glasovanja zelo tesen, kajti 10 članov odbora je bilo proti umiku člena, 9 pa za.«

Član odbora je edini poslanec iz Šaleške doline, Šoštanjčan Franc Rosec (SDS), ki je glasoval proti in tako s svojim glasom zaobšel interes lokalne skupnosti. Na vprašanje zakaj je s svojim glasom nagnil tehtnico na stran koncesionarjev je za tednik Naš čas odgovoril: »Če bo člen sprejet, se pa ne bo moglo podati koncesije,« in dodal: »Župani se pogovarjajo z ministri ne s poslanci. Ko pride kaj narobe, je pa kriv poslanec. Naj pometejo pred svojim pragom.«

Župan MO Velenje Peter Dermol (SD) je potrditev za lokalno skupnost spornega člena komentiral: “Razočarani smo nad takšnim pristopom. Ta člen je tudi po mnenju zakonodajno-pravne službe sporen, zato bomo skupaj s sosednjo občino razmislili, kako postopati naprej. V vsakem primeru pa ne pristajamo na to, da bi z lastništvom Mestne občine Velenje, ki je konec koncev lastništvo naših občank in občanov delovali po svoje, brez da bi lokalna skupnost imela kakršno koli možnost vplivanja na prihodnji razvoj te regije. To je slab začetek prestrukturiranja. V lokalni skupnosti sigurno ne bomo obupali. Če bi bil ta poslanec iz Velenja bi sam ostro nasprotoval takšnemu načinu. Pričakujem od poslancev, ki so imenovani, ne glede na to katere politične barve so in so iz naše regije, da delajo za našo regijo, za interese lokalne skupnosti in občank in občanov, ki tu živijo.”

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov