Slovenija

Zaradi burje poplavilo tudi piransko Punto

M.J.
6. 2. 2015, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaradi močnega vetra in visokega plimovanja je morje sinoči poplavilo območje piranske Punte, a večje škode ni bilo. Izrazito plimovanje v tem letnem času sicer ni neobičajno. Burja je botrovala tudi priprtju koprskega pristanišča, pri čemer pa je v Luki Koper trenutno ovirano le delo na dvigalih, ni pa mogoče govoriti o gospodarski škodi.

STA

Zaradi močnega vetra in visokega plimovanja - najvišji valovi nekaj sto metrov od obale so po podatkih Agencije RS za okolje dosegali višino preko treh metrov - je morje v Piranu sinoči poplavilo Punto ter Kidričevo in Cankarjevo nabrežje. Voda je zalila nekaj lokalov in stanovanjskih hiš ter nekaj vozil, je za STA potrdil vodja koprske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Zvezdan Božič. Večje škode ni bilo, samo škodo na nepremičninah pa bodo lahko ocenili tekom dneva po prihodu lastnikov lokalov.

STA

Izrazito plimovanje, ko morje poplavi najnižje dele obale, sicer v tem letnem času ni neobičajno, glede na to, da ta pojav traja že desetletja, so v Kopru, Izoli in delno tudi v Piranu s sanacijskimi ukrepi poskrbeli, da plimovanje ne povzroča praktično nobene škode, je pojasnil Božič.

"To, kar je danes in je bilo včeraj, je pa kombinacija relativno visokega morja in pa močnih valov, ne pa posledica plimovanja," je opozoril. Dodal je, da tokrat v Piranu ni poplavilo na tisti strani piranskega rta, ki gleda na Piranski zaliv, kot je to običajno, valovi pa so prinašali s sabo tudi gramoz in kamne.

Iz Centra za obveščanje RS sicer poročajo, da je zaradi vetra v semedelskem mandraču s priveza odtrgalo čoln. Ob izolski Punti pa je na nabrežje naneslo kamenje, ki ga delavci tamkajšnje komunale že odstranjujejo.

Potem ko so v četrtek zvečer na upravi za pomorstvo zaradi močnega vetra začasno zaprli ladijski promet v Luko Koper, pa so se v današnjih jutranjih urah odločili, da koprsko pristanišče zgolj priprejo. Do kdaj bo veljal takšen ukrep, je odvisno predvsem od jakosti vetra. Po napovedih vremenoslovcev naj bi sicer burja v Primorju sredi dopoldneva začela slabeti.

Tovrstni ukrepi zaradi vremena - poleg vetra je vzrok denimo lahko tudi megla - niso nič neobičajnega in se zanje v zimskem času lahko odločijo tudi večkrat na mesec, so za STA pojasnili v dežurni službi pristaniške kapitanije pri upravi za pomorstvo.

STA

Železniški promet v in iz pristanišča poteka normalno, je pa zaradi burje zastalo delo na dvigalih, je za STA povedal tiskovni predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik. Tako na kontejnerskem terminalu na primer ne morejo nalagati vlakovnih kompozicij, dela, ki niso vezana na dvigala, pa potekajo nemoteno. Tudi o gospodarski škodi ni mogoče govoriti, kvečjemu bo posledica vetra zamik pri odpravi določenih tovorov.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste