Na poti proti prevladi

Okužbe z omikronom potrjene v skoraj vseh regijah, predlagali nov ukrep

J.P.
21. 12. 2021, 11.34
Posodobljeno: 21. 12. 2021, 12.16
Deli članek:

Podatkov o hospitalizacijah in smrtih, povezanih z omikronom, še nimajo. A bolje je biti previden.

STA
Cepljenje ostaja najboljša zaščita.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je predstavil nekaj podrobnosti v zvezi z razsajajočim omikronom, novo različico koronavirusa.

Omikron povzroča porast okužb po celem svetu, je bolj kužen, najbolj povedne pa so razmere v Združenih državah Amerike, kjer je v manj kot treh tednih od prvega zaznanega primera prišel do 70 odstotkov vseh primerov.

Podoben razplet se, tako Fafangel, obeta tudi Sloveniji, kjer so od danes zjutraj potrjeni primeri v vseh regijah, le v goriški ne. Bi pa bilo naivno misliti, da ga tam ni.

Fafangel "ni slišal", da bi kateri od 51 okuženih z omikronom izkušal težji potek bolezni. Je pa res, da se je to od takrat, ko so te osebe bile v stiku z epidemiologi, lahko že spremenilo.

Število primerov okužbe z omikronom je v Sloveniji naraslo na 51. A bolj kot to je pomemben podatek, da imamo lokalne prenose. Torej primere okužbe pri ljudeh, ki niso potovali ali bili v stiku z nekom, ki je potoval. Z epidemiološkega vidika je zato vsak primer okužbe z virusom sar-cov-2 najverjetneje primer okužbe z omikronom.

Fanfangel je poudaril, da je pravočasno ukrepanje bolj pomembno kot pa čakanje na 100-odstotne podatke, saj teh v zvezi s hospitalizacijami in smrtmi še nimajo. Je pa dejstvo, da je z epidemiološkega vidika različica, ki je bolj nalezljiva, hujša, in sicer zaradi pritiska na zdravstveni sistem, četudi je morda blažja.

Poživitveni odmerek ja, prebolelnost ne

Višja prenosljivost omikrona je zato zaskrbljujoč podatek, je nadaljeval Fafangel. Cepljenje ostaja najboljše orodje, največ tvegajo necepljeni. Poživitveni odmerek povrne zaščito, saj zaščita proti simptomatični bolezni po osnovnem cepljenju upade, a nas samo cepljenje ne bo pripeljalo čez val, je poudaril. Potrebni so tudi zaščitni ukrepi, kot so vzdrževanje varnostne razdalje, nošenje zaščitnih mask, testiranje, prezračevanje prostorov, higiena itd.

Omikron je posledica neenakosti cepljenja v svetu. V globalni pandemiji si je svet zakuhal nove različice, je dejal Fafangel. Ukrepe je temu primerno treba prilagajati. Epidemiologi zato predlagajo enotno karanteno za vse, izjema v primeru visoko tveganega stika bila le cepljenost s poživitvenim odmerkom. Epidemiologi namreč ne morejo več ločiti, ali gre v primeru okužba za omikron ali ne. Podatek o sekveniranju, ki to razkrije, do epidiomološke službe skoraj vedno pride prepozno, je dejal Fafangel. Da bi med izjeme uvrstili prebolelost, ni dovolj podatkov. Zato bi brcnili v temo, če bi tako ravnali.

Fafangel je dejal še, da bomo luč na koncu predora videli, ko bo razcep med številom okužb in hospitalizacij tolikšen, da bodo lahko pristojni karantene in druge ukrepe lahko ukinili.

"Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo omejujemo," je za konec še dejal Fafangel.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov