Črna kronika

Iz objestnosti zažgali vrtno lopo, v njej umrl brezdomec

Tina Recek
12. 6. 2015, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pred osmimi leti so se štirje Ljubljančani, stari od 16 do 18 let, domislili, da zažgejo lopo. Razlog objestnega ravnanja: imeli so preveč prostega časa. Zaradi časovne oddaljenosti in ker so se pokesali, so jo odnesli s pogojno obsodbo. Glavni akter je dobil leto in pol zapora, preostali trije leto in tri mesece, za vse pa velja štiriletna preizkusna doba.

PGD Vič

Pred osmimi leti so se štirje kratkohlačniki, takrat stari od 16 do 18 let, domislili požiga vrtne lope. Pri tem pa niso vedeli, da je v njej brezdomec. Ta je v požaru umrl.

Včeraj so se Žan Jurca, Alen Purić in Aleksander Repić na ljubljanskem okrožnem sodišču pokesali greha povzročitve splošne nevarnosti in v zameno so jo odnesli s pogojno obsodbo. Na preteklem obravnavnem naroku je krivdo že priznal njihov pajdaš Danijel Popović in bil prav tako obsojen na pogojno kazen. Sodišče je sledilo predlogu tožilke, in Popoviću, Repiću ter Puriću izreklo leto in tri mesece zapora, Jurci leto in pol zapora, za vse pa velja štiriletna preizkusna doba.

Mladeniči so poznega poletnega večera 25. julija 2008 prišli na idejo, da zažgejo leseno lopo Ob Sotočju 9 v Ljubljani. Da bi uresničili svoj načrt, so se odpravili na bližnji bencinski servis, kjer so v 1,5-litrsko plastično plastenko natočili dizel oziroma kurilno olje. Nato je Jurca vsebino plastenko zlil na lopo v lasti Mesuda Hasanbegovića in zanetil ogenj. Ognjeni plameni so zajeli še sosednjo lopo. Če ne bi na kraj dogodka prihiteli gasilci, bi se ogenj razširil še na sosednje lope in bližnja drevesa. Na žalost pa je objestno ravnanje mladeničev botrovalo smrti 56-letnega Sebahudina Toskića, ki je spal v prvi lopi. Nesrečnež, ki je tam legel k počitku ob dovoljenju lastnika lope, je umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Na vesti bodo imeli smrt človeka

Tožilka je v zameno za priznanje krivde predlagala izrek pogojne obsodbe. Za Jurco, ki je imel pri kaznivem dejanju največjo vlogo, leto in pol zapora, za preostale leto in tri mesece zapora, s tem, da za vse velja štiriletna preizkusna doba. Svoj predlog je utemeljila z besedami, da je izrek pogojne kazni na mestu, saj je od dogodka minilo osem let in  so bili mladeniči takrat stari okoli 18 let. Kot olajševalno okoliščino je štela še, da so dejanje obžalovali. »V drugačnih okoliščinah bi se tožilstvo odločilo za izrek zaporne kazni, predvsem glede na dejstvo, da imajo popisan kazenski list.« Zaključno besedo pa je zaokrožila: »Vsekakor jim bo smrt nedolžnega človeka ostala na vesti.«

Zahvala odvetnika tožilki

Obramba je bila zadovoljna s tožilkinim predlogom, vendar ne v celoti. Purićev in Repićev odvetnik sta sodišču predlagala, naj izreče še bolj milo kazensko sankcijo in naj njuna klienta oprosti plačila stroškov. Medtem ko je zagovornik Jurce, odvetnik Dean Gončin, slikovito izjavil: » Se strinjam s predlogom kolegice tožilke in se zahvaljujem, da je kljub tragičnim posledicam ohranila trezen pogled na zadevo ter predlagala pogojno obsodbo.«


Obtoženci so včeraj obžalovali svoje dejanje. »Žal mi je. To je bila neumnost, ki smo jo naredili,« je dejal Jurca. Njegov prijatelj Repić je bil bolj zgovoren. Tudi on je obžaloval dejanje in si zaželel, da bi čas zavrtel nazaj. »Imeli smo preveč prostega časa. To nam je šola za vse življenje. Na tem mestu izrekam sožalje svojcem pokojnika, čeprav niso prisotni.« Purić, ki dela na onkološkem inštitutu kot spremljevalec pacientov, je dejal, da tam vidi, kako je ljudem hudo, ko izgubijo svoje najbližje. Poleg tega je izjavil, da si niso predstavljali, da bo zadeva šla tako daleč.  

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste