Terase in vrtovi

V delu Slovenije se v ponedeljek odpirajo gostilne

S.R.
4. 3. 2021, 12.21
Posodobljeno: 5. 3. 2021, 20.05
Deli članek:

Od ponedeljka bo v statističnih regijah Posavje in Jugovzhodna Slovenija dovoljeno izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Gre za tedensko testno obdobje, je pojasnil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Novico o odprtju gostinskih lokalov, pri čemer bo izvajanje storitev dovoljeno le na vrtovih in terasah, je prek twitterja sporočil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek

Kot je namreč pojasnil Počivalšek, se od ponedeljka, torej 8. marca,v rumenih posavski in jugovzhodni regiji znova dovoljuje izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. "Veseli me, da smo prišli do točke, kjer lahko ponovno zaženemo del gostinske dejavnosti, saj si na ministrstvu za gospodarstvo za sproščanje prizadevamo že dalj časa," je še zapisal ter poudaril, da "ta sprostitev prinaša IZJEMNO odgovornost."

Ukrep bodo hitro ukinili, če bi po sprostitvi število novih primerov okužbe znova začelo naraščati, zato Počivalšek tako gostince kot goste poziva, naj ravnajo odgovorno in spoštujejo ukrepe.

Testno obdobje

Minister je še pojasnil, da gre za "tedensko testno obdobje, ki bo veljalo kot pokazatelj, ali se lahko tak model sproščanja varno izvaja tudi drugje po Sloveniji, kjer je epidemiološka slika ugodna," kar pomeni, ko se bo še kakšna od drugih regij znašla v tako imenovani rumeni fazi.

Enako je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Tudi on je poudaril, da gre za enotedensko testno obdobje. Dejavnosti bodo znova omejili, v kolikor se bo ukrep izkazal v obliki poslabšanja razmer ali če bodo inšpektorji na terenu opažali kršitve odloka. Omembe sicer nevredno je, da so se na novinarski konferenci na tej točki srečali s tehničnimi težavami, ki so bile po navedbah voditeljice Maje Bratuša posledica "izgube internetne povezave," zajec pa je moral nato za pojasnila še drugič iz grma. Državni sekretar je zato ponovil, da je cilj seveda to, da se dejavnosti sprostijo tudi drugod po državi, saj bi bilo škoda, da bi po dolgi in zaprti zimi spomladi ukrepe znova zaostrovali. O ukrepu bodo sicer znova presojali naslednji teden, a bo ta ukrep v veljavi predvidoma ostal vse dokler bosta regiji v rumeni fazi.

Zajc je potrdil še, da bo v lokalih in restavracijah dovoljena tudi strežba alkohola, kar je gostincem v preostalih regijah, ki lahko hrano in pijačo nudijo samo na prevzemnih mestih, že od sredine decembra prepovedano. Ta izjema bo seveda veljala samo za ti dve regiji. Na vprašanje, ali se lahko v ti dve regiji denimo na kosilo odpravijo tudi prebivalci iz drugih regij razen obalno-kraške, je pojasnil, da med oranžnimi in rumenimi regijami ne velja nobena omejitev prehajanja meja, torej je to mogoče. Ob tem je poudaril, da se morajo tako gostje kot gostinci seveda držati vseh spodaj navedenih pravil oziroma pogojev, zaradi česar do težav ne bi smelo prihajati, saj je med drugim strogo omejeno tudi število gostov, ki jih gostinci lahko gostijo. 

Pogoji za opravljanje gostinske dejavnosti v rumeni regiji:

- gostinske storitve priprave jedi in pijač ter strežbe se bodo lahko izvajale od 6. do 19. ure, in sicer izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov;

- strežba bo dovoljena le za mizami (sedeča postrežba);

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

- razdalja med osebami mora biti najmanj 1,5 metra in najmanj 3 metre med robovi miz;

-  za eno mizo lahko sedijo največ 4 osebe;

- največje število oseb na terasi ali na vrtu gostinskega obrata se izračuna glede na velikost terase;

- maksimalno dovoljeno število gostov mora biti vidno prikazano ob vstopu na teraso in vrt;

- gostje morajo zapustiti terase in vrtove gostinskih obratov najpozneje v 30 minutah po koncu dovoljenega opravljanja gostinske dejavnosti (torej do 19.30);

- gostinci morajo zagotoviti odstranitev oziroma prilagoditev uporabe predmetov v skupni uporabi, in sicer tako, da se jih zaporedoma ne bo dotikalo več gostov;

- potrebno je zagotoviti razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu na teraso in vrt;

- redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo;

- vstop v zaprti del gostinskega obrata je dovoljen z masko samo za uporabo toaletnih prostorov, ki morajo imeti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo;

- obvezno testiranje zaposlenih v gostinskih lokalih 1-krat tedensko.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025