Črna kronika

Pri Divači umrla ženin in priča

G.Z.
16. 9. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V strmoglavljenju letala, ki je bilo iz Divače namenjeno na fantovščino v Portorož, naj bi umrla bodoči ženin in njegova priča, Tadej H. in Bojan B. Poleg njiju je umrl tudi 41-letni pilot Aleks Delfin, član aeroklubov Portorož in Divača, ki je bil po naših informacijah zelo dober in izkušen pilot. Primož C., četrti potnik, je huje poškodovan.

Na kraj nesreče, ki se je zgodila okoli 13. ure, so takoj prišli gasilci PGD Senožeče, Divača in Povir ter Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana. Kot so povedali sežanski reševalci, so na kraju nesreče naleteli na goreče razbitine letala in zoglenela trupla pilota in dveh potnikov. »Od letala ni ostalo nič, razen motorja in nekaj kovinskih delcev,« so povedali. Hudo ranjenega Primoža – prav tako pilota, ki se mu je uspelo prebiti iz letala in je bil kljub hudim poškodbam pri zavesti, so odpeljali v ljubljanski UKC.

Vzrok nesreče še preiskujejo. Po pričevanju očividcev naj bi letalo hitro po vzletu z levim krilom zadelo ob tla in ob trku s tlemi zagorelo.

Nesreča se je zgodila s športno-rekreativnim štirisedežnim letalom francoske izdelave robin DR 400, ki se ga uporablja predvsem za šolanje pilotov in vleko jadralnih letal. 

»V zavoju je najverjetneje prišlo do zloma vzgona, zaradi česar se je letalo s krilom dotaknilo tal in strmoglavilo. Zlom vzgona je lahko posledica različnih tehničnih oziroma klimatskih vzrokov, kot so na primer hipna izguba moči motorja, spuščajoči se vetrni tokovi ali pa nenadejano vrtinčenje zraka. Letalo je bilo tudi polno naloženo, zaradi česar je nekoliko teže obvladljivo. Druga možnost pa je, da je prišlo do tehnične okvare, zaradi katere se je pilot želel vrniti nazaj na stezo, pri čemer je prišlo do nesreče,« morebitne vzroke nesreče pojasnjuje strokovnjak za letenje, ki ne želi biti imenovan. Ob tem poudarja, da gre pri letalskih nesrečah vedno za seštevek več vzrokov in da so včasih vremenski dejavniki povsem nepredvidljivi.

Letališče v Divači, na katerem se je nesreča zgodila, je po mnenju strokovnjaka zelo zahtevno. Pri tem izpostavlja, da vzletna steza ni povsem ravna, ampak se rahlo vzpenja, letališče v bližini Vremščice pa ima tudi zelo specifično mikroklimo.

Nesreča se je zgodila s športno-rekreativnim štirisedežnim letalom francoske izdelave robin DR 400, ki se ga uporablja predvsem za šolanje pilotov in vleko jadralnih letal. Ob tem strokovnjak poudarja, da je vsako letalo natančno pregledano vsakih 50 ur letenja in da je kljub veliki medijski pozornosti, namenjeni letalskim nesrečam, letalski promet bistveno varnejši od cestnega. »Možnost letalske nesreče je za vsak prevožen kilometer sedemkrat manjša kot v cestnem prometu,« je jasen.  

 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste