Vestnikova osebnost Pomurja 2021

Bralce Vestnika najbolj prepričal nogometaš Žiga Kous, legenda kluba NŠ Mura

Vestnik
17. 3. 2022, 10.03
Posodobljeno: 17. 3. 2022, 10.06
Deli članek:

29-letni nogometaš Žiga Kous je bočni branilec v NŠ Mura, hkrati pa že trenira mlade sile.

Aleš Cipot
Nogometaš Žiga Kous je Vestnikova osebnost Pomurja 2021

Medijska hiša Vestnik je s pomočjo bralcev izbrala Vestnikovo osebnost Pomurja leta 2021. Uredništvo je določilo osem kandidatov, ki s svojimi dejanji življenje v lokalnem okolju spreminjajo na bolje. Zmagovalca pa so z oddanimi glasovi določili bralci časopisa in uporabniki spletne strani vestnik.si.

KDO SO BILI DRUGI KANDIDATI ZA VESTNIKOVO OSEBNOST POMURJA 2021?

Vera Granfol, učiteljica Osnovne šole Gornja Radgona in aktivno članico Kluba učiteljic in učiteljev globalnega učenja; Klement Časar, predsednik komisije za delo z mladino pri Gasilski zvezi Šalovci in pobudnik akcije zbiranja odpadnih pločevink; Danijela Hozjan, dolgoletna vodja Zveze kulturnih društev Lendava; Srečko Kalamar, ustanovitelj podjetja Goričanka Kalamar, ki je z odprtjem trgovine v središču Murske Sobote pomagal oživiti mestno jedro; Zlatka Lebar, prejemnica zlatega znaka, najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene in babiške nege; Sara Sukič, mlada podjetnica, ki je odprla prvo »zero waste« trgovino v regiji, in Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem in duhovnik Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota, ki je dal pobudo za obuditev ekumenskih sprehodov verskih voditeljev po mestu.

Daleč največ podpore je prejel nogometaš Nogometne šole (NŠ) Mura Žiga Kous, za katerega so v opisu dejali, da je kot eden od kapetanov aktualnih državnih prvakov že legenda kluba. Po številu nastopov je na četrtem mestu klubske lestvice, prav tako je v zadnjih letih sodeloval pri največjih dosežkih kluba. Ob novici, da so ga sodelujoči izbrali za Vestnikovo osebnost Pomurja minulega leta, je bil presenečen. »Nikoli nisem pomislil, da bom prav jaz prejel to priznanje. Želim čestitati vsem kandidatom, ki so bili v izboru, saj so vsi na svojih področjih odlični, naj pa dodam, da sem res ponosen na ta dosežek,« je strnil v prvem odzivu za Vestnik.

Kous se je z nogometom pričel ukvarjati pri sedmih letih in tako sledil stopinjam očeta in brata. Ko je dopolnil 13 let, ga je pot zanesla v Muro, kjer je pozneje začel profesionalno kariero. Vmes je oblekel še dres Domžal in Celja, pred petimi leti pa se je vrnil v Mursko Soboto. Postal je tudi vzornik številnih mladih.

»Delam to, kar najraje počnem. Tega se veselim in upam, da mladi to prepoznajo in sem jim vzornik. Pomembno je, da pridno trenirajo in v nogometu uživajo,« svetuje Kous mladim športnikom. »Prekmurje živi za nogomet, z Muro pa so nam uspele odlične stvari. Na ulicah Murske Sobote me kdaj ustavijo neznanci, kaj vprašajo, kar se mi zdi lepo, saj smo vsi veseli, če nas kdo prepozna.«

Še ima rezerve

Devetindvajsetletni bočni branilec, ki marsikaterega navijača navdušuje s hitrimi prehodi iz obrambe v napad in natančnimi podajami v kazenski prostor, poudarja, da je nogomet njegov način življenja in si ne predstavlja druge poklicne poti. Poudari, da je bolj kot na posamične nagrade, ki jih je doslej prejel kar nekaj, ponosen na dosežke ekipe. »Nogomet je kolektivni šport in največje nagrade so pokalni in državni naslovi,« pravi in dodaja, da je še vedno lačen novih izzivov.

»Mislim, da imamo odličnega in ambicioznega mladega trenerja, in upam, da bomo nadaljevali serijo pozitivnih rezultatov.«

Kot eno večjih prelomnic v profesionalni karieri navede Murin naslov državnega prvaka v drugi ligi v sezoni 2017/18. »Takrat se je pozitivna zgodba začela. Temelji so bili vrhunsko postavljeni, za kar se zahvaljujem upravnemu odboru in strokovnemu vodstvu, potem pa so vsako leto sledili vrhunski dosežki.« Z njimi pa je rasla tudi nogometna evforija v Murski Soboti, Prekmurju in širše.

Zanj je bil najpomembnejši gol proti Žalgirisu, najlepši v karieri pa proti Tottenhamu v Londonu. Pravi pa, da se bo vedno spominjal finala slovenskega pokala leta 2020, ko sta se pomerila NŠ Mura in lendavska Nafta 1903. Po tihem si želi, da se Lendavčani vrnejo v prvo ligo, saj so to derbiji z izrednim nabojem, polnimi stadioni in fantastično atmosfero.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov