Izsiljevanje in ugrabitev

Gera je Izolana strpal v avto in pred policijo bežal s hitrostjo 200 kilometrov na uro

Sijan Pretnar
17. 8. 2023, 16.27
Posodobljeno: 17. 8. 2023, 16.27
Deli članek:

»Gospa sodnica, absolutno ne priznam krivde,« je pred dnevi 37-letni Gera Mladenov, srbski in bolgarski državljan, odgovoril sodnici koprskega okrožnega sodišča Tatjani Pavlovec. Na zatožno klop je sedel, ker naj bi januarja ugrabil Izolana Dejana K. Tožilstvo obtoženemu poleg ugrabitve očita še izsiljevanje.

Sijan Pretnar
Gera Mladenov naj bi v Izoli v svoje vozilo znamke porsche cayenne strpal Dejana K. in ga odpeljal v neznano.

Prava drama se je v Istri dogajala sredi januarja, ko naj bi Gera Mladenov v Izoli v svoje vozilo znamke Porsche Cayenne strpal Dejana K. in ga odpeljal v neznano. Policisti so kmalu dobili sporočilo, da naj bi nekdo Izolana ugrabil, po neuradnih informacijah naj bi imel pri sebi panic tipko, s katero je detektivu sporočil, da je v 'nevarnosti', on pa je to prijavil policistom.
Porscheja, v katerem naj bi bil ugrabljeni, so kmalu izsledili, a voznik ni hotel ustaviti, pred policisti naj bi bežal tudi s hitrostjo 200 kilometrov na uro, blizu meje z Italijo naj bi iz avta najprej izpustil svojega pomagača, ki je pobegnil in ga niso odkrili, in nato še svojo domnevno žrtev. Mladenov naj bi z avtom pobegnil naprej, a je zapeljal na cesto, od koder ni bilo izhoda in naj bi se policistom, ki so mu sledili, predal. Mladenov je po aretaciji končal v priporu, iz katerega so ga pred dnevi pripeljali na koprsko sodišče.

Izolanov odvetnik bi izključil javnost

Na predobravnavni narok je poleg obtoženčevih odvetnikov Nine Spremo in Renata Dukiča prišel tudi Izolanov odvetnik Igor Cek, ki je že takoj predlagal izključitev javnosti, da bi zavarovali zasebnost oškodovanca in njegove družine, predvsem otrok. Višja državna tožilka Tamara Pahor se je strinjala, da so v spisu nekatere vsebine iz življenja oškodovanca, ki bi po njenem mnenju morale ostati neodkrite. Dodala pa je, da na predobravnavnem naroku še ne bodo izvajali dokazov.

Odvetnik Dukič je nasprotoval, da bi se javnost izključila iz celotnega postopka, saj kaznivo dejanje ni takšne narave, ki bi terjalo zaščito družine. »Povezava obtoženega z oškodovancem je bila predvsem poslovne narave. Ni treba skrivati poslov oškodovanca,« je poudaril. »Če je s tem oškodovana njegova družina, je to njegov problem. Znano mi je, da ima oškodovanec odprtih tudi več predkazenskih postopkov iz sfere njegovega poslovanja,« je dodal odvetnik, ki se sicer strinja, da se sojenje v določenem delu lahko zapre za javnost.

Krivde ni priznal

Sodnica Tatjana Pavlovec je predlog odvetnika Ceka zavrnila in napovedala, da bodo sproti odločali, kdaj bodo javnost izključili. Mladenov, ki je državljan Bolgarije in Srbije, ji je odgovoril, da ne potrebuje sodnega tolmača. Povedal ji je, da je po poklicu kapitan dolge plovbe, da živi v Hrpeljah, da ima dva mladoletna otroka in da njegov s. p. (registriran za pretovarjanje) trenutno ne deluje. Na vprašanje sodnice, ali prizna krivdo za kaznivi dejanji ugrabitve in izsiljevanja, pa je obtoženi odvrnil, da ne prizna krivde ne za očitani kaznivi dejanji ne za nobeno od dejstev iz obtožnice, ki je tožilka še ni predstavila.

Obramba s predlogom za izločitev dokazov

Mladenovu bo sodil senat in ne sodnica posameznica, sojenje se bo začelo, ko bo sodišče odločilo o predlogu odvetnika Dukiča za izločitev dokazov, ki so po njegovi oceni nezakoniti. Gre za dokaze, ki so jih koprski kriminalisti zbirali, še preden se je zgodila očitana ugrabitev. Tožilka bo na odvetnikov predlog odgovorila pisno, je pa pojasnila, da so pred kratkim na tožilstvu dobili še dve kazenski ovadbi proti Mladenovu, in sicer zaradi zalezovanja. Obtožnico je vložila tudi proti Slavku D., ki naj bi sodeloval pri domnevnem izsiljevanju Izolana.

Obramba obtoženega Mladenova je predlagala številne priče in dokaze, s katerimi bi potrdili zagovor obtoženega in njegov odnos z oškodovancem. Med drugim naj bi pred sodnico stopili priči ugrabitve (Izolana sta moška odpeljala sredi prodaje stanovanja) in policisti, ki so Mladenova aretirali. Obtoženi namreč pravi, da se je sam ustavil in jih počakal. Odvetnik Dukič je predlagal še rekonstrukcijo dogajanja v Izoli in postavitev izvedenca medicinske stroke, ki bi pojasnil, kakšne poškodbe je utrpel Dejan K., ki trdi, da ga je Mladenov tepel po glavi.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov