Slovenija

Otroka prevažala na zadnji polici v avtomobilu

STA / S.R.
29. 7. 2013, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gorenjski policisti so v soboto zvečer obravnavali dva precej nenavadna primera. Na avtocesti pri Podbrezjah so ustavili 43-letno voznico iz Nemčije, ki je otroka prevažala na zadnji polici v avtomobilu.

Nemka je otroka prevažala kar na zadnji polici avtomobila (simbolična fotografija).

Na avtocesti pri Žirovnici pa so našli 45-letnega Koprčana, ki je sedel v odstavni niši SOS in mahal drugim voznikom. V soboto okoli 22. ure so kranjski prometni policisti obravnavali 43-letno voznico osebnega vozila, katere otrok je med vožnjo ležal na zadnji polici, namesto da bi sedel na sedežu in bil pripet z varnostnim pasom. Policisti so voznici izdali plačilni nalog z globo 120 evrov, nadaljnjo vožnjo pa so ji dovolili šele, ko je bil otrok ustrezno pripet z varnostnim pasom.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, bi se voznica morala zavedati tveganj, pomembnih za varnost mlajšega potnika v vozilu. Verjetno tudi ni vedela, da lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti sedem kilometrov na uro, če človek leži, pa sploh nima možnosti da bi se kakorkoli zadržal.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 kilometrov na uro, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli deset metrov globoko, medtem ko pri večjih hitrostih ta sila še skokovito narašča, opozarjajo policisti in dodajajo, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

Uro in pol po tem, ko so obravnavali nemško voznico, so policisti na gorenjski avtocesti obravnavali še moškega iz Kopra, ki je v SOS niši na avtocesti pri Žirovnici v popolni temi sedel na stolu in mahal ostalim udeležencem v prometu. Kot so ugotovili jeseniški policisti, je voznik v odstavni niši ustavil, ker mu je zmanjkalo goriva.

Kraja dogodka in sebe voznik ni zavaroval, ker se mu to ni zdelo pomembno. "Nenavadno se mu ni zdelo niti sedenje na stolu za vozilom in v popolni temi ter mahanje ostalim voznikom, rekoč, da si mnogi na odstavne niše poleg stolov postavljajo tudi mize in počnejo enako," je v sporočilu za javnost pojasnil Kos.

Voznik bi moral na vozilu vklopil vse štiri smernike, se pomakniti na drugo stran zaščitne ograje, potem pa si nadeti še odsevni telovnik. Koprčan pa je avto pustil v popolni temi in sedel na stolu na sredini odstavne niše ter gledal vozila, ki prihajajo proti njemu.

Njegovo ravnanje je bilo tako v popolnem nasprotju s pričakovanim vedenjem in ravnanjem udeležencev v prometu, ki morajo ves čas skrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Takšen prekršek policisti kaznujejo z 80 evrov globe.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov