Odprava varčevalnih ukrepov

Vlada dan pred napovedanimi množičnimi protesti potrdila dogovor s sindikati

S.R.
27. 5. 2021, 15.22
Posodobljeno: 27. 5. 2021, 15.27
Deli članek:

Vlada Janeza Janše je po enajstih dneh čakanja na današnji seji potrdila predlog dogovora s sindikati javnega sektorja.

STA
Boštjan Koritnik je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bi sprostitev varčevalnih ukrepov v javnem sektorju lahko začela veljati že s 1. junijem.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, je vlada sprejela predlog dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, ki so ga sindikati javnega sektorja z vlado načelno uskladili že prejšnji teden, a so nato čakali na njegovo potrditev, za jutri pa so posledično napovedali množične proteste. Sprostitev varčevalnih ukrepov bi lahko po današnjem dogovoru začela veljati s 1. junijem, je pojasnil minister.

Kaj prinaša?

Po navedbah Koritnika se bo višina letnega regresa, ki bo morda izplačan v dveh delih, dvignila na 1050 evrov. Prvi del bo izplačan 4. junija, drugi del – gre za 26 evrov, ki je namenjen tudi kritju morebitnih stroškov, ki bi javnim uslužbencem nastali na banki - pa z izplačilom majske plače.

Regres za prehrano med delom se bo s 3,99 evra dvignil na 4,30 evra. Dnevnice za službena potovanja v Sloveniji bodo odslej razdeljene na tri razrede, pri čemer bo v primeru najvišjega razreda dnevnica znašala 21,39 evra.

Za pridobitev pravice do jubilejne nagrade se bo upoštevala tudi delovna doba pri koncesionarjih, ki opravljajo dejavnost v mreži javne službe.

Poleg višine regresa za prehrano, ki se je doslej z rastjo cen prehrambenih izdelkov usklajevala vsakih šest mesecev, se bodo odslej enkrat letno usklajevali tudi nadomestilo za ločeno življenje, dnevnice za službena potovanja, jubilejne nagrade in solidarnostne pomoči.

Kilometrina

Kar zadeva kilometrino za uporabo lastnega vozila, bo odslej veljal enoten režim, in sicer bo veljala tarifa 30 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina za prevoženi kilometer.

V okviru debirokratizacije se uvaja sprememba pri povračilu stroškov prevoza na delo in z dela. Sistem so po navedbah ministra poenostavili, saj so povračilo stroškov določili v višini 10 odstotkov cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina, a to izplačilo hkrati ne more biti nižje kot 30 evrov. Izplača se glede na dejansko število prihodov na delo. Če javni uslužbenec predloži potrdilo o nakupu imenske mesečne vozovnice, se mu povrne ta dejanski strošek, v kolikor je višji. Pri ugotavljanju razdalje do kraja prebivališča se bo upoštevala najkrajša varna pot na delo.

Koritnik je kot zelo pomembno ocenil tudi spremembo pri nagradah dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse. Študent, ki je doslej prejel 97 evrov mesečno, bo odslej upravičen do 172 evrov. V primeru dijakov se znesek s 86 dvigne na 47 evrov.

Posledica debirokratizacije je tudi zamik izplačila plače pri proračunskih uporabnikih, in sicer na najpozneje deseti delovni dan v mesecu, kar pa bo potekalo »različno po dejavnostih,« je pojasnil Koritnik. 

Po navedbah ministra bodo dogovor podrobneje predstavili ob podpisu predvidoma že jutri ob 14. uri.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov