Slovenija

Edina pot je vztrajanje

B. B.
20. 11. 2014, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Univerza v Novem mestu ostaja razvojna prioriteta mestne občine. Naša glavna argumenta zanjo sta uspešno gospodarstvo in pričakovanje, da se bo Slovenija razvijala policentrično. Čas je, da država zadnje zapiše v svoje razvojne dokumente,« je na nedavnem posvetu o ustanavljanju univerze v Novem mestu povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

B. B.

»Zavedam se, da je prvi pogoj za dobro univerzo kakovosten študijski program in zadovoljni študenti. K temu moramo stremeti vsak dan. Če bomo vztrajali na tej poti, bo univerza tudi prišla, menim pa, da imamo največ možnosti za njeno ustanovitev, če jo umestimo med regijske projekte,« meni Macedoni.

»Sistem se na krizo lahko učinkovito odzove le s strukturnimi spremembami. V Sloveniji bi se lahko v tem smislu odločili za razdelitev na razvojne regije, pogoj za ustanovitev regije pa bi bila univerza. A to je odločitev, ki jo mora sprejeti država,« dodaja dekan fakultete za organizacijske študije (FOŠ) Boris Bukovec.

A o kakšni regionalizaciji na državni ravni trenutno ni ne duha ne sluha, enako pa velja za ustanavljanje četrte javne univerze. Kot je jasno povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo Mirko Stopar, sredstev za kaj takega v državnem proračunu za naslednje leto ni, trend pa tako ali tako kaže na zmanjševanje izdatkov na tem področju.

Janez Povh s fakultete za informacijske študije (FIŠ) je gosta iz Ljubljane vprašal, ali so o novomeški univerzi razmišljali pri pripravi operativnega programa za obdobje do leta 2020, pa je dobil odgovor, da evropska strukturna sredstva za področje visokega šolstva predvidevajo le 30 milijonov evrov, za znanost pa nekaj sto milijonov, »a to ni denar, ki bi ga lahko namenili za gradnjo kampusa«.

Povh s tem odgovorom ni bil najbolj zadovoljen, saj meni, da bi lahko denar, ki je na voljo, preusmerili tudi v novo univerzo, na kar je Stopar stoično odgovoril, da taka odločitev na državni ravni pač ni bila sprejeta, da pa je mogoče razpravo o novomeški univerzi znova odpreti ob načrtovani spremembi zakona o visokem šolstvu. »Takrat ne bo prepovedanih tem.«

Čeprav se je razprava v glavnem vrtela okoli ustanovitve javne državne univerze, so se nekateri dotaknili tudi možnosti zasebne univerze. »Če bodo zasebne šole, imamo jih kar veliko, boljše, naj bodo zasebna univerza. A ne z javnimi sredstvi,« svari Robert Vodopivec s FOŠ. »Poglejte samo primer Nove Gorice. Bolj so podobni nepremičninski agenciji kot visokošolski ustanovi.«

Tomaž Slak iz Društva arhitektov Dolenjske je zbranim predstavil tudi prostorske možnosti umeščanja novomeške univerze. Najbolj dodelana je ideja kampusa v Drgančevju, ki je že zasnovan, prostor zanj pa je rezerviran, a je po drugi strani ta vsaj nekaj deset milijonov evrov vredni projekt tudi najtežje izvedljiv. Kot druga možnost se ponuja Podbreznik in FIŠ je pred kratkim prejel odločbo o evropskem (so)financiranju selitve fakultete na ta konec mesta. A ta lokacija ni najprimernejša, saj ne omogoča peš dostopa, na FIŠ-u pa se bojijo, da bi taka začasna rešitev lahko postala trajna.

Tretja možnost je razpršena univerza v mestnem jedru. Samo na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici je več nezasedenih hiš s po 1000 in več kvadratnimi metri, tu pa je še bodoči objekt na Novem trgu 6.

Jasmina Starc, dekanica visoke šole za upravljanje in poslovanje, pa je poudarila, da bi morali pri razpravi o univerzi narediti korak nazaj. »Poglejmo akreditacijska merila in povejmo Novemu mestu, kaj Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu zahteva za ustanovitev univerze. Ko bomo videli, kaj imamo in česa ne, in da ti pogoji niso enostavni, se bomo lahko pogovarjali, kaj še moramo narediti. To je dolga, zapletena in zahtevna pot, ki se začne že pri prostorih vsake posamezne fakultete, knjižnici, knjižnih enotah ...«

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste