Slovenija

Slovenski študentje s težavami na Hrvaških fakultetah

STA / S.R.
15. 7. 2013, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaško ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport je danes za STA izrazilo pričakovanje, da bodo do petka uredili zaplet z vpisom 79 državljanov Evropske unije na hrvaške fakultete.

Po vstopu Hrvaške v EU se je status slovenskih študentov na Hrvaškem spremenil.

Večinoma gre za slovenske državljane, ki so se prijavili za študij na Hrvaškem kot tuji študenti, po vstopu sosednje države v EU pa se je njihov status spremenil. Kot so za STA povedali nekateri svojci mladih Slovencev, ki so se odločili za študij na Hrvaškem, so med postopkom opravili vse obveznosti iz razpisov v kvoti tujih študentov na Hrvaškem. Neugodno presenečenje so doživeli prejšnji teden, le nekaj dni pred formalnimi vpisi, ko so se nepričakovano vsi bodoči študentje iz držav članic EU znašli na seznamih za vpis skupaj s hrvaškimi študenti.

Hrvaško ministrstvo je sicer konec lanskega leta objavilo priporočilo, da hrvaške univerze študentom iz držav članic EU v študijskem letu 2013/2014 po predvidenem vstopu Hrvaške v EU s 1. julijem, zagotovijo enake pogoje kot vsem hrvaškim študentom, a tega nekatere hrvaške fakultete niso natančno navedle pri objavi razpisov za določene smeri.

Če bi to storili, se verjetno mnogi slovenski kandidati ne bi prijavili, saj bi bili od začetka v podrejenem položaju.

V Sloveniji namreč ni mogoče na maturi opravljati hrvaškega jezika, na nekaterih hrvaških fakultetah, kot sta medicina ali stomatologija, pa seštevajo tudi točke iz tretjega naravoslovnega predmeta, ki tudi ne obstaja na slovenski maturi.

Tako so se študenti iz EU, ki so opravili sprejemne izpite na Hrvaškem in so bili na vrhu seznama za vpis med tujimi študenti, čez noč znašli "pod črto", za svojimi hrvaškimi kolegi.

"Ministrstvo dejansko dela na reševanju problema, tako da bodo vsi kandidati, ki zadovoljujejo akademske kriterije, vpisani na študij," so danes še povedali za STA.

Kot so pojasnili, po vstopu Hrvaške v EU hrvaške fakultete ne smejo državljanom drugih članic zaračunavati participacijo šolnine, ki velja za tuje študente. Da bi državljani iz drugih članic EU uresničili pravico do subvencij kot hrvaški državljani, so jih premestili na seznam hrvaških študentov.

Spomnili so, da vpis državljanov iz članic EU v kvotah za tujce omogoča lažji vpis zaradi manjše konkurence, sicer pa pomeni tudi obvezno plačevanje celotnega zneska šolnine. Obenem pa ni mogoče uresničiti drugih subvencij, kot je prehrana, kar predstavlja po 1. juliju kršitev pravnega redu EU.

"Torej, državljani EU se lahko izobražujejo na Hrvaškem pod enakimi pogoji kot državljani Hrvaške. Enaki pogoji pomenijo enake študentske pravice (subvencionirano participacijo šolnine, prehrane in podobno), kot tudi enake obveznosti. Za državljane EU veljajo enaki pogoji vpisa in konkurenčnosti znotraj skupnih kvot kot za državljane Hrvaške," so še poudarili.

Sicer se zavedajo težav, s katerimi so se v preteklih dneh soočili študenti iz držav članic EU. Izhod bodo iskali v sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije v Zagrebu kot tudi s hrvaškimi univerzami.

Kot so napovedali, bodo rešitev ponudili v torek v Dubrovniku, kjer bo potekala seja rektorskega zbora. "Glede na zapletenost vprašanja in avtonomijo visokošolskih ustanov, kot tudi na pomembnost zakonitega in pravičnega postopka do kandidatov za vpis na študij, rešitev pričakujemo do petka," so poudarili.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov