O aktualnem stanju

Logarjeva nakazala na možnost sproščanja pogoja PCT

S.R.
1. 2. 2022, 14.31
Deli članek:

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar upa, da se bomo lahko nekje čez 14 dni začeli pogovarjati o sproščanju in ne zaostrovanju.

Bobo
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Infektologinja Mateja Logarje danes pred UKC Ljubljana spregovorila o aktualnih epidemioloških razmerah v Sloveniji.Dejala je, da glede na zadnje podatke upajo, da smo vsaj nekje blizu vrha ali celo na vrhu. To ocenjevanje bo v naslednjih dneh morda nekoliko oteženo, kar je posledica zadnje spremembe protokola testiranja, v skladu s katerim se hitri antigenski testi ne potrjujejo več s PCR testi. Razmere v bolnišnicah pa so po njenih besedah še daleč od vrha in daleč od normalnih. Še vedno se primarno ukvarjajo s covidnimi bolniki. Je pa dejala, da se omikron razlikuje od preteklih različic, saj v resnici pri večini povzroča bolj »nek prehlad, ki sicer poteka z vročino. Je seveda manj prizadetosti pljuč.« Poudarila je sicer, da v primeru denimo prehladov, ki jih povzročajo rinovirusi, pri kroničnemu bolniku lahko to kronično bolezen poslabšajo do te mere, da je potreben sprejem v bolnišnico »ne zaradi samega prehlada, ampak zaradi poslabšanja kronične bolezni.« Podobno se dogaja tudi v primeru okužbe s sars-cov-2.

Treba je bilo potegniti ročno zavoro

Kar zadeva spremembo protokola testiranja, je bila po njenih navedbah pod vprašajem vzdržnost delovanja mikrobioloških laboratorijev, ki primarno niso namenjeni samo diagnostiki, temveč imajo tudi druge funkcije. Ti so zdaj vse svoje znanje uporabili za opravljanje testov in so izvajali »enormne količine« PCR preiskav, v svetovalni skupini so zato presodili, da je ob takšni razširjenosti virusa tudi občutljivost hitrih testov dovolj visoka, da lahko ti začasno zamenjajo PCR teste. Ko se bo stanje spremenilo, se bo po njenih besedah zelo verjetno znova spremenil tudi protokol, v tem trenutku pa je bilo treba »potegniti ročno zavoro,« saj mora delovati tudi ostala diagnostika v mikrobioloških laboratorijih. Potreben je bil kompromis.

Spremembe ali ukinitev pogoja PCT?

Spregovorila je tudi o morebitnem sproščanju ukrepov. Poudarila je, da PCT pogoj zaenkrat ostaja v veljavi. Zavedati se moramo namreč, da trikrat cepljeni zbolevajo z bistveno blažjo obliko bolezni, cepljeni, ki zbolijo, pa virus izločajo bistveno krajši čas, je pojasnila. Dodala je, da pa tudi cepljeni in prebolevniki lahko zbolijo, zato je tudi pri njih potrebno redno testiranje. Ko pa se bo začela situacija umirjati, bo po njenih besedah tudi svetovalna skupina predlagala drugačno izhodno strategijo od trenutne. Ob tem upajo, da ne bo »še kakšnega dodatnega koronskega presenečenja in da bo naslednja različica, če so bo pojavila, še blažja od omikrona.« »V tem primeru bi vsekakor sledilo sproščanje ukrepov, vključno s PCT-jem,« je izpostavila. V svetovalni skupini se sicer bolj nagibajo k postopnemu sproščanju glede na tveganje, a najprej moramo priti do tega, da vidimo, da »se stvar umirja, da je stabilna.« Ob slabi precepljenosti lahko namreč v primeru velikega sproščanja »zelo hitro pride do ponovnega poslabšanja.« Kot je še dodala, upa, da se bomo lahko nekje čez 14 dni začeli pogovarjati o sproščanju in ne zaostrovanju.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste