Horoskop

S partnersko jogo do boljšega seksa in zdravilnega dotika

Urša Kodela Lapan
3. 6. 2020, 19.40
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 19.54
Deli članek:

V sodobnem, hitrem svetu se pari pogosto izgubimo v službenih in družbenih obveznostih in nato iščemo instantne rešitve zunaj partnerstva. Zlorabljanje substanc, prehranske motnje in destruktivni odnosi so samo nekateri od nadomestkov, h katerim se zatekamo, ker iščemo tolažbo in polnimo praznino. A v resnici je ravno pravi dotik partnerja lahko naše zdravilo.

dk
joga

Človeški dotik ima lahko zdravilne moči in prav dotik bližnje osebe je tisti, ki pomaga, da lažje vztrajamo v asani. Skozi partnersko jogo se lahko pari še bolj povežemo in spodbujamo intimnost, saj ustvarjamo atmosfero rasti in prebujanja v dvoje. Izboljšujemo nivo zaupanja in komunikacije ter tako odnos oplemenitimo.
Kje se torej skriva trik?
Partnerska joga je kot mini oddih oziroma delavnica za izboljšanje odnosa, saj to ni le navadna vadba, praksa, kjer sta eden zraven drugega, ampak vadba, ki od para zahteva, da se zaneseta drug na drugega. Teža enega namreč pomaga pri raztegu drugega.
Številne študije jasno razkrivajo, da pari, ki se skupaj lotijo novih izzivov in skupnih aktivnosti znotraj odnosa, izkusijo več zadovoljstva. Ravno pri partnerski jogi gre za doseganje skupnega cilja, za kar pa sta potrebna timsko delo in budnost. Nihče ni boljši ali slabši, saj ravno ravnovesje premoči in šibkosti omogoča optimalno izvedbo asan. A to ni vse. Partnerska joga je v resnici tudi mentalna vadba, kjer ni ega, saj se ne osredotočaš zgolj nase, ampak tudi na partnerja – osebo, ki jo imaš rad. Kako pa pridemo do pozitivnih učinkov v spolnem življenju? Partnerska joga pomaga pri odpravljanju stresa, tako osebnega kot tistega, ki se razvije znotraj odnosa, ravno to pa je tisto, kar pomaga tudi pri seksu.
Dokazano je namreč, da stres zmanjšuje libido. V stresnih situacijah prepona med dihanjem postane precej trda in ne spremeni oblike, jogijske tehnike pa povečujejo prožnost prepone in ji s tem omogočijo, da prenese vsako količino stresa. Počasni izdihi pomirijo telesne celice in preženejo napetost iz čutil. Ko to informacijo dobijo možgani, se misli umirijo in strahovi ne morejo zavladati našemu umu. Asane prodrejo v vsako plast telesa in samo pri jogi lahko ohranimo telo in um sproščena, celo ko telo raztezamo, napenjamo, obračamo in upogibamo.
Joga in seks – prehod v višje energije in globlje odnose
Raziskava iz Loyola University Health System je potrdila, da lahko partnerska joga pomaga parom, ki so na svoji skupni poti izgubili stik drug z drugim zaradi hitrega tempa življenja. Priporočajo jo tudi nešteti terapevti, saj so odkrili, da ta zaradi pozitivnega vpliva na spolnost, parom pomaga ponovno ustvariti močnejši in trdnejši odnos.
Pomembno je poudariti, da partnerska joga ni seksualne narave. Je vadba, ki uglašuje dva človeka, ki sinhronizirata dih, gibanje in držo. Zahteva nov nivo zaupanja, komunikacije (skozi dih, gibanje) in povezanosti, tako pa izboljša intimnost.
Joga nas med drugim uči opazovanja lastnih želja, uči nas nenavezanosti na seks. Spolni akt naj bi bil čudovit naravni spoj dveh oseb, ki sta povezani telesno, čustveno in mentalno. Gre torej za spojitev energij in nadgradnjo odnosa, ne pa le prepoteno premetavanje dveh teles zgolj zaradi egoističnih potreb po zadovoljitvi najbolj primitivne potrebe po orgazmu.
Na primer, že enostavni sedeči položaj, v katerem se partnerja s hrbti naslanjata drug na drugega, eden globoko vdihne in drugi istočasno izdihne, lahko prinese številne pozitivne učinke. Oba v tistem trenutku namreč umirita um, sprostita telo in tako izboljšata povezanost drug z drugim. Vse to zgolj z dotikom in ujemanjem skupnega ritma dihanja obratno sorazmerno.
Partnerska joga od obeh zahteva tisto, kar je ključno tudi za trden in ljubeč odnos. Zahteva zaupanje in podporo, pri tem pa izpostavi najpomembnejše – ranljivost.
Fizični dotik je način komunikacije, kjer besede niso potrebne. Neverbalno komuniciranje se izrazi v ritmičnem dihanju in sinhronem gibanju. Gre pa tudi za posnemanje partnerja, kar spodbudi empatijo in vez med partnerjema. Obenem morata biti oba partnerja prisotna v trenutku in v gibanju. Poleg vseh pozitivnih učinkov joge, kot je zmanjševanje stresa in anksioznosti, partnerska joga še posebej pozitivno učinkuje na posameznika zaradi dotika, ki smo ga v današnjem času izgubili. Saj veste, včasih že samo držanje za roke izboljša vajino povezanost.
Dotik, ki spremeni vse
Partnerska joga prinaša čisto drugačen okus sami vadbi in vam tako omogoči trenutek, znotraj katerega lahko opazujete, kaj mislite in kaj občutite. Fizični dotik namreč stimulira seksualni občutek, na katerega pa ne smete reagirati ali pred njim bežati, saj boste s tem zamudili izjemno priložnost – priložnost, ki vam seksualnost predstavi z drugega zornega kota. Občutek lahko samo ponotranjite, ga opazujete in se s tem o sebi potencialno naučite nekaj novega.
Ko tako popolnoma sproščeni ležite na partnerjevem hrbtu in vas prešine nenadna seksualna misel ali občutek, poskusite to v tistem trenutku zgolj opazovati brez aktivne reakcije. To vam omogoča izkusiti seksualno naklonjenost skozi dotik, seksualnost kot tako pa predstavi na drug način.
Joga nam torej da možnost vpogleda vase. Zavedamo se svojih občutkov, prav tako pa pridobimo dostop do naših fantazij, ki so po navadi plod nezavednih dražljajev iz okolice, družbenih omrežij in ne nazadnje tudi pornografske industrije. Z jogo gremo višje in globlje, a ne samo pri sebi, ampak tudi v partnerskih odnosih. Naučimo se prepoznavati želje in potrebe drug drugega ter tako postanemo manj sebični … če si to le dovolimo.
Dotaknimo se za konec še enega vprašanja: je partnerska joga namenjena izključno ljubezenskim parom?
Seveda ne. Partnerska joga je odlična tudi za izboljšanje prijateljskih vezi med različnimi pari. Prijatelji, ki se odločijo za partnerski joga vikend ali oddih, medsebojni odnos izboljšajo ravno zaradi skupne izkušnje, o kateri se lahko kasneje pogovarjajo. Kot partnerji se lahko tudi prijatelji na tak način spodbujajo in s tem skupaj duhovno rastejo. Sploh za moške je to odličen in zabaven način za spoznavanje joge, ki jo kasneje mogoče vključijo v svoj vsakdan.
Kot vidite, ima partnerska joga neštete pluse, zaradi katerih jo je vredno preizkusiti. Izboljša se kvaliteta odnosa, poveča seksualna energija, zaradi sproščanja endorfinov pa se izboljša tudi pogled na lastno telo. Intimnost v skupnih asanah lahko obnovi in oživi odnos skozi dotik, smeh, zabavo in ne nazadnje tudi doseganje skupnega cilja, ki je v tem primeru asana, ki pa ni cirkuška akrobacija, temveč občutek, da pomagaš drugemu in sebi. Učenje in izvajanje novih asan paru ne le da zagotovi zabavo, ampak jima pomaga tudi upočasniti ritem življenja in kvalitetno preživeti skupni čas.

Podobna vsebina: Nekateri smo za vroče - in z ukročenim egom

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste