Marija in Albin

Na sveti večer v prenovljeni hiši

Rok Nose/Dolenjski list
28. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ob julijskem neurju v Dolenjskih Toplicah je na Bušincu podrlo drevo, ki je padlo na hišo Marije Muća in njenega brata Albina Fabjana. A božiča nista preživela brez strehe nad glavo!

R. N.
Z Marijo in Albinom so se nekateri vaščani in obrtniki, ki so pomagali, skupinsko fotografirali pred obnovljeno hišo.

Številni vaščani, lokalni obrtniki, gostinci, gasilci in drugi so prepoznali njuno stisko in se velikodušno odzvali klicu na pomoč. Njuno staro hišo so obnovili, tako da sta božič preživela na lepšem.

Marija in Albin sama obnove ne bi zmogla, saj sta že nekoliko v letih, imata težave z zdravjem, njuni prejemki pa komajda zadostujejo, da se prebijeta skozi mesec. Na pobudo vaščanov sta dobrodelno akcijo podprla tudi domača občina in območno združenje Rdečega križa.

Po sklenitvi pogodbe z njunim bratom Jožetom, ki je lastnik hiše, da imata pravico bivati v njej do smrti, so začeli delati: na novo je bilo treba zamenjati ostrešje in streho v celoti, med drugim so ponekod na novo napeljali elektriko, uredili tla, izolirali stene v enem prostoru in ga tudi opremili.

R. N.
Hiša Marije in Albina med obnovo …

Zahvala Karlu

R. N.
Marija Muća (tretja z leve) se je iz srca zahvalila vsem, ki so pomagali.

Kot je sporočila sekretarka novomeškega Rdečega križa Barbara Ozimek, so zbrali dobrih 2500 evrov: »V akciji smo prosili tudi obrtnike in trgovine, da prispevajo material, storitve ali odobrijo popuste. Njihov prispevek je ovrednoten na 6337,84 evra.« Dogovarjanje z donatorji, usklajevanje del in vse skupaj pa bi bilo dosti bolj težavno, če ne bi imeli prostovoljca Karla Stoparja, ki je skrbel za vse in je bil tudi eden prvih, ki je poleti priskočil na pomoč Mariji in Albinu.

Za božič doma

Hiša, v kateri sta živela, je bila namreč že pred nesrečo v slabem stanju. Mogočen hrast, ki se je zrušil nanjo, pa je bivanje še poslabšal. Še sreča, da takrat Marije ni bilo doma, drugače bi ostrešje lahko zgrmelo nanjo. Obnova je bila nujna in tamkajšnji vaščani so pokazali, da znajo prostovoljno priskočiti na pomoč. »Še obstajajo dobri ljudje, ki pridejo in pomagajo,« pravi Marija, ki je iz srca hvaležna vsem, predvsem za to, da je lahko z bratom božič dočakala v obnovljeni hiši.

R. N.
… in po njej. Sestra in brat se iz srca zahvaljujeta vsem dobrim ljudem.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?