Slovenija

Na tisoče Slovencev brez elektrike!

STA/N.J.
2. 2. 2014, 11.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Primorskem je zaradi obilnega sneženja in žleda brez elektrike 11.000 odjemalcev, in sicer na območju Sežane 9000, na Tolminskem 1500 in na območju Nove Gorice 500. Težave z elektriko so tudi na Koroškem, kjer je brez elektrike 13.200, na Celjskem pa 7713 odjemalcev. V Slovenj Gradcu svarijo, da je zadrževanje v gozdovih življenjsko nevarno.

Bralka Vanja

Po podatkih družbe Elektro Primorska je zaradi padcev drevja, polomljenih drogov in pretrganih žic še vedno več daljnovodov brez električne energije. Pričakujejo, da se bo takšno stanje nadaljevalo tudi v naslednjih urah, medtem pa so težave na bovškem in v Vipavski dolini že odpravljene.

V družbi Elektro Celje, ki skrbi za dobavo električne energije tudi na Koroškem, so povedali, da je največ odjemalcev brez električne energije na območju Spodnje in Zgornje Savinjske doline, Koroškem in v Šaleški dolini. Vse njihove ekipe so na terenu in skušajo čim prej zagotoviti nemoteno oskrbo z električno energijo. Pojasnili so tudi, da vremenske razmere, predvsem ledeni dež in žled še vedno povzročajo napake na distribucijskem omrežju Elektra Celje, Zaradi padcev drevja in polomljenih drogov je zelo otežen dostop do samih okvar.

Več sto transformatorskih naprav brez napajanja

Brez napajanja je trenutno okoli 400 transformatorskih postaj na območju Koroške in Šaleške doline ter 250 transformatorskih postaj v Savinjski dolini, oskrba z električno energijo je motena pri 13.200 odjemalcih na območju Koroške in Šaleške doline ter več kot 7000 odjemalcih v Savinjski dolini.

Pri odpravi okvar na prizadetih območjih sodelujejo vse razpoložljive ekipe delavcev Elektra Celje, k odpravi okvar so v pomoč koroškim ekipam pristopile tudi ekipe iz celjske in krške distribucijske enote. Prav tako je na pomoč priskočila civilna zaščita, ki bo pomagala z agregati.

Iz velenjske občine so danes sporočili, da imajo izredne vremenske razmere. Zaradi mokrega snega in žleda se je podrlo več dreves, na cestah je nastal žled. Zaprta je cesta Velenje-Polzela, kjer so razmere zaradi podrtih dreves še posebej slabe.


V Gasilskem domu Velenje se je v soboto zvečer sestal Štab civilne zaščite Mestne občine Velenje in poveljniki prostovoljnih gasilskih društev ter tudi Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Premogovnika Velenje. Gasilci so bili vso noč v pripravljenosti in so poskrbeli za ohranjanje prevoznosti glavnih cest.

Danes se bodo Štab civilne zaščite Mestne občine Velenje in gasilci ponovno sestali in dorekli nadaljnje ukrepe za zagotovitev prevoznosti cest in varnosti občanov.

Zimske službe so ponovno začele s čiščenjem cest in pločnikov, sicer pa skušajo kolikor se da sproti odpravljati posledice vremenskih nevšečnosti. Temperatura v Velenju je še vedno pod ničlo in še vedno dežuje.

Zaradi dežja je kljub sprotnemu posipanju tudi na pločnikih nastal led. Zimska služba pa v teh izrednih razmerah ne more preprečiti poledice. Velenjska občina zato občane poziva, da se na pot odpravijo samo, če je to res potrebno. Prav tako občane pozivajo, naj bodo na poti zelo previdni ter poskrbijo, da imajo na avtomobilih ustrezno zimsko opremo.

Zaradi vremenskih razmer zadrževanje v naravi izjemno, še posebej v gozdovih pa tudi življenjsko nevarno!

Civilna zaščita in Uprava Mestne občine Slovenj Gradec sporočata vsem občanom, da je zaradi vremenskih razmer zadrževanje v naravi izjemno, še posebej v gozdovih pa tudi življenjsko nevarno, zato ga do nadaljnjega odsvetujeta. Občanom svetujejo, da ostanejo doma, dokler se vreme ne bo normaliziralo, vsakršni izleti ali pohodi v naravi v trenutnih razmerah namreč ogrožajo zdravje in življenja občanov, zato jih občina še posebej odsvetuje, so sporočili s slovenjgraške občine.


Civilna zaščita slovenjgraške občine navaja tudi, da so celo noč na območju občine potekale aktivnosti za odpravo posledic vremenske ujme, ki je v obliki žledu in ledu povzročala ekstremno škodo v gozdovih in posledično na daljnovodih. Vsa razpoložljiva mehanizacija je bila tudi napotena na teren, kjer so odpravljali posledice lomljenja dreves in ogrožanja življenj in premoženja občanov.

Ker je zaradi vremenskih razmer zadrževanje v naravi izjemno, še posebej v gozdovih pa tudi življenjsko nevarno, občane prosijo za razumevanje, predvsem pa za razum, ki v danih razmerah narekuje izogibanje aktivnostim in vožnji, saj bi lahko prišlo do hujših poškodb in življenjske ogroženosti občanov. Tudi vzdrževalci cest sporočajo občanom, da zaradi vremenskih razmer ne morejo več zagotavljati ustrezne prometne varnosti in prevoznosti, zaradi tega jim odsvetujejo vožnjo do normalizacije razmer na voziščih.

Starše otrok, ki uporabljajo šolske prevoze pa obveščajo, da bodo ti zaradi žledu in močne poledice in posledično bistveno zmanjšane prometne varnosti v ponedeljek moteni oziroma se na posameznih hribovitih relacijah ne bodo izvajali. Prevozniki šolskih prevozov se bodo glede na dane razmere na cesti sami odločili, ali lahko v ponedeljek zjutraj varno izvedejo prevoz otrok v šolo ali ne. Kjer prevozov ne bo možno varno izvesti, naj otroci raje ostanejo doma, o tem pa bodo obveščene tudi šole.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!