Obisk kriminalistov

Zoran Janković komentiral hišne preiskave. Obtožil je premierja Janeza Janšo

J.P./STA
21. 12. 2021, 09.26
Posodobljeno: 21. 12. 2021, 13.00
Deli članek:

Hišne preiskave pri Jankovićih zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Bobo
Za dogajanje je obtožil premierja Janeza Janšo.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane opravljajo hišne preiskave. S tem zbirajo obvestila in iščejo dokaze zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, poroča portal Necenzurirano.

Današnje hišne preiskave so del dve leti trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, so še dodali. Preiskava naj bi bila povezana s sumom zlorabe sredstev EU. Več informacij so napovedali v nadaljevanju dneva.

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 34 preiskovalcev. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo.

Poteka 11 hišnih preiskav pri petih fizičnih in pravnih osebah, med preiskovanci pa so menda ob Zoranu Jankoviću tudi njegova žena Mija Janković, sin Damijan Janković, njegova partnerka Ursula Gavish, ter poslovneža Gregor Marolt in Jan Bec. Na tapeti naj bi se znašel tudi drugi sin ljubljanskega župana, Jure Janković.

Na generalni policijski upravi so za STA pojasnili, da se sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranje denarja.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen, so še dodali.

Poziv

Na spletni strani ministrstva je Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) odkrito pozval, naj se loti Zorana Jankovića, je poročal portal Necenzurirano.

V daljšem besedilu je Hojs, podpisan kot minister, pisal o Jankovićevem paradnem projektu: izgradnji kanalizacijskega omrežja in nadgradnji centralne čistilne naprave v Zalogu. V njem je komentiral vrednost celotne investicije in njenega projektiranja. »Številke in razmerja, ki so daleč od primerljivih cen v Nemčiji, (...) bi vsekakor morali zanimati NPU in kriminalistično policijo, glede na to, da se zadeva financira s sredstvi EU, pa tudi pristojne službe EU (Evropski urad za boj proti prevaram, evropsko tožilstvo),« je poudaril Hojs.

Presenečenje zanj

Ljubljanski župan Zoran Janković je zatrdil, da se hišne preiskave, ki so jih opravili tudi na njegovem domu, ne nanašajo nanj ali kogar koli drugega z mestne občine. Tarča preiskovalcev je bila Jankovićeva žena Mija Janković, preiskovalce pa so zanimali plačani računi, je pojasnil. "Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso rabili mene, ampak so preverjali posamezne račune pri soprogi," je dejal.

Povedal je tudi, da so kriminalisti obiskali njegovega sina Damijana in njegovo partnerico Ursulo Gavish. Tudi tam so delo kriminalisti opravili korektno. Preiskave po besedah župana potekajo tudi na družbi Electa.

Po oceni Jankovića so bili preiskovalci "izjemno korektni", več pripomb pa ima na samo vsebino obtožb. "Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno in nič ne bo iz tega," je poudaril.

Preiskovalci so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer je poudaril, da bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. Obiski na domu so po njegovem odveč, povzel pa je besede svojega odvetnika Janeza Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja. "Žal mi je žene in otrok," je dejal in za dogajanje obtožil premierja Janeza Janšo.

Spomnil je, da se na okrožnem sodišču danes nadaljuje sojenje njemu in njegovima sinovoma Damijanu in Juretu ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem parkiranju delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring ter utaje davka. Kot je znova zatrdil, je finančna uprava postopek, ki služi kot osnova za to sojenje, zaključila brez ugotovljenih nepravilnosti. "Ta zadeva z delnicami Mercatorja nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa," je poudaril in dodal, da je očitno zato, ker ne najdejo utemeljenih očitkov proti njemu, očitno sedaj spravili na njegovo družino.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste