Slovenija

Gorenjski policisti pred začetkom pouka za otroke izdelali poučno namizno igrico

S.R.
31. 8. 2020, 11.15
Posodobljeno: 31. 8. 2020, 11.34
Deli članek:

Jutri je prvi šolski dan, na cesti bo zato znova več otrok.

PU Kranj
Namizna igrica gorenjski policistov.

"Počitnic je konec, na ceste pa jutri znova prihajajo otroci, ki so skrb vseh nas. Torej staršev, voznikov in nas policistov," so zapisali pri PU Kranj ter dodali, da jim bodo namenili veliko pozornosti. Hkrati so vse starše in voznike pozvali, naj jim dovolj pozornosti in skrbi namenijo tudi oni. Za ta namen so izdelali tudi poučno namizno igrico, s pomočjo katere lahko starši preverijo znanje svojih otrok. 

Kot pojasnjujejo, se igra po sistemu "človek ne jezi se," potrebuje pa zgolj figurico in kocko, pri čemer jo je treba natisniti. "Predstavlja šolsko pot in na njej pasti, s katerimi se otroci najpogosteje srečujejo v prometu. Pomembne točke na šolski poti so označene z obarvanimi tačkami, ki so še dodatno obkrožene. Glede na barve tačk so na desni strani igre vprašanja, na katera mora otrok odgovoriti, če pride na obarvano tačko. Da bo bolj zabavno, igrajte z otrokom in se o prometu z njim vmes pogovarjajte," so pojasnili in dodali, da so pravilne rešitve navedene pod sliko. Z igro otrok zaključi, ko pride na znak »Bravo, varno si prišel v šolo«. 

Na kaj bodo pozorni policisti?

Policisti bodo sicer v okolici šol in vrtcev prisotni celotno šolsko leto, pozorni pa bodo zlasti na hojo otrok in uporabo prometnih površin, njihovo spremstvo do šole in domov s strani odraslih pri prvošolčkih, na prečkanje cest, uporabo rutk in kresničk, pripetost z varnostnimi pasovi v vozilih, prevoze otrok v šolo in iz nje, hitrost vožnje pri voznikih in odstopanje prednosti pešcem, na kolesarje in uporabo kolesarskih čelad ter na uporabo posebnih prevoznih sredstev. 

PU Kranj
Urnik s policijsko maskoto.

Kaj je dolžnost staršev?

Pri PU Kranj poudarjajo, da je veliko tudi na starših, ki otroke morajo naučiti varne in postopno samostojne udeležbe v prometu, pomena talnih označb, prometnih znakov in barv na semaforju ter osnovnih prometnih pravil. Seznanijo naj jih tudi z nevarnostmi na šolski poti in preverjajo oziroma preizkušajo njihovo znanje. "Otroci morajo vedeti, kaj je varno in kaj nevarno, šolsko pot in posebnosti na poti morajo znati na pamet, nikar pa naj ne pozabijo na rumene rutice in kresničke, da bodo tudi dobro vidni," so še dodali.

Pa vozniki?

Policisti jih pozivajo, naj odstopijo prednost pešcem in predvsem otrokom, da bodo lahko varno
prečkali cesto. Če otrok ali drug pešec stoji pred prehodom, naj mu ustavijo in ne, kot se velikokrat dogaja, zgolj nekoliko zmanjšajo hitrost in jih obvozijo. Na šolskih poteh naj vozijo posebej previdno, počasneje in na zadostni varnostni razdalji, prav tako pa naj parkirajo pravilno, saj lahko z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem otroke tudi ogrožajo. Izogibajo naj se tudi rabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost stran od ceste in dogajanja v prometu.

Policisti so izdelali tudi prikupen šolski urnik s policijsko maskoto, policistom Leonom, ki bootroke vsako jutro še dodatno opomnil na varno udeležbo v prometu.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan