Alternativna destinacija

Dopustovanje: kje je ta hip varno, katere države so na zeleni listi?

P.K.
26. 8. 2020, 20.36
Deli članek:

Pretekle dni so turistične agencije zabeležile veliko odpovedi rezervacij za Hrvaško in na drugi strani precej povpraševanja za druge destinacije. Med njimi za Grčijo. A tudi tam podoba zaradi koronavirusa ni več tako zelo dobra. Kam je modro iti?

gov.si
S seznama (ne)varnih držav je razvidno, da so od naših sosed na zeleni listi Italija, Avstrija in Madžarska, Hrvaška pa na rdečem.

Te dni mnogi iščejo novo lokacijo, na kateri bodo preživeli svoje proste dni, saj sta jih z okužbami precej obremenjena Hrvaška in zaradi tega uvedena karantena odvrnili od potovanja tja.

Turistične agencije stranke, ki želijo po uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam odpovedati rezervirano potovanje v to državo, obravnavajo individualno. Večinoma jim ponudijo nadomesten, poznejši termin, ko bo morda stanje v naši sosednji državi na jugu boljše, ali spremembo lokacije potovanja. Mnogi Slovenci se tako namesto za Hrvaško odločijo za dopust v domači državi ali skok na grške otoke.

Množično na otoke

Grčija je sicer prejšnji teden zdrsnila z zelenega na rumeni seznam, pri tem pa je notranji minister Aleš Hojs opozoril, da se v Grčiji, kjer dopustuje veliko Slovencev, razmere hitro slabšajo in da bi se ta država lahko kmalu znašla na rdečem seznamu.

V turistični agenciji Palma je kar nekaj Slovencev načrtovalo dopustovanje na Hrvaškem konec avgusta in jeseni. »Lahko govorimo o precejšnjih številkah,« so povedali. V večini primerov poskušajo strankam najti nadomestne destinacije. 

Madžarska in Italija

Tudi pri njih je precej povpraševanja po Grčiji. »Po našem trdnem prepričanju je ta država še vedno zelo varna in tukaj računamo na podaljšanje sezone. Vreme je jeseni še kako stabilno, zdravstvena slika na otokih, kamor letimo, pa je dobra in pod nadzorom,« so pojasnili. Medtem ko je Grčija torej na rumenem vladnem seznamu, pa sta na zelenem Madžarska in Italija, so spomnili.

Računajo na preobrat

Tudi v turistični agenciji Relax so se srečali s kar nekaj odpovedmi. Kot so povedali, so s hrvaške obale uspeli pripeljati že vse turiste, ki so imeli pri njih rezervacijo z avtobusnim prevozom, ostali gosti pa so se vrnili s svojimi avtomobili. Konec avgusta in v jesenskih mesecih bi sicer v normalni situaciji na Hrvaškem z Relaxom počitnikovalo več kot 4000 gostov. Povedali so, da so alternativa predvsem počitnice v Sloveniji in letos zelo popularni grški otoki. Dejali so še, da predvidevajo, da se bo hrvaška obala odprla v drugi polovici septembra.

Tudi iz turistične agencije Kompas so sporočili, da se je kar nekaj strank odločilo za prestavitev počitnic s Hrvaške na enega izmed devetih grških otokov, na katere Kompas leti s posebnimi letali. Kam se bodo jeseni usmerili turistični tokovi, pa je v tem trenutku in času po njihovem mnenju »nerealno napovedovati«.

V lastni režiji

Katere države so zdaj najbolj primerne za potovanje? Če pogledamo na seznam varnih držav, na zeleno listo, lahko vidimo, da v povezavi z virusom večjih nevšečnosti ne beležijo v Avstriji, Estoniji, Gruziji, Italiji, Latviji, Lihtenštajnu, Litvi, Nemčiji, Ruandi, San Marinu, Urugvaju, Vatikanu, Veliki Britaniji in Severni Irski ter na Cipru, Madžarskem, Finskem, Norveškem, Novi Zelandiji in Slovaškem. Ob tem je treba opozoriti, da je treba preveriti tudi, kakšna karantenska pravila v teh državah veljajo za Slovence.

Estrada

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!