Nova vlada

Kuštrin o kandidatu, ki bi reševal zdravstvo: Nedvomno je korajžen

T.L./STA
27. 8. 2018, 15.55
Posodobljeno: 27. 8. 2018, 18.35
Deli članek:

"Imamo tudi nove ljudi, ki do zdaj niso sedeli v vladi, imajo znanje, imajo energijo in verjamem, da bodo dosegali tudi rezultate. Kajti to je bistvo vlade," pravi Marjan Šarec o kandidatih za ministrske stolčke.

STA
Oči javnosti so uprte v zdravstveni resor.

Nova vlada pod vodstvom Marjana Šarca dobiva končno obliko in imena. Iz LMŠ so sporočili imena kandidatov, ob tem pa je Šarec danes na sejmu v Gornji Radgoni dejal, da so sestavili ekipo, za katero upajo, da bo znala dobro delati. Ošvrknil je tudi očitke, da sestavljajo vlado s starimi obrazi in je dejal, da se mu zdi pomembno, da "imamo tudi nove ljudi, ki do zdaj niso sedeli v vladi, imajo znanje, imajo energijo in verjamem, da bodo dosegali tudi rezultate. Kajti to je bistvo vlade. Bistvo vsake vlade je, da pokaže določen rezultat, kajti to ljudje ocenjujejo. In ljudje so tisti, ki bodo na koncu tudi ocenili, ali je bilo kaj narejenega ali ni". 

Bobo
Samo Fakin

Eden od ključnih resorjev, na katerem se bo lomila ali gradila tudi Šarčeva vlada, je zagotovo zdravstveni resor. In za ta položaj so se v LMŠ odločili, da ga zaupajo v roke znanemu obrazu. V javnosti so krožile govorice, koga si Šarec želi na tem ministrskem stolčku, končni krog pa se je uvrstil dolgoletni šef Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin. 

Kuštrin vztraja: Zdravniki in Fides iz sistema uslužbencev v javnem sektorju

Poleg Fakina so v LMŠ predlagali za notranje ministrstvo Boštjana Poklukarja, finančno Andreja Bertonclja in za javno upravo Tugomirja Kodeljo, je poročal Radio Slovenija. Kandidate čaka še eno "strankarsko sito", popoldne jih bo potrjeval še izvršni odbor stranke.

Stroka je z izborom zadovoljna. Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek ocenjujeta kandidata za ministra za zdravje Fakina kot zelo dobrega poznavalca zdravstvenega sistema, ki ve, kateri so pravilni koraki za zdravstvo. A se Kuštrin sprašuje, ali bodo Fakinu tudi omogočili te pravilne ukrepe. Mezek je optimističen.

Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrad Kuštrin meni, da je Fakin s kandidaturo za ministra pogumen, saj da bo "reševal potopljeno barko s tistimi, ki so jo potapljali zadnja štiri leta". Težko ocenjuje, ali je pravi kandidat za to mesto. "Nedvomno je korajžen, vidi v tem izziv," je dejal.

Pri delu na ministrskem položaju mu želi vse najboljše. "Klasične zahteve zdravništva so mu popolnoma jasne. Če jih bo izvedel, bo imel našo podporo," je dejal Kuštrin, a dodal, da mu ni jasno, kako bo njihove zahteve izvedel znotraj leve vlade. Dolgoletni prvi mož zdravniškega sindikata je poudaril, da bodo zdravniki in Fides vztrajali pri izstopu iz sistem uslužbencev v javnem sektorju.

Kuštrin ve, da se Fakin zaveda, kaj vse je treba v zdravstvu narediti. "Ali mu bodo omogočili, pa je drugo vprašanje, ki ni odvisno od njega," je dejal.

Mezek upa na "pravo ekipo"

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek pa je Fakina označil za dobrega kandidata in kompetentnega strokovnjaka. "Prav je, da za to mesto kandidira človek z izkušnjami in kompetencami. Časa za ponovno učenje in analize ni," je dejal. Tako ne dvomi, da ima Fakin pravilno vizijo za zdravstvo v prihodnje. "Če bo imel srečno roko pri sestavi prave ekipe, smo lahko optimistični," je izjavil.

Od novega zdravstvenega ministra pričakujejo, da se bo najprej lotil vprašanja podfinanciranosti zdravstvenega sistema in zagotavljanja dodatnih finančnih virov. Zdravstveni zavodi pri svojem delovanju tudi potrebujejo večjo avtonomijo, zato med prvimi zakonodajnimi rešitvami izpod njegovih rok pričakuje zakon o vodenju in upravljanju zdravstvenih zavodov.

Po njegovem mnenju je koalicijski sporazum dobra osnova za Fakinovo delo, saj vsebuje vse, za kar v združenju izpostavljajo, da je v zdravstvu treba storiti. "Če se bo uresničeval, kot je zapisano, smo lahko optimisti," je dejal in dodal, da so pri tem pripravljeni sodelovati.

V času, ko je bil Fakin prvi mož javne zdravstvene blagajne, so z združenjem in Mezkom kar nekajkrat izmenjali ostre tone. A to je bila posledica takratne funkcije Fakina in tudi težkih finančnih razmer, v katerih je bila država in s tem zdravstvo, se strinja Mezek. Kot je dejal, bo Fakin zdaj v drugačni vlogi, na bistveno višji funkciji, saj bo odgovoren za celotni zdravstveni resor. Tako bo zagotovo moral biti njegov pogled bistveno širši. "Ne dvomim, da bo tudi to zmogel," je še dejal.

Zaradi Bertonclja izredna seja nadzornikov SDH

Facebook
Andrej Bertoncelj

Zaradi kandidature Andreja Bertonclja, ki kot nadzornik začasno opravlja naloge člana uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), se bo prihodnji teden na izredni seji sestal nadzorni svet SDH. Nadzorniki naj bi popolnili upravo in zagotovili nemoteno in stabilno poslovanje, so sporočili iz SDH. Bertoncelj je bil začasno v upravo SDH za največ eno leto imenovan konec aprila, nastopil pa jo je v začetku maja. V upravi, ki je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska, trenutno sedi s predsednico Lidio Glavina, potem ko je s položaja junija odšla Nada Drobne Popovič.

Nadzorniki SDH so si sicer vse od decembra lani prizadevali najti tretjega člana uprave, a ga niso uspeli imenovati. Po Bertoncljevem najverjetnejšem imenovanju na eno najpomembnejših funkcij v državi bo tako uprava enočlanska. Ker v zakonu in statutu o SDH ni določil, ki bi urejali delovanje uprave z enim samim članom, bo tako nadzorni svet holdinga moral vanjo zelo verjetno prihodnji teden začasno imenovati še enega nadzornika, s čimer bo imel predvidoma petčlanski nadzorni svet le tri člane, kar je minimum.

Ko je bil aprila v upravo imenovan Bertoncelj, se je sicer kot realen scenarij v medijih omenjalo tudi, da bi se Glavini pridružil kar prvi nadzornik Damjan Belič. Poleg Beliča so nadzorniki še Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik

Štrukelj za Kodeljo še ni slišal

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj za Tugomirja Kodeljo doslej še ni slišal. Opozarja pa, da bodočega ministra takoj čakajo pogajanja s sindikati javnega sektorja in da sto dni časa za uvajanje ne bo imel.

Štrukelj je povedal, da kandidata ne pozna in ne ve, kaj je delal doslej. Da prvič sliši za to ime, sicer po njegovih besedah samo po sebi ne sme biti negativno, je pa res, da si težko predstavlja, kako bo nekdo, ki nima resnih izkušenj s pogajanji, ki so kompleksna in skrajno odgovorna zadeva, ta uspešno peljal. Če bo Kodelja postal minister, bo namreč moral tako rekoč čez noč obvladati nekaj zelo zahtevnih stvari, je izpostavil.

Že z zadnjim ministrom so po Štrukljevih besedah imeli izkušnjo, "da je preprosto preslabo poznavanje področja povzročalo povsem nepotreben dodaten šum in na nekaj pomembnih točkah tudi konflikte". Pri tem, tako Štrukelj, ni šlo za to, da bi bili toliko vsak k sebi ali bi imeli izključujoča se stališča, ampak je prišlo do zaostrovanj, ki niso bila v interesu ne enih ne drugih, zgodila so se pač zaradi pomanjkanja izkušenj.

Na vprašanje, ali je to, da Kodelja prihaja iz gospodarstva, prednost ali ovira, je Štrukelj odvrnil, da tega vnaprej ni mogoče soditi. Nedvomno pa ne vidi, da bi bilo lahko slabo poznavanje javnega sektorja, principov delovanja, ki so drugačni kot v gospodarstvu, razmerij v javnem sektorju in seveda fines, ki so tudi med samimi sindikati, kakšna prednost, prej se boji, da bi to lahko bila dodatna obremenitev.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan