elektronsko cestninjenje

Lanska letna vinjeta ne velja več, drugo leto fizične vinjete več ne bo

B.K./STA
1. 2. 2021, 08.30
Posodobljeno: 1. 2. 2021, 08.32
Deli članek:

Z današnjim dnem za vožnjo veljajo le še letne vinjete modrozelene barve, z letnico 2021. To so zadnje tovrstne letne vinjete, od prihodnjega leta dalje bo cestninjenje namreč potekalo elektronsko.

Radio 1
Rumenozelene vinjete z letnico 2020 od danes ne veljajo več, vozila morajo biti opremljena z modrozelenimi vinjetami z letnico 2021.

Za letno vinjeto za osebna vozila je treba tudi tokrat odšteti 110 evrov, za mesečno 30 evrov ter tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila letna vinjeta še naprej stane 220 evrov, mesečna 60 evrov ter tedenska 30 evrov, za motorna kolesa pa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih. Za polletno bodo morali lastniki motornih koles odšteti 30 evrov, za tedensko pa 7,50 evra.

Rumenozelene vinjete z letnico 2020 od danes ne veljajo več, pač pa morajo biti vozila za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah opremljena z vinjetami z letnico 2021. Te so modrozelene barve. Naprodaj je devet različnih vrst vinjet, cene pa ostajajo nespremenjene.

Sistem elektronskega cestninjenja bo postavljalo slovaško podjtejte

Vinjete z letnico 2021 bodo zadnje tovrstne, saj ministrstvo za infrastrukturo že decembra načrtuje uvedbo elektronskega cestninjenja tudi za osebna vozila. Nadzroniki Darsa so v petek za vzpostavitev sistema izbrali slovaško podjetje Skytoll, ki je oddalo 15,7 milijona evrov vredno in edino dopustno ponudbo za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja. Na Darsov razpis so sicer prispele tri ponudbe. Najcenejšo je oddal Iskratel v partnerstvu z madžarskima ARH Informatics in Dataking Informatikai Kft, najdražjo pa je oddal konzorcij podjetij Telekom Slovenije, Marand, Pošta Slovenije in Kapsch. Obe ponudbi sta bili zavrnjeni kot nedopustni, poroča RTV Slovenija.

Vinjete z letnico 2021 so v prodaji od decembra lani. V prvem mesecu so prodali 132.289 letnih vinjet z letnico 2021, kar je 24 odstotkov manj, kot so decembra 2019 prodali letnih vinjet z letnico 2020. Vrednost decembra prodanih vinjet je znašala 15,81 milijona evrov in je za 7,11 milijona evrov nižja kot v primerljivem obdobju leta 2019.

Vlada načrtuje, da se bo prodaja elektronske vinjete začela že z letošnjim decembrom, vinjeta pa po novem ne bo veljala za eno koledarsko leto temveč za eno leto od datuma nakupa. Letošnja fizična vinjeta bo sicer veljavna do konca prihodnjega januarja.

Lepljenje nalepk na vetrobransko steklo tako ne bo več potrebno. Vinjete bodo vozniki lahko kupili na spletu, a tudi na dosedanjih prodajnih mestih, ob tem pa se bo v centralno evidenco sistema za cestninjenje vnesla registrska številka vozila, za katero bo kupljena elektronska vinjeta.

Za vsa vozila nosilnosti do 3,5 tone bodo ostale kategorije vinjet enake, še poroča RTV Slovenija.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste