Iz čistega miru?

Videla je, da jo je oče z razdalje treh metrov ustrelil v glavo! 28-letni hčerki se je krogla ustavila v čeljusti

Danijel Cek / Primorske novice
30. 5. 2022, 19.26
Posodobljeno: 31. 5. 2022, 06.11
Deli članek:

Odgovor o tem, kaj mu je šinilo v glavo, da je po nekaj dneh skupnega bivanja v stanovanju v Kopru ustrelil svojo hčerko v glavo, je pokojni 79-letni Dušan Bakan odnesel s seboj v grob.

Tomaž Primožič/FPA
Pred blokom, v katerem se je odvila tragedija.

Potem ko je ustrelil 28-letno hčerko K.B., je pred vrati svojega stanovanja pokleknil in pognal kroglo v glavo še sebi. Vzroka za nespametno dejanje ne poznata niti ustreljena hčerka, ki jo zdravijo v ljubljanskem kliničnem centru, niti njen fant.

Po nekaj dneh bivanja pri očetu Dušanu Bakanu sta njegova 28-letna hči in njen približno enako star fant v nedeljo zgodaj popoldne spakirala svoje kovčke in ob pol dveh začela zapuščati njegovo stanovanje v bloku na Krožni cesti številka 6. Kovčke sta znosila na stopnišče oziroma hodnik, kjer jih je hčerkin fant zlagal v dvigalo, 28-letnica pa mu je držala vrata dvigala. Očitno je hotel mladenič kovčke spraviti do avta, kasneje pa bi se verjetno vrnil v blok, da bi se skupaj s partnerko poslovil od njenega očeta.

Ko je bil mladenič v dvigalu skupaj s kovčki, je nesrečna K. B. spustila vrata, ta so se zaprla, dvigalo se je začelo spuščati, takrat pa je z njene leve strani počilo. Začutila je ostro bolečino in padla na tla. Nekaj trenutkov kasneje je ugotovila, da jo je oče z razdalje približno treh metrov ustrelil v glavo. Videla je še očeta, kako si je kleče pred vrati stanovanja prislonil pištolo na brado, sprožil in se zgrudil.

Zaradi šoka je K. B. najprej iskala izhod stran od očeta, vendar so v tisti smeri stopnice vodile le v sedmo nadstropje. Trkala je po vratih dveh stanovanj, odprl ji je sosed, ki je prav tako slišal strele, in poklical policijo. Policijo naj bi poklical tudi fant ustreljenega dekleta, ki je strela slišal v dvigalu, vendar ga ni mogel ustaviti, ampak se je spustil vse do pritličja in od tam stekel po stopnicah znova proti šestemu nadstropju.

Krvava se je opotekala po stopnicah

V četrtem je naletel na svojo partnerko, ki je se s krvavim obrazom in rokami opotekala po stopnicah. Ker je njen oče ležal na najožjem delu hodnika pred vrati stanovanja, je morala, da se je spustila po stopnicah, stopiti čezenj. Šele potem je lahko po stopnicah zbežala stran od prizorišča groze.

Nekaj minut kasneje so bili na stopnišču bloka že reševalci, ki so ranjeno hčerko in nezavestnega očeta odpeljali v izolsko bolnišnico. Ob prihodu v bolnišnico je bil Bakan še živ, vendar so bile poškodbe glave tako hude, da je kmalu umrl. Njegovo hčerko so oskrbeli in jo takoj prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer jo trenutno zdravijo. Po besedah vodje koprskih kriminalistov Primoža Ogrinca njeno življenje ni ogroženo, njeno zdravstveno stanje pa je stabilno.

Ogrinc je še povedal, da je oče streljal s pištolo kalibra 7,65 milimetra, za katero ni imel dovoljenja. Po naših podatkih gre za špansko pištolo znamke astra, ki naj bi bila čisto običajna in sodobna, vendar gre prav kalibru krogle zahvala, da je hčerka ostala živa. Krogla ji je prebila levo ličnico in se ustavila v čeljusti. Če bi oče streljal s pištolo večjega kalibra, se krogla ne bi ustavila v kosti in bi bile poškodbe zanjo usodne. Policisti s hčerko niso mogli govoriti, ker je bila ustreljena v usta, je bila pa toliko prisebna, da je na telefonu izpisala odgovore na njihova vprašanja.

Motiv bo za vedno ostal skrivnost

Ogrinc je še pojasnil, da v dneh pred dogodkom policisti v Bakanovem stanovanju niso posredovali zaradi kakšnega prepira ali spora, tudi hčerka in njen partner ne vesta, kaj bi lahko sprožilo napad, saj da je njuno bivanje pri njenem očetu potekalo mirno in brez prepirov. Prav tako je tudi poslavljanje potekalo mirno, oče naj ne bi z ničemer nakazal, da ga kaj moti ali da namerava postati nasilen. Motiv, zaradi katerega je 79-letnik ustrelil svojo hčer, nato pa še sebe, bo tako za vedno ostal neznan.

Policisti pokojnega očeta niso obravnavali zaradi hujših kršitev ali kaznivega dejanja. "Tako oče kot hčerka sta policistom popolnoma neznana," je dejal Ogrinc in pojasnil, da sta imela oba slovensko in švicarsko državljanstvo. Po neuradnih podatkih naj bi se družina Bakan pred leti iz Slovenije preselila v Švico, od koder naj bi se mati preselila nazaj v Bosno ni Hercegovino, oče v Koper, hčerka pa je ostala v Švici.

Tudi tokrat naj bi v Koper s fantom pripotovala iz Švice. Je pa hčerka občasno živela tudi pri materi v Bosni in Hercegovini. Ker je storilec umrl, bodo kriminalisti primer zaključili s poročilom na koprsko okrožno državno tožilstvo.

Krvave sledi ostale le še na steni stopnišča

Če ne bi nad stopniščem bloka na Krožni cesti 6 včeraj visela črna zastava, naključni obiskovalci sploh ne bi vedeli, da se je v tem bloku v nedeljo popoldne zgodila družinska tragedija. Včeraj so pred blokom veselo kramljali otroci, na stopnicah pa smo srečali občasnega stanovalca, ki nam je povedal, da je šele na fotografijah v medijih videl, da se je to zgodilo v njegovem bloku. V nedeljo ga ni bilo v stanovanju, zato tudi ni vedel ničesar o dogodku.

V nedeljo naj bi bil tako hodnik pred Bakanovim stanovanjem kot stopnišče precej krvavo, vendar so madeže očistili, tako da danes na tleh ni bilo videti ničesar več. Le na steni pod številko nadstropja, kjer naj bi v mlaki krvi obležal 79-letnik, je bilo videti nekaj sledi krvavih madežev, ki so nemo pričali o dejanju, ki je vzelo eno življenje in zaradi katerega bi lahko ugasnilo še drugo.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan