Pomanjkanje kadrov

Zaposlili bodo 30 novih pravosodnih policistov

M.K./STA
7. 8. 2017, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij želi zaposliti 30 novih pravosodnih policistov, v zaporih imajo namreč kadrovsko stisko.

Janja Ambrožič
Slika je simbolična.

Največ težav imajo pri izvajanju spremstev zaprtih oseb, so navedli. Letos so tako morali odpovedati že 178 spremstev, tudi spremstva priprtih ali zaprtih oseb na obravnave na sodišče.

Sredi julija je bilo v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, pod katero spadajo zavodi za prestajanje kazni zapora in prevzgojni dom, zaposlenih 547 pravosodnih policistov. Od skupno 863 zaposlenih v upravi število pravosodnih policistov predstavlja skoraj dvetretjinski delež.

Da je pomanjkanje pravosodnih policistov težava, je pritrdila tudi vlada, ki je minuli teden prižgala zeleno luč za začetek zaposlitvenih postopkov za 30 novih pravosodnih policistov.

"Z omenjenimi zaposlitvami rešujemo kadrovsko stisko, ki je prisotna v celem zaporskem sistemu," poudarjajo v upravi. Kot so še navedli, so v začetku letošnjega leta ocenili, da bi potrebovali vsaj še 40 pravosodnih policistov. Morebitnih dodatnih 10 zaposlitev je odvisnih od dinamike izpolnitve sklepa vlade s strani ministrstva za finance in ministrstva za javno upravo, so pojasnili.

Tako ob upoštevanju normativov in standardov ter težav, s katerimi so se zavodi srečevali pri organiziranju dela zaradi pomanjkanja pravosodnih policistov, trenutno razpisujejo osem novih zaposlitev mest v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob, eno novo zaposlitev v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, pet v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, šest v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana, štiri v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper, pet v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig ter eno novo zaposlitev v Prevzgojnem domu Radeče.

Najmanj srednješolska izobrazba

Za pravosodnega policista lahko kandidira slovenski državljan, ki ima končan najmanj štiriletni srednješolski program, ni bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ter je uspešno prestal varnostno preverjanje.

Na upravi pa od kandidatov in kandidatk poleg izpolnjevanja formalnih pogojev pričakujejo predvsem "primerne osebnostne značilnosti, kar pomeni, da so izgrajene osebnosti, ki imajo smisel za komuniciranje, empatijo in skupinsko delo".

Izbrani kandidati bodo morali v 18 mesecih po sprejemu v delovno razmerje uspešno opraviti predpisano usposabljanje in zahtevani strokovni izpit. Kot pojasnjujejo na upravi, se kandidati oz. kandidatke za pravosodne policiste v času usposabljanja seznanijo in naučijo veščin z različnih področij obravnave oseb, velik poudarek dajejo pridobivanju znanj o prepoznavanju človekove osebnosti ter učenju komunikacije z različnimi tipi osebnosti.

"Naša želja je pridobiti kandidate in kandidatke, ki bodo s svojim delom, komunikacijo in zgledom ustvarjali strpne in ustvarjalne medsebojne odnose tako med zaprtimi osebami kot tudi med zaprtimi in uslužbenci. Varnost v najširšem pomenu besede želimo zagotavljati predvsem s primernimi socialnimi odnosi, manj z represijo in s formalno avtoriteto," še dodajajo na upravi.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste