Slovenija

Kuhar s Titovega Galeba: Znani gorenjski gostinec Franci Jezeršek razkriva, kako je kuhal za Tita, Arafata in Castra

Oglasno sporočilo
3. 11. 2021, 13.00
Posodobljeno: 3. 11. 2021, 13.55
Deli članek:

Življenje nam spleta nenavadne prigode, takšne so tudi kulinarične zgodbe zakoncev Francija in Sonje Jezeršek. Ena od njiju ju je vodila v kuharsko ekipo, ki je za predsedniški par Tita in Jovanke ter njune visoke goste pripravljala pogostitve in presenečenja na elitnih lokacijah, drugo uspešno zgodbo z imenom Hiša kulinarike Jezeršek sta ustvarila sama.

Zakonca Franci in Sonja Jezeršek sta prva v Sloveniji uvedla danes vsem znani catering, najbolj pomembno pa je, da sta svoje izkušnje, predanost poklicu, zavedanje, da je vedno najpomembnejši gost, znala prenesti na svoje štiri sinove, Luko, Martina, Jureta in Roka ter jim tudi zaupala skupno vodenje že več desetletij uspešnega družinskega podjetja.

Kje začeti? Z ladjo Galeb, kjer je Franci Jezeršek, takrat še nadobudni mladi učitelj na Gostinski šoli v Ljubljani, sodeloval v slovenski kuharski ekipi. Na ladji, zasidrani v Kolombu, največjem mestu Šrilanke, sta tedanji predsednik Jugoslavije Tito in žena Jovanka leta 1976 gostila državnike iz 86 neuvrščenih držav. Kdo izmed takrat svetovno znanih voditeljev je bil pri njiju na zasebni avdienci?

Kako je bilo poskrbljeno za zaščito na ladji, od kod in kako so bila prinesena ter hranjena živila in kje se je kuhalo za goste? Kaj vse je bilo v pestri ponudbi jedi? Med njimi je bil tudi kladovski kaviar.

Franci Jezeršek je povedal, kako so se pri pripravi jedi prilagodili gostom iz muslimanskih držav. Katere jedi so se pripravljale posebej za Tita? Kakšen je bil Jovankin okus, njen smisel za izbrano, za dajanje napitnin?

Kako se je zbor jedi spreminjal glede na lokacijo, kaj je bilo ponujeno na Brionih, Brdu, Beogradu?

Da sta kot kuharja sodelovala v slovenski ekipi, ki je pripravljala jedi za Tita in Jovanko ter njune goste, Sonja Jezeršek razume kot poseben privilegij: »Saj vendar niso izbrali vsakega, temveč je bilo pomembno, da si nekaj vedel in znal.«

Kakšni so bili razlogi, da sta se zakonca kasneje odločila za samostojno podjetniško pot? Katere novosti na področju kulinarike, s katerimi je oral ledino, je uvedel Franci Jezeršek in kje vse je sodelovala Hiša kulinarike Jezeršek?

»Naročniku je treba pomagati doseči cilj,« je eno od vodil Francija Jezerška: »Hrana in pijača naj bosta le vstopnica, bistvo pa naj bo v lepem vzdušju, skupnem doživetju.«


VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste