Bohinjsko jezero

Se odpravljate v Bohinj? Čaka vas vrsta novosti

J.P./STA
6. 7. 2016, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob Bohinjskem jezeru to poletje obiskovalce čaka vrsta novosti. Največja je plovbni režim, ki zahteva dovolilnico za plovbo in uporabo vstopno-izstopnih mest. Občina je hkrati uredila pomole, garderobe in stranišča, s severne obale jezera pa je odstranila smetnjake, pri čemer od obiskovalcev pričakuje, da smeti odnesejo s seboj do ekoloških otokov.

sta
Obiskovalce Bohinjskega jezera pričakuje vrsta novosti.

Občina je okoli jezera uredila tri ekološke otoke. "S posebno zloženko bomo spodbujali ljudi, naj odpadke nosijo z obale jezera do teh otokov ter jih ločujejo, za kar jim bomo ponudili tudi vrečke," je pojasnil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus in dodal, da severna obala jezera spada v ožje območje Triglavskega narodnega parka (TNP) in predstavlja pohodniško planinsko pot, zato so z nje umaknili koše za smeti.

"Verjamemo, da smo s tem, ko ne bo smeti in smetnjakov, poskrbeli za boljše doživetje območje jezera in parka," je izpostavil Langus in dodal, da bodo poskrbeli za odvoz smeti z otokov, za kar so za poletni čas pridobili tudi dodatno študentsko pomoč.

Bohinjski župan Franc Kramar je o tem pisal tudi ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen ter ji pojasnil, da praznjenje in deponiranje odpadkov s smetnjakov občino letno stane 100.000 evrov, česar si občina ob nižanju povprečnin ne more več privoščiti.

"Če ljudje ne bodo nosili smeti na ekološke otoke, občina ne prevzema nikakršne odgovornosti, saj ni upravljavec tega območja," je izpostavil Kramar, ki meni, da je to dolžnost javnega zavoda TNP in da bi morala država prispevati sredstva za čiščenje, ne pa da so Bohinjci zaradi nacionalnega parka deležni zgolj omejitev, ki preprečujejo tudi podjetniške iniciative domačinov.

Strošek občinskega proračuna

Na okoljskem ministrstvu so medtem pojasnili, da je izvajanje javne službe urejanja in čiščenja javnih površin strošek občinskega proračuna. Tudi ministrstvo pa od obiskovalcev pričakuje, da bodo smeti oddajali na za to predvidena mesta. Za odlaganje odpadkov v naravno okolje naravovarstveni nadzorniki TNP lahko posameznike kaznujejo z od 500 do 3000 evrov globe.

Nov plovbni režim

Obiskovalci Bohinja morajo biti letos pozorni tudi na nov plovbni režim, ki za plovila zahteva dovolilnice in uporabo vstopno-izstopnih mest. Dovolilnice, ki za en dan stanejo po dva evra, lahko obiskovalci kupijo na 11 lokacijah, o vsem pa jih podrobno seznanja zgibanka o pravilih plovbe v Bohinju.

Kot pravi Langus, je večina ljudi nov plovbni režim, katerega izvajanje nadzirajo medobčinski redarji, pozitivno sprejela. Sam kot ključno pridobitev vidi urejeno infrastrukturo, s katero je občina v park znova vložila 100.000 evrov. Uredila je garderobe, stranišča in pomole. Nadaljuje se tudi projekt postavitve klopi s pomočjo donatorjev oziroma posvojiteljev.

Langus je prepričan, da bo plovbni red pripomogel k temu, da bo Bohinjske jezero tudi julija in avgusta, ko je pritisk obiskovalcev na jezersko skledo izredno velik, ohranil podobo neokrnjene narave, čeprav bo na jezeru veliko plavalcev, veslačev in drugih.

Jeseni bodo vzpostavljen plovbni režim analizirali in ga po potrebi prilagodili. Še pred tem pa Bohinjce čakajo tudi pogovori z okoljskim ministrstvom o skladnosti njihovih ureditev z zakoni.

Naredili so vse, kar so lahko

Ob urejanju obale Bohinjskega jezera sicer le-to še vedno kazi propadajoči hotel Zlatorog. Propadajo tudi še nekateri drugi hoteli v lasti Zmaga Pačnika in Japca Jakopina. Ker Pačnik ni uresničil napovedi o prodaji hotelov, ki jo je podal pred enim letom, je občina uresničila grožnje in spremenila prostorski načrt za Pačnikova kamp Zlatorog in hotel Lev. "Občina je naredila vse, kar je lahko," je dejal Kramar in dodal, da Pačnik še naprej napoveduje prodajo hotelov, kupce zanje pa išče tudi občina.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste