Slovenija

Brezposelni ne more odplačati kredita

Gabrijel Toplak
5. 8. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Vloge, ki jih sprejemajo v občinski informacijski pisarni, se nanašajo na neplačila prehrane v osnovnih šolah, vrtca in računov javnih podjetij. Na občini zatrjujejo, da bodo enakovredno obravnavane.

Gabrijel Toplak

Gabrijel Toplak

Svojih dolgov ne želim obelodaniti pred vso Slovenijo. Mi je preveč nerodno, da me prepoznajo, je bil najpogostejši odgovor ljudi, zakaj so včeraj obiskali prostore Mestne občine Maribor, kjer so v ponedeljek, kot smo poročali, začeli sprejemati vloge za odpis starih dolgov.

V PONEDELJEK 100 LJUDI

Tamkajšnja občina je ena od tistih, ki je podpisala sporazum o sodelovanju pri pomoči najšibkejšim. Vloge, prav tako pa tudi obrazce za odpis dolga, je moč oddati oziroma dvigniti v sobi 14 do konca oktobra. Kot smo uspeli izvedeti, se uslužbenke v informacijski pisarni srečujejo z različnimi težavami ljudi. Eni pridejo po odpis dolga zaradi neplačila prehrane v osnovnih šolah, mnogi zaradi neplačanega vrtca ali računov javnih podjetij, imajo pa tudi dolgove do sodišč, Telekoma Slovenije, Staninvesta, elektra, Finančne uprave RS in bank. V ponedeljek, ko jih je obiskalo okoli 100 ljudi, je podžupanja Jelka Černivec dejala: »Velik del ljudi je prišel zlasti po informacije in usmeritve pri izpolnjevanju obrazcev, preverjali pa so tudi upravičenost do odpisa dolga.«

Gabrijel Toplak

ZGODBE SO RAZLIČNE

sta

Ljudi, ki so želeli odpisati dolg ali se vsaj pozanimati, kako lahko slednje opravijo, je bilo na občinskem hodniku kar nekaj. In velika večina jih je, ko so zapustili informacijsko pisarno, odkorakala iz občinskih prostorov s pogledom, uprtim v tla. »Tukaj sem zaradi soseda, ki je starejši in je zbolel. Tokrat mu samo pomagam, saj se je pač znašel v nekoliko slabši finančni situaciji. Zaradi tega ne more, kot mi je povedal, poravnati vseh obveznosti. Nabrale so se mu položnice za stanovanje in obratovalne stroške,« je v njegovem imenu pojasnila gospa srednjih let. Starejši gospod iz Maribora je v kuverti »razpolagal« z več neplačanimi položnicami Javnega podjetja Energetika Maribor. »Nimam službe in prejemam socialno pomoč. Stroški iz leta v leto samo naraščajo, zaračunavali so mi tudi obresti. Položnic imam za okoli 2000 evrov,« je dejal in optimistično dodal, da ne pričakuje zavrnitve. Moški srednjih let je z rdečico na obrazu pojasnil, da ima težave s prometnimi prekrški. »V zadnjih desetih letih se mi jih je nabralo precej. Ocenjujem, da za približno tri tisočake. Nikoli nisem bežal od odgovornosti. Dobival sem izvršbe, vendar mi niso imeli ničesar vzeti, saj sem brez službe,« je pojasnil sogovornik. Tudi Mariborčan Darko Leber, ki si je v času, ko še imel službo, vzel kredit, pozneje pa ga ni več zmogel odplačevati, je povedal svojo zgodbo. »Kredit sem potreboval za opremljanje stanovanja, v tem času pa sem ostal brez službe. Zdaj me več nihče ne želi zaposliti, zato želim izkoristiti ponujeno možnost,« je poudaril Leber.

VSE VLOGE OBRAVNAVANE ENAKOVREDNO

Na občini še pravijo, da bodo vse vloge obravnavane enakovredno; ne bodo upoštevali vrstnega reda oddaje vlog, ampak bodo sredstva, ki jih bodo uspeli zagotoviti v rebalansu proračuna, razdeljena vsem ugotovljenim upravičencem v enaki višini.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste