Omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov

Upravniki: Vladne rešitve bi škodile etažnim lastnikom in koristile dobaviteljem

L.J.
11. 2. 2022, 12.31
Posodobljeno: 11. 2. 2022, 12.50
Deli članek:

V Združenju upravnikov nepremičnin so v sodelovanu s pravnimi strokovnjaki preučili predlog zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki ga je konec januarja potrdila vlada. Poslance pozivajo k popravkom predloga, sicer se bodo zatekli k uporabi pravnih sredstev.

Bobo
Etažni lastniki v večstanovanjskih stavbah so v neenakem položaju, saj dobavitelji take stavbe pogosto smatrajo za poslovne odjemalce, pri njih pa se cena dnevno določa glede na stanje na svetovnih trgih in je lahko kar do štirikrat višja kot tista za gospodinjske odjemalce.

V Združenju upravnikov nepremičnin pri Gospodarski zbornici so zapisali, da so najprej predlog zakona pozdravili z optimizmom, ki pa se je po natančnejšem branju izkazal za preuranjenega. "Po podrobnejši preučitvi besedila predloga in posvetovanju s pravnimi strokovnjaki ugotavljamo, da omenjeni predlog za etažne lastnike skupnih kurilnic ne prinaša trajne rešitve nastalega položaja. Celo več. Ugotavljamo, da lahko povzroči celo poslabšanje njihovega pravnega položaja, saj se je vlada, s potrditvijo omenjenega predloga, več kot očitno postavila na napačno stališče, ki ga podpirajo tudi dobavitelji energentov."

Upravniki dodajajo, da iz besedila 5. člena zakonskega predloga sledi, da naj bi bil položaj etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo s toploto iz skupnih kurilnic na zemeljski plin, šele z implementacijo tega zakona in samo za določeno obdobje, do 30. aprilaizenačen s položajem vseh ostalih gospodinjskih odjemalcev.

Predlog zakona torej zgolj začasno ureja položaj etažnih lastnikov. Poleg tega v Združenju poudarjajo, da imajo etažni lastniki položaj gospodinjskih odjemalcev zagotovljen že na podlagi veljavne zakonodaje. "Sprejetje zakona z določbo 5. člena v predlagani vsebini bi tako pomenilo, da je takšnemu stališču pritrdil tudi Državni zbor RS. Čeprav takšno stališče za nazaj ne bi bilo zavezujoče in bi sodišča predpise interpretirala povsem neodvisno, bi lahko uveljavitev takšne določbe kljub temu škodovala interesom etažnih lastnikov in koristila interesom dobaviteljev," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Prav tako dodajajo, da predlagani zakon identičnega problema, ki obstaja na področju ogrevanja, ne naslavlja za primer dobave električne energije za skupna odjemna mesta v večstanovanjskih stavbah.

Upravniki predlagajo spremembe zakonodaje

Upravniki od državnega zbora ob sprejemanju zakona pričakujejo, da ne bodo potrdili besedila 5. člena, temveč ga bodo ustrezno popravili, tako da bo iz njega jasno sledilo, da je položaj etažnih lastnikov že na podlagi veljavne zakonodaje izenačen s položajem ostalih gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina. Prav tako mora besedilo ta položaj izenačiti pri dobavi električne energije za skupna odjemna mesta.

"V nasprotnem primeru bomo članom združenja in etažnim lastnikom predlagali, da za zaščito lastnih interesov uporabijo pravna sredstva, saj smo prepričani, da je veljavna zakonodaja glede tega vprašanja dovolj jasna, kar bodo po našem mnenju brez težav prepoznala tudi pristojna sodišča."

Zaradi neupoštevanja zakonodaje etažni lastniki v neenakopravnem položaju

Težava položaja etažnih lastnikov je prizadela mnoge prebivalce, ki živijo v blokih, torej večstanovanjskih stavbah. Nekateri prebivalci blokov so morali za ogrevanje v minulih mesecih odšteti kar do dvakrat ali celo trikrat višjo ceno kot ostali gospodinjski odjemalci.

Neenakopravni položaj etažnih lastnikov leži v zanki, da dobavitelji energentov večstanovanjske objekte obravnavajo kot poslovne odjemalce, kar pa posledično pomeni, da se za njih cene energentov dnevno spreminjajo. V sredini januarja so bile cene plina za poslovne odjemalce celo štirikrat dražje kot za gospodinjske. Cena za gospodinjske odjemalce je fiksna, cena za poslovne pa se dnevno določa na svetovnih trgih.

Med dobavitelji energentov jih kar nekaj, med njimi Petrol, odjemalce razvršča glede na količino letne porabe energenta. Takšen režim sta za večstanovanjske stavbe s skupno kurilnico predvidela tudi Agencija za energijo in ministrstvo za infrastrukturo, zato se stavbe, ki letno presežejo 100 megavatnih ur, avtomatično smatra za poslovne odjemalce.

V Združenju upravnikov so že dlje časa opozarjali, da taka obravnava etažne lastnike spravlja v neenakopraven položaj, da pa jo že obstoječa zakonodaja ne dovoljuje.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste