Pouk

Previdno odpiranje šol po Evropi: nekatere države od danes s spremembami ...

S.R./STA
8. 2. 2021, 07.39
Posodobljeno: 8. 2. 2021, 08.07
Deli članek:

V več evropskih državah se bodo danes v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa nekateri učenci vrnili v šolske klopi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po vsej Avstriji lahko danes po šestih tednih svoja vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Pri ponudnikih storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami, bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19.

Redno testiranje, ki bo potekalo dvakrat tedensko, pa bo tudi pogoj za udeležbo učencev pri pouku v šolah, v katere se danes vračajo otroci v avstrijskih zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

V drugih avstrijskih deželah se medtem danes šele začenjajo zimske počitnice, tako da se bodo otroci v šole vrnili prihodnji teden.

Na Hrvaškem tudi nekateri srednješolci

Pouk v hrvaških šolah se bo nadaljeval po veljavnem modelu. V večini županij bodo v šolske klopi sedli učenci osnovnih šol in zadnjih razredov srednjih šol, za vse ostale srednješolce pa bo ostal pouk na daljavo, razen v Zagrebu in ličko-senjski županiji, kjer se v šole vračajo vsi srednješolci.

Drugod po Evropi

Tudi na Danskem večina omejitvenih ukrepov ostaja v veljavi, v šolske klopi se bodo vrnili zgolj učenci do 4. razreda osnovnih šol in predšolski otroci. Družili se bodo lahko samo s svojimi sošolci. Starši pa bodo morali v šoli nositi zaščitno masko.

Na Nizozemskem se bodo medtem odprle osnovne šole, pa tudi nekatere trgovine, da bi lahko sprejele naročila. Otroci pa se danes v šolske klopi vračajo tudi v Romuniji.

Zaradi hitrega širjenja britanske različice novega koronavirusa bodo šole na Slovaškem v nasprotju s prvotnimi načrti odprli le v nekaterih delih države. Na območjih, ki so zaradi hitrega širjenja koronavirusa označena kot črna, šol danes ne bodo smeli odpreti, je v petek sporočil slovaški minister za zdravje Marek Krajči.

Prvotno bi morali v šolske klopi ob strogih pogojih glede obveznega negativnega testa na covid-19 sesti učenci do 10. leta starosti, vendar so se številna mesta in regije odprtju šol odpovedala, saj oblasti niso bile v stanju pravočasno zagotoviti obveznih testov.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!