ZAVAJAJOČE TRDITVE

Mit o višji obdavčitvi plač kot v Avstriji

Matej Klarič
11. 4. 2018, 07.00
Deli članek:

V vrstah nekaterih vplivnih gospodarstvenikov in političnih strank lahko že dolgo časa poslušamo trditve, da ima Slovenija previsoko obdavčitev plač. Toda izračuni kažejo, da gre pri tem za napačne trditve in zavajanje javnosti.

Reuters
Delavec v jeklarni.

Miha Mali
Jasmina Držanić opozarja, da Pahorjeva vlada ni prepoznala resnosti situacije in je mislila, da nas kriza ne bo prizadela.

V Sloveniji naj bi bile plače po teh trditvah obdavčene višje kot v Avstriji. V Klubu slovenskih podjetnikov  so celo pripravili izračun, ki je pokazal, da naj bi bil pri bruto plači 7500 evrov na zaposlenega v Avstriji neto izkupiček višji za 300 evrov.

Jasmina Držanič, ki je 18 let preživela v bančništvu in se zdaj ukvarja s svetovanjem, pa je te trditve postavila na laž. Pri 7500 evrih bruto ima namreč avstrijski delavec v žepu celo 100 evrov manj od slovenskega, kar so nato priznali tudi v Klubu slovenskih podjetnikov in se za napako opravičili. Toda tovrstne trditve, ki jih mediji nekritično povzemajo, so pri nas dodobra zakoreninile mit o visoki obdavčitvi plač. Na podlagi tega le redke stranke pri nas, izmed parlamentarnih samo SD in Levica, ne zagovarjajo nižanja obdavčitve plač.

Nižje obdavčeni od Avstrijcev

Namesto enostavnega vztrajanja pri nižanju davkov, ki je najlažji način višanja konkurenčnosti, bi se lahko bolj posvetili tudi drugim vidikom. Mnogo težje je konkurenčnost dvigovati z inovacijami, prodiranjem na tuje trg, kvaliteto produktov ipd. Če bi se gospodarstveniki bolj usmerili v to smer, bi morda lahko tudi pri nas imeli plače, ki v povprečju niso pol nižje od avstrijskih.

Kot je izračunala Držaničeva, pri bruto plači 4000 evrov v Sloveniji davčni prispevki znašajo 46,6 odstotka, v Avstriji pa 51 odstotkov. Še večja je po njenih izračunih razlika v povprečni bruto-bruto plači, ki v Avstriji znaša 4730 evrov in je obdavčena s 50 odstotki davkov in prispevkov.

Pri nas je pri povprečni 2151 evrov visoki bruto-bruto plači, torej vseh stroških delodajalca, obdavčitev visoka samo 38 odstotkov. Velja sicer omeniti, da delavec v Avstriji ne dobi nadomestila za prehrano in da nima plačanega polurnega odmora za malico. Do povračila prevoza na delo pa je v Avstriji upravičen zgolj, če stanuje več kot deset kilometrov od službe. Delavci v Avstriji sicer dobijo tudi 13. in 14. plačo, o katerih lahko večina delavcev pri nas le sanja. Tudi ti plači sta obdavčeni enako kot redno delo. Tako nikakor ne moremo govoriti o tem, da so delavci pri nas bolj obdavčeni.

Najslabše plačani z nekaj evri več

Povprečna mesečna plača je v Avstriji obdavčena 50-odstotno, pri nas pa zgolj 38 odstotkov.

Držaničeva je z izračuni prikazala, da bi nižje obdavčitve plač najslabše plačanim na mesec v žep prinesle le nekaj evrov, tistim najbogatejšim pa po več kot sto evrov več. Tako bi se razlike pri nas še povečale, tudi zato, ker bi bilo v proračunu manj denarja, kar bi še povečalo težnje po privatizaciji zdravstva, šolstva in drugih javnih storitev, ki jih uživamo vsi. Enostavne rešitve z nižjimi davki, ki jih tako vneto zagovarjajo stran kapitala in njej zveste politične stranke, bi samo še povečevale težave, ki zahodni svet vodijo v vse večjo krizo in dvig populizma vseh vrst. Ta je prav posledica tovrstnih neoliberalnih rešitev, ki ne prinašajo obljubljenih rezultatov. 

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan