Tragedijo povzročila kemična reakcija

FOTO in VIDEO: V Indiji ljudje, tudi otroci, nezavestni obležali na ulicah, več jih je umrlo, najmanj 300 jih je v bolnišnicah

S.R./STA
7. 5. 2020, 08.38
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 14.48
Deli članek:

V kemični tovarni na vzhodni obali Indije je začel uhajati plin, zaradi česar je umrlo najmanj najmanj 13 ljudi, več sto jih je v bolnišnicah.

Reuters
Tragedija v indijski zvezni državi Andhra Pradesh.

Pristojne oblasti svarijo, da bo število žrtev najverjetneje še naraslo. Po pisanju časnika The Times of India sta med smrtnimi žrtvami tudi osemletna deklica in dva starejša človeka. 

Uradnik, pristojen za bolnišnice v okrožju, je povedal, da so v več bolnišnic prepeljali skupno okoli tisoč ljudi, bojijo pa se, da so številni še nezavestni na svojih domovih. "Oblasti preverjajo tudi hiše. Prizadevamo si prepeljati vse ljudi v bolnišnice. Potrebujejo kisik," je še dejal. Oblasti so evakuirale prebivalce v radiju treh kilometrov okoli tovarne, reševalci pa so s plinskimi maskami in kisikovimi bombami šli od hiše do hiše ter iskali morebitne poškodovane.

Brez nadzora

Tovarna družbe LG Polymers je na obrobju pristaniškega industrijskega mesta Visakhapatnam v zvezni državi Andhra Pradesh. V mestu in njegovi okolici živi okoli pet milijonov ljudi. Plin po navedbah policije uhaja iz dveh 5000-tonskih rezervoarjev, ki zaradi ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 od konca marca nista bila pod nadzorom. 

Reuters
Po nekaterih navedbah je v bolnišnicah več kot tisoč ljudi.

Kot je povedala predstavnica policije Swaroop Rani, je plin zaradi ukrepov ob pandemiji ostal v rezervoarjih. "Sprožila se je kemična reakcija, temperatura v rezervoarjih se je povečala in zato je plin začel uhajati," je pojasnila. Dodala je, da je policija prve klice na pomoč prejela davi okoli 3.30 po krajevnem času. Ljudje so jih obvestili, da je v zraku plin. Policija je nemudoma prispela na prizorišče, kmalu zatem tudi reševalci. 

Uhajanje plina je med ljudmi sprožilo preplah. Na posnetkih, ki jih predvajajo indijske televizije, je videti ljudi, med njimi tudi otroke, ki nezavestni ležijo po ulicah mesta ali težko dihajo. Nekateri imajo vnete oči in izpuščaje po telesu. 

Južnokorejsko matično podjetje LG Chem, ki ima v lasti tovarno, je sporočilo, da je uhajanje plina zdaj pod nadzorom. Dodali so, da skušajo zagotoviti čim hitrejše zdravljenje za tiste, ki imajo zdravstvene težave zaradi vdihavanja plina. V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da preiskujejo obseg škode ter natančne vzroke uhajanja plina in smrti.

Twitter
Tragedija v indijski zvezni državi Andhra Pradesh.

Spomin na drugo tragedijo

Tovarna LG Polymers India je ena glavnih proizvajalk polistirena v državi, prišlo pa je do uhajanja plina stirena, brezbarvne lahko hlapne oljnate strupene tekočine, ki je surovina za proizvodnjo polistirena. Močna izpostavljenost stirenu lahko vodi do hude dihalne stiske in kome.

Indija je bila leta 1984 prizorišče ene najhujših industrijskih nesreč v zgodovini. V noči z 2. na 3. december 1984 je v tovarni pesticidov v Bhopalu v osrednji Indiji odjeknila eksplozija in v okolico je ušlo na tone smrtonosnega plina metil izocianata. V dneh po nesreči je umrlo okoli 3500 ljudi, več tisoč pa v prihodnjih letih. Več kot 100.000 ljudi, ki so živeli blizu tovarne, je po nesreči trpelo za kroničnimi boleznimi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste