Črna kronika

Deset evrov za kilogram regrata! Kaj o tem menijo znani Slovenci?

Carmen Leban, Zvezde
16. 4. 2019, 18.01
Deli članek:

Veliko je tistih, ki komaj čakajo, da kot znanilec pomladi iz zemlje pokuka prvi regrat. Gre za prvo zelenjavo, ki jo po dolgi zimi lahko naberemo v naravi. Regrat ima prav poseben okus, zato si ga vsak pripravi po svoje.

Šimen Zupančič
Simone B. Michielen: Poznam regrat in opažam, da ga veliko ljudi nabira tudi na moji parceli, česar na Nizozemskem nismo vajeni.

Na ljubljanski tržnici ga trenutno ponujajo po deset evrov za kilogram, kar je za polovico manj kot takrat, ko je komaj pokukal iz zemlje. Je to preveč ali ne? Kakor za koga, pravijo naši zvezdniki, ki so nam zaupali tudi to, kako ga pripravijo.

Nataša Gorenc

»Obožujem regrat. Običajno ga nabiram v okolici hiše v Kamniku, kjer sem preživljala mladost, saj je tam dokaj neokrnjena narava. Regrat mi je najboljši v solati s krompirjem in ocvirki. Je idealno živilo, polno vitamina A, vsebuje kalij in je zelo dober diuretik. Cena deset evrov se mi ne zdi previsoka, saj ljudje veliko več denarja zmečejo za sladkarije in druge stvari. Nabiranje je precej zamudno, tako da je prav, če je delo nabiralcev poplačano. Komur je predrago, naj ga gre pa nabirat sam.«

Planet TV
Nataša Gorenc

Simone B. Michielen

»Poznam regrat in opažam, da ga veliko ljudi nabira tudi na moji parceli, česar na Nizozemskem nismo vajeni. Pri nas ga imenujemo molsla. Ne raste v naravi, prodajajo pa semena in ljudje ga sejejo na vrtovih. Ni ga mogoče kupiti v supermarketih ali na trgu. Cena deset evrov zame ni pretirana, saj ga je treba najprej poiskati, zamudna pa sta tudi nabiranje in čiščenje. Pripravim ga v solati s francoskim prelivom, jajci in paradižnikom ali pa ga surovega zamešam v pire krompir.«

Dare Kaurič

»Seveda jem regrat, celo rad ga imam. Ravno danes sem ga jedel kot prilogo pri kosilu. Najraje ga imam v kombinaciji s fižolom, koruzo, a obvezno brez ocvirkov. Sicer pa še najraje piham regratove lučke. Deset evrov za kilogram regrata je treba odšteti v prestolnici, in še sreča, da živim v krajih, kjer so cene malo bolj normalne in sprejemljive. Sicer pa so vsi travniki polni regrata, le nabrati ga je treba.«

Revija Zvezde
Dare Kaurič

Martina Ipša

»Regrat sicer jem občasno, moram pa priznati, da nad njim nisem preveč navdušena. Pravijo, da je zelo zdrav, zato se potrudim, da ga pojem. Če ga že jem, mora biti obvezno v kombinaciji s krompirjem in jajčki. Sama ga ne nabiram in ga niti nikoli nisem. Nisem prava oseba, da bi lahko sodila o tem, ali je deset evrov za kilogram regrata preveč. Glede na to, da imam velike težave s hrbtenico, bi najbrž jaz za kilogram računala več sto evrov, čeprav vem, da ga za ta denar nihče ne bi kupil.«

Mediaspeed
Martina Ipša

Barbara Lapajne Predin

»Zelo rada imam regrat, ki pa ga ne nabiram sama, saj je to zelo zamudno, pa še poznati moraš rastišča. Zato regrat raje kupim na ljubljanski tržnici, in to vedno pri branjevcih, za katere vem, kje ga nabirajo. Seveda se strinjam, da cena deset evrov za kilogram ni ravno nizka, a glede na to, da je sezona regrata izjemno kratka, si ga nekajkrat na leto, kljub visoki ceni, privoščim. Najraje ga imam v solati skupaj s krompirjem, slanino ali ocvirki.«

Šimen Zupančič
Barbara Lapajne Predin

Objavljeno v reviji Zvezde št. 15, 10. 4. 2019.