Črna kronika

Lovše prihodnji teden na sodišče zaradi obtožbe o zlorabi položaja v Dinersu

sta
30. 1. 2016, 13.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prihodnji teden se na sodišče seli primer nekdanjega nosilca franšize Diners Tomaža Lovšeta, ki se bo zagovarjal zaradi obtožbe o zlorabi položaja, s čimer naj bi Diners oškodoval za več milijonov evrov. Lovše je za odhod iz pripora plačal rekordno varščino, v javnosti pa so med preiskavo odmevali prisluhi njegovim pogovorom o prodaji Mercatorja.

STA
Tomaž Lovše

Za četrtek je na ljubljanskem okrožnem sodišču sklican predobravnavni narok za Lovšeta, domnevne nepravilnosti v Dinersu pa so v javnost prišle pred dvema letoma in pol, ko so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Lovšetu odvzeli prostost. Avgusta 2013 so v odmevnih hišnih preiskavah iskali dokaze za finančno oškodovanje družbe, in sicer naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devet milijonov evrov.

Poleg Lovšeta so pridržali še tedanja zakonita zastopnika Dinersa - Saša Pušnika in Antona Horvatiča, ki pa sta bila nato iz pripora izpuščena. Lovšeta so po treh mesecih in plačilu milijonske varščine jeseni tistega leta spustili iz pripora, ko se je tožilec Jože Kozina odpovedal pritožbi zoper njegovo izpustitev.

Pripor so mu odredili zaradi begosumnosti, ki jo je sodišče utemeljevalo z njegovim stalnim bivališčem (in premoženjem) v tujini, s tem, da se je občasno nahajal na Floridi, da ima njegova žena tuji vizum, otroci pa tuje državljanstvo in plačano šolnino v tujini.

Kozina pa je po plačilu varščine ocenil, da je to ena prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda deloma odpravljena že v predkazenskem postopku oz. v preiskavi, saj je Lovše sklenil sporazum z Dinersom International. "Po meni znanih podatkih tako visoke varščine ni še nihče ponudil, obseg varščine pa je zagotovilo, da obstaja majhen riziko, da bo Lovše nabrusil pete in pobegnil," je takrat dejal.

Družbi Diners Club Slovenija in DC Finance ter Lovše so namreč z ameriško družbo Diners Club International podpisali pogodbo, na podlagi katere so bile vse terjatve z Lovšetom povezanih oseb v celoti poplačane. Njegova družba Findale Enterprises pa je 100-odstotni delež v Diners Clubu Slovenija prodala družbi Erste Card Club.

"Ne morem biti niti tajkun, ne jaz ne moja podjetja, ker nismo ničesar privatizirali, ne boste me našli med komitenti v slovenskih bankah. Predvsem pa v Diners Clubu Slovenija nisem prizadel pravic tretjih, kajti vsi upniki so poplačani, tako da nisem ostal dolžan ničesar nikomur," je takrat ocenil Lovše.

V preiskavi pa je odmevala tudi objava nekaterih prisluhov njegovim telefonskih pogovorov, ki so jih pridobili kriminalist, v časniku Dnevnik, zaradi česar se je nato Lovše odločil za tožbo proti tej medijski hiši.

Prepričan je bil, da so ga priprli zato, da bi se preprečilo prodajo Mercatorja, pri kateri je sodeloval kot svetovalec hrvaškega Agrokorja. V zvezi s sumom, da je dva direktorja Dinersa napeljeval k zlorabi položaja, s čimer naj bi pridobil premoženjsko korist v višini okoli devet milijonov evrov, pa je zatrjeval, da bi bil, če bi bil oškodovan Diners, oškodovan tudi sam kot njegov lastnik.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste