Covid-19

Ministrstvo za zdravje sproti korigira nova pravila in stavi na osebno odgovornost

Antun Katalenić
22. 2. 2022, 11.05
Posodobljeno: 22. 2. 2022, 11.06
Deli članek:

Država formalno ukinja kritje stroškov testiranja ravno, ko se bo številnost testov zaradi umika PCT-pogoja drastično zmanjšala. Koncesionarji so se prvi prilagodili novim pravilom.

Sašo Švigelj
Minister Poklukar meni, da je zdaj pravi čas za ukinitev ukrepov, kljub še vedno visokim številkam okužb.

»Naredili smo prvi korak k stari normalnosti,« je ob napovedi sproščanja ukrepov za omejevanje pandemije državljanom sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Kako je potekal prvi dan nove stare normalnosti?

Stiske državljanov

Lažni negativni test

Nizka zanesljivost hitrih testov vzbuja nelagodje pri ljudeh, ki sumijo, da imajo sami okužbo, za bolniški stalež pa potrebujejo pozitiven izvid testa. Karanten ob rizičnih stikih namreč sploh ni več.

Svojo izkušnjo, ki jo je nedvomno delil s številnimi Slovenci, je za nas včeraj opisal bralec. Pri samotestiranju je bil pozitiven njegov sin, zato sta se skupaj odpravila na hitro testiranje, a kam? Zbegana sta bila tudi sama, saj so bili kontejnerji, ki sta jih bila vajena na tradicionalnih mestih, prazni. Koncesionarji in zasebniki po sobotni odločitvi vlade, kot kaže, niso odlašali in so svoje testirne točke večinoma zaprli.

Da bi pomirili takšne in drugačne skrbi, so z ministrstva ljudem vendarle sporočili dobro novico, in to je, da kljub generalnemu ukinjanju kritja hitrih testov iz državnega proračuna ostajajo izjeme – ki pa se očitno sproti prilagajajo po potrebi. Čeprav je bilo sprva rečeno, da država krije stroške za tiste, ki potrebujejo negativni test, da bi lahko opravljali delo ali obiskali zdravstvene zavode, zavode za socialno varstvo ali zavode za prestajanje zapornih kazni, so v ponedeljek tekom dneva podali dodatno pojasnilo ukrepov. Na presenečenje mnogih ostaja PCT-pogoj veljaven ob sprejemu v bolnišnico, ne pa tudi ob navadnem zdravniškem pregledu.

Še pred tem so v dodatnem pojasnilu z ministrstva olajšali skrbi več ljudi, ko so sporočili, da testiranje ostaja brezplačno tudi za tiste, ki imajo bodisi simptome okužbe s koronavirusom bodisi so pri samotestiranju dobili pozitiven izid. Kot dokaz za to služi že fotografija testa. Skoraj dve leti po začetku pandemije Vlada Republike Slovenije tako rekoč z danes na jutri sprejema ukrepe, ki imajo neposredne učinke na življenje prebivalcev, ne da bi prej opravila ustrezna posvetovanja.

Varčevanje z zamikom

Vprašljivo je tudi zaporedje opuščanja ukrepov. Neuradno naj bi pri njihovi sočasnosti osrednjo vlogo igral premier Janez Janša, katerega samovolja naj bi še enkrat prevladala nad zdravstveno stroko. Potem ko je Slovenija mesece krila stroške testiranj za posameznike, ki se niso želeli cepiti, a so vseeno potrebovali izpolnitev pogoja PCT, se je zdaj država odločila umakniti financiranje testiranja ravno v trenutku, ko se bo število opravljenih hitrih testov bržkone izjemno zmanjšalo. Če smo pred meseci ugibali, da bi, ob predpostavki, da se vsi necepljeni odrasli v Sloveniji na 48 ur testirajo s testom za 2,50 evra, lahko mesečno počrpali kar 18,8 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, ta računica zdaj več ni relevantna. Prav tako ni več relevanten odlok, ki je zavezoval državo, da bo stroške HAG-testov krila vse do 4. maja 2022.

PCT-pogoj, ki je bil pravzaprav zadnji poskus vlade, da poveča precepljenost med Slovenci, se tako očitno v veliki meri zapisuje v zgodovino kot relativno neuspešen, kar zadeva prepričevanje ljudi o zaščiti s cepivi, in v zadnjem obdobju tudi nesmiseln, ko je s prihodom omikrona incidenca izjemno poskočila, pri čemer tudi polna precepljenost ni pomenila zaščite pred okužbo. Kar pa je prinesel PCT-pogoj, je kopica zaposlitev za določen čas, ki so se nenadno prekinile. V pogovoru z zaposleno enega od zasebnih podjetij, ki opravlja hitre teste in PCR-teste, smo izvedeli, da so bili izvajalci testov praviloma najeti zunanji delavci, študenti ali posamezniki in posameznice s srednješolsko zdravstveno izobrazbo. Tako njih kot neštete študente in varnostnike, ki so preverjali izvajanje pogoja PCT, verjetno čaka prekinitev dela. Tudi denimo v primeru ZD Ljubljana so nam potrdili, da so se ob številnosti testov po pomoč obrnili k študentom, ki pa so praviloma opravljali administrativna in logistična dela oziroma so odgovarjali na klice ljudi.

Obvod pravil

Če se boste te dni odpravljali na hitri test, torej vnaprej preverite, ali je testirno mesto sploh še tam. Četudi država uradno ne krije več stroškov testiranja, to ostaja povsem brezplačno na voljo vsem, ki imajo (ali so pripravljeni dejati, da imajo) simptome okužbe s koronavirusom. Ministrstvo za zdravje smo sicer včeraj prosili za pojasnila, kako lahko do brezplačnega hitrega testa pridejo osebe s simptomi, torej ali se pri taki osebi terja potrdilo oziroma napotitev zdravnika, a jasnih odgovorov nismo prejeli. Minister Poklukar je že v soboto sporočil, da »sproščanje ukrepov prinaša večjo osebno odgovornost«. Kako se bo ta obnesla, bo jasno v prihajajočih tednih in mesecih. Napako prehitrega slavja ob koncu epidemije je ta vlada storila že večkrat. Črke PCT bi se ob poslabšanju epidemiološke slike lahko hitro spet znašle v besedišču slehernega Slovenca.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov