Slovenija

90.000 gospodinjstev brez elektrike: Slovenija ohromljena! Nam bo pomagala EU?

STA/N.J.
2. 2. 2014, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaradi dežja in nizkih temperatur je v žled in led ovit večji del Slovenije. Brez elektrike je 88.000 gospodinjstev, težave so v cestnem in železniškem prometu. Regijski centri svarijo, naj ljudje, če ni nujno, ne odhajajo od doma. Premierka Alenka Bratušek je po ogledu razmer na Postojnskem ocenila, da gre za naravno nesrečo velikih razsežnosti.

Bralka Vanja

Kot je na Postojnskem povedala Bratuškova, bi za zagotovitev oskrbe z električno energijo potrebovali veliko število agregatov, ki pa jih v Sloveniji trenutno ni, zato bodo za pomoč zaprosili Evropsko unijo.

Elektro podjetja po Sloveniji se sicer trudijo uporabnikom ponovno zagotoviti dobavo električne energije, saj je brez električne energije ostalo okrog 88.000 odjemalcev. Najhuje je na Postojnskem in Pivškem, kjer so nekateri odjemalci brez elektrike že od petkovih zgodnjih jutranjih ur.

"Pomanjkanje električne energije ni več lokalen, pač pa je že državen problem," je ob obisku v Postojni povedal obrambni minister Roman Jakič. Na prizadetih območjih so na terenu vse ekipe elektro podjetij ter prostovoljni gasilci, v pripravljenosti so tudi pripadniki Slovenske vojske. "V kolikor bo to potrebno, bo vojska pomagala tudi s težko mehanizacijo pri odstranjevanju posledic žleda," je napovedal minister.

Anže Zadravec


Vrtci, šole, zavodi domovi - bodo zaprli vrata?

Zaradi razmer, ki bi se lahko popoldne in v noči na ponedeljek še poslabšale, je minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo vrtcem, šolam, zavodom in dijaškim domom poslal okrožnico, naj ob sodelovanju z lokalno skupnostjo proučijo, ali bodo v prihodnjih dneh glede na vremenske razmere lahko izvedli načrtovane aktivnosti, ne da bi pri tem ogrožali varnost udeležencev. V kolikor obstajajo nevarnosti za življenje ali pa bodo ocenili, da glede na dane kadrovske možnosti ne morejo tudi s prerazporeditvami izvesti programa, minister odgovornim predlaga, da se izvajanje programa prekine, dokler se vremenske razmere ne izboljšajo do te mere, da bo z delom mogoče nadaljevati.

Arhiv Svet24

Promet je ponekod obstal

Sneg, žled, poledica in podrto drevje so veliko težav povzročili tudi v cestnem in železniškem prometu. Na cestah je promet precej upočasnjen, zamude pa nastajajo tudi v železniškem prometu. V letalskem prometu prek ljubljanskega letališča pa težav vsaj zaenkrat ni.

Železniški promet oviran

Po podatkih Slovenskih železnic je oviran promet na gorenjski progi med Ljubljano in Jesenicami ter med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico, kjer namesto vlakov vozijo avtobusi. Med Kranjem in Ljubljano pa potniški vlaki še naprej vozijo z dizelskimi lokomotivami. Podobno velja za relacijo med Ljubljano in Zidanim Mostom, zaprta ostaja proga iz Ljubljane proti Primorski, kjer potniki potujejo z avtobusi.

Kot so sporočili iz Slovenskih železnic, je zaradi vremenskih razmer zaprta tudi proga Pivka-Ilirska Bistrica, kjer bodo za potnike organizirani prevozi z avtobusi. Na progi Ljubljana-Dobova pa zaradi žleda promet poteka z dizelskimi lokomotivami. Predvidoma se bodo v naslednjih urah zaradi žleda težave začele pojavljati tudi na progi Zidani Most-Maribor.

Na vseh navedenih progah prihaja do daljših zamud, ki po trenutnih podatkih ponekod presegajo eno uro. Z večjimi zamudami pa vozijo tudi mednarodni vlaki iz Švice, Nemčije in Avstrije proti Sloveniji.

Promet je upočasnjen tudi po cestah

V Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so zaradi padavin in nizkih temperatur številne ceste kljub posipanju lahko poledenele. Voznike zato pozivajo, naj vozijo počasneje in previdno. Zaradi poledice in drevja so sicer zaprte številne ceste.

Škodo bodo ocenjevali prihodnji teden

Veliko škode je za zdaj nastalo v gozdovih in sadovnjakih, vendar bodo svetovalci škodo zaradi žledoloma ocenjevali prihodnji teden. V trenutnih razmerah je namreč to prenevarno. Po prvi oceni Zavoda za gozdove RS so poškodbe drevja zaradi žledenja prisotne na 15.000 hektarjev velikem območju. Največ poškodb je v občini Pivka in na Postojnskem.

Zajem zaslonske slike

Zaradi posledic žledu in podirajočih se dreves je trenutno brez elektrike 30.000 odjemalcev Elektra Ljubljana. Kot so sporočili iz omenjenega distributerja, je oskrba motena na območju Cerknice, Logatca, Vrhnike, Žirov, Kočevja, Ribnice, Dobrepolja, Kamnika, Grosuplja, Domžal, Zagorja, Tacna, Šentjerneja in Trebnjega. Najhuje je na področju Starega trga, kjer so odjemalci na področju Babnega polja že več kot 24 ur brez električne energije.

Na Primorskem je sicer zaradi obilnega sneženja in žleda brez elektrike 5700 odjemalcev. Težave z elektriko so tudi na Koroškem, kjer je brez elektrike 13.200, na Celjskem pa 7713 odjemalcev.

V družbi Elektro Celje, ki skrbi za dobavo električne energije tudi na Koroškem, so za STA povedali, da je največ odjemalcev brez električne energije na območju Spodnje in Zgornje Savinjske doline, Koroškem in v Šaleški dolini.

Brez napajanja je okoli 400 transformatorskih postaj na območju Koroške in Šaleške doline ter 250 transformatorskih postaj v Savinjski dolini, oskrba z električno energijo je motena pri 13.200 odjemalcih na območju Koroške in Šaleške doline ter več kot 7000 odjemalcih v Savinjski dolini.

Kot sporočajo iz Elektra Maribor, je bilo ponoči brez električne energije okoli 12.000 njihovih odjemalcev, trenutno pa je takih že okoli 20.000. Trenutno gre predvsem za odjemalce na območju Pohorja, Kozjaka in Slovenskih goric.

Zaradi žleda je na Dolenjskem izpadlo več transformatorskih postaj na območju Trebnjega, Šentjerneja, Mirne Peči, Straže in ponekod v Beli krajini. Koliko odjemalcev je brez električne energije, elektro službe še ugotavljajo, njihove ekipe pa so na terenu.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!