Druga plat

Odvisnosti: je med cigareto in jabolkom res razlika?

Katja Mihelčič - Kami, intuitivna svetovalka
11. 2. 2022, 11.26
Posodobljeno: 11. 2. 2022, 11.40
Deli članek:

Odvisnost je beseda z negativnim predznakom. Označevala naj bi nekaj, česar se moramo v življenju izogibati. A v resnici ne gre za stanje, škodljivo samo po sebi.

profimedia
Odvisnost ni nekaj, kar bi vplivalo na nas in česar bi se bilo treba bati.

Z odvisnostjo pogosto povezujemo stvari, ki imajo za nas negativni predznak: cigarete, alkohol, sladkor … In ker imajo te stvari negativni predznak, menimo, da tega ne bi smeli vključevati v svoje življenje. Ob tem si ustvarimo prepričanje, da nam te stvari škodujejo.

IZBIRA JE VAŠA
V bistvu nobena stvar sama po sebi ne more škodovati ali povzročiti kakšnega posebnega stanja. Določeno stanje ali bolezen se pojavi zgolj zato, ker ste to sami izbrali oziroma tako interpretirali; pravzaprav ni povezano z določeno snovjo, materialnostjo. Stvari same po sebi nimajo ne pozitivnega ne negativnega predznaka. Vse, kar se dogaja v povezavi s tem, je nekaj, ker smo izbrali in zrežirali.
Naj navedem primer: Neka oseba vsak dan poje tri jabolka; eno za zajtrk, eno po kosilu in eno za večerjo. Druga oseba pa vsak dan pokadi tri cigarete. Eno, ko se zbudi, drugo po kosilu in tretjo pred večernim filmom. Ker vsak dan kadi cigarete, bi jo lahko označili za tobačnega odvisnika, a bi morali po tem kriteriju tudi prvo osebo označiti za odvisnika – od jabolk.
Torej lahko vidite, da ima beseda odvisnost negativni predznak, če jo povezujete zgolj s stvarmi, ki jih interpretirate kot negativne. Ker ima jabolko pozitivni predznak, se vam ne zdi nič narobe, da ga oseba uživa vsak dan, in to večkrat. Kot odvisnost običajno poimenujete stanje, ki nastane zaradi delovanja določenih stvari, ki imajo negativni predznak, kar naj bi po vašem mnenju puščalo negativne posledice v življenju nasploh. Odvisnost za vas gotovo nima pozitivnega predznaka, čeprav sama po sebi ne more pustiti posledic, ki se jih bojite.

DVA VIDIKA
Na isto stvar lahko pogledamo z različnih vidikov. Jabolko in cigareta sta samo izbiri. Gre za nevtralni izbiri, skozi kateri se vaša bit izkuša. Vredni sta popolnoma enako in nimata ne pozitivnega ne negativnega predznaka. V tem primeru tudi čutite, da lahko ti dve izbiri kadarkoli vključite v svoje življenje in tudi kadarkoli izključite. Ne moreta imeti posledic, saj sta nevtralni.
Če se ob tem, ko določeno stvar uživate, pojavijo zdravstvene težave, vedite, da se niso pojavile zaradi tega, ker tisto uživate, ampak zgolj zato, ker ste to zdravstveno stanje izbrali na nezavedni ravni. Večina ljudi dandanes meni, da kajenje povzroča raka. Ta trditev se je porodila že davno, a ni več znano, kje. Ker je človeški um zelo zanimiv in mora za vse najti logično razlago, je nastala trditev, da kajenje povzroča raka. Seveda obstajajo tudi znanstveni dokazi, ampak, kot smo že dejali – dokažemo lahko čisto vse, kar želimo. Obstajajo znanstveni dokazi, kako je veganstvo bolj zdravo kot mesojedstvo, in obstajajo znanstveni dokazi, kako je mesojedstvo bolj zdravo kot veganstvo. Treba se je vprašati, zakaj se ljudje mučimo z nekim nepotrebnim predalčkanjem.
Beseda odvisnost torej popolnoma izgubi pomen, ko neko zadevo nehamo interpretirati z negativnim predznakom. Takrat se je ne bojimo več in na nas ne more več vplivati. Dokler pa nas je strah njenega vpliva, dejansko deluje na nas.

Vsak vpliv ali posledica ter iz tega odvisnost nastanejo zgolj zaradi vaše režije. Vi ste jo zrežirali in ni prišla skozi neko zunanjo situacijo. 

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste