Intervjuji

Lorella Flego: Moralno je to res velika izkušnja.

Alesh Maatko
11. 5. 2024, 17.00
Posodobljeno: 11. 5. 2024, 17.06
Deli članek:

V soboto, 11. maja, bo v evrovizijski Malmö sporočila točke glasovanja slovenske žirije!

ZEN
Vedno ji je zabavno čakati, kako bodo voditelji Evrovizije izgovorili njeno ime.

Na vsaki Pesmi Evrovizije je najbolj napeti del sporočanje evrovizijskih glasov. Nič drugače ne bo letos, ko bomo v tem sklopu videli kar nekaj velikih imen. Za Veliko Britanijo bo recimo glasove sporočila izjemna igralka Joanna Lumley (Naravnost fantastično), za Slovenijo pa so to nalogo zaupali priljubljeni televizijski voditeljici Lorelli Flego, ki nam je zaupala, kako sploh poteka sporočanje.

Ko sva se novembra lani nazadnje pogovarjala, smo vas ujeli v Benetkah. Če se ne motim, pa ste se ravno vrnili iz Barcelone. Kakšna je španska moda?

Zelo pestra in barvita, po svoje tudi veliko bolj seksi od običajne mode, najbrž zaradi španskega temperamenta!

Ampak bili pa ste na poročnem tednu mode. Kaj vse novega ste spoznali?
Povabili so me na modno revijo Pronovias, ki je letos praznovala 60. obletnico. Tako sem si lahko v živo ogledala modni spektakel poročnih oblek, ki je bil res dih jemajoč. Vse pa se je dogajalo v sklopu tedna poročne mode, ki je pri njih izredno močan.

Potujete na te sejme sami ali z veččlansko ekipo?
V resnici že 20 let potujem sama, sama najamem snemalca in sama uredim vse. Sem že zdavnaj nehala upati, da bi me lahko kdorkoli podprl.

Kam jo sicer najraje mahnete?
Ha, dobro vprašanje. Privatno gotovo v Ameriko, drugače pa imam zelo rada Italijo in Francijo, saj sta z modnega vidika res super.

Če se vrneva k porokam ... menite, da smo Slovenci, kar se poročnih oblačil tiče, v trendu?
Pri nas je skoraj vedno tako, da si poročno obleko nevesta izposodi. V drugih državah je to bolj izjema kot pravilo. Zato težko rečem, ali smo v trendu ... ponudba je sicer dokaj pestra, a se modeli zelo ponavljajo, tudi iz razloga prodaje: ker slednje praktično ni ali je zelo majhna, se ponavljajo kreacije, ki si jih neveste največkrat izposodijo.

Če bi v soboto dahnili usodni da, v kakšni obleki bi se sprehodili do oltarja?
Jo imam pred očmi: veliko tila in z golimi rameni ali pa bolj oprijeta in enostavna, kot babičina spalna srajca. Všeč mi je vintage pridih ... vedno.

No, bo pa za vas sobota, 11. maja, vsekakor pomembna, saj boste sporočali glasove evrovizijske strokovne komisije. Če se ne motim, bo to vaše četrto sporočanje. Se spomnite prvega?
Seveda se! Takrat se mi ni zdelo nič takega in sploh ne vem zakaj ... morda zaradi mladosti. (smeh) Ko si starejši, si bolj moder in potem ti je jasno, da so določene stvari res velike in ne ravno takšne, da jih opraviš z levo roko. Spomnim se tudi, da je bilo vedno ogromno vaj in čakanja za minuto slave. Ampak povem vam: se zelo splača! Moralno je to res velika izkušnja.

Kako sploh poteka sporočanje? Pridete nekaj minut pred oddajo v studio, poveste odločitev in greste domov? Verjetno ni tako preprosto, kot mnogi mislijo ...
Daleč od tega. Na televiziji bom kar dva dni; imamo trikrat vajo in potem še v živo. Ko napoči trenutek slave, je tako, da si že kar utrujen, še dobro, da te v trenutku adrenalin vrže do zvezd. Vedno mi je zabavno čakati, kako bodo voditelji izgovorili moje ime. No, pri Italijanih ni bilo težav, bomo videli, kaj pravijo Švedi ...

Kaj je ključno pri teh vklopih?
Zbranost, mirna kri in da se delaš, kot da si sam v dnevni sobi. Suverenost, pripravljenost, dihanje. Kar nekaj faktorjev je.

Govorila sva o oblekah. Je že izbrana za soboto?

Napol ... sem malo v dvomih, a na koncu jo bo izbrala Sofia. Ko sem v tovrstnih situacijah, se ji prepustim, ima nos za to, prireditev pa je zelo mlada, zato ji dam absolutno prednost.

Dobite kakšna navodila, kaj smete reči in česa ne, mnogi namreč te vklope v živo izkoristijo za marsikaj.
Dobim navodila, seveda se jih tudi držim, čeprav potem pozdrave oblikujem po svoje, a nisem ravno tip ženske, ki bi to izkoristila za kakšno drugo promocijo ali da ušpičim kaj posebnega. Čeprav, hm, zdaj, ko pomislim, niti ni slaba ideja! (smeh)

Če se sprehodiva po evrovizijskih skladbah, komu bi vi dali 12 točk?
Če sem iskrena, ne vem, pa ne zato, ker jih nisem slišala, temveč zato, ker poleg skladbe želim oceniti tudi nastop. Zdi se mi, da so točke povezane ne le z glasbo, temveč s celoto vsega: vokal, nastop, obleka, vse je pomembno.

Kako modna pa se vam zdi Evrovizija? Se mi zdi, da so tu prepletene tradicije, novitete, mnogi pa se naštimajo kar po domače ...

Vidimo res vse in še več, ampak osebno menim, da je to odličen spektakel za vse čute. In ženske so v zadnjih letih zelo, zelo zrihtane. Marsikdaj se gre tudi čez mejo dobrega okusa, ampak kot bi rekel moj oče, važno je, da se o tem govori.

Recimo Jean Paul Gaultier je poskrbel za kreaciji Dane International in Madonne, ko sta nastopili v šov programu v Izraelu 2019. Sploh pa je bila odmevna tista kreacija s perjem leta 1998, ko je slavila Dana ...
Vedno pravim, da bi bilo super, če bi imeli tudi pri nas svetovne oblikovalce, ki bi lahko oblekli naše nastopajoče. In prej ali slej si želim, da bi nekoč našega kandidata peljala do svetovnega oblikovalca, ki bi bil pripravljen v tem smislu pomagati. Obleka ne naredi človeka, vendar sem prepričana, da se v obleki visoke mode vsak počuti kot kralj ali kraljica. Kar je super za samozavest in nastop.

Na katerega oblikovalca pa prisegate vi?
Veliko jih je v mojem srcu, ne morem izbrati le enega. Te dni pa so moje misli pri Cavalliju ... kakšna izguba za modni svet. Z njim se je zaključil del moje zgodovine poročanja v Italiji in pa obdobje, ko je bila moda res zelo drugačna. Bolj počasna, bolj butična, bolj čustvena in pri Robertu tudi nabita z erotiko. Toliko intervjujev sva imela in z njim je bil vedno nemški ovčar. Cavalli je bil zabaven, smešen, nič vzvišen, zelo prijazen moški. In čisto nor v smislu kreiranja. Mi je zelo žal, da ga ni več.

Pa še ena modna ikona je odšla to leto, in sicer Iris Apfel. Tudi njena dediščina je neprecenljiva, kajne?
Gotovo. To pa je ženska, ki je mnogim pokazala pot in dokazala, da si lahko tudi v starejših letih originalen, zabaven, čudovit in samosvoj. Iris je vedno verjela svojim sanjam, vedno. In nikoli se ni ozirala na mnenje sveta, kar se mi zdi zelo poučno. In zdravo.

Kako modni pa smo Slovenci? Iskreno, se znamo obleči?
Odvisno. Mislim, da imajo nekatere ženske res okus in smisel za lepo, jih je pa veliko, ki se kaznujejo z napačnimi oblačili in zanemarjenim videzom. Moda je stvar kulture, je del DNK-ja države, je povezana z zgodovino, dediščino, arhitekturo. Mislim, da naše modne smernice niso svetovne, saj se moda tukaj ne rodi. Italija je zelo blizu, a nanjo se, žal, premalokrat oziramo.

Za konec bi izkoristil priložnost in vas vprašal, kaj bo modno to poletje za moške in ženske.
Imamo toliko različnih trendov, da bi prav težko izpostavila samo enega. Rekla bom tako; za moškega je nujen kos lanen blazer za vse priložnosti (lahko tudi v kombinaciji z lanenimi hlačami). Za žensko pa dolga obleka s cvetličnim vzorcem, po svoje že videna in enostavna, a vedno čudovita.

ZEN
Lorella Flego nam je zaupala, da imajo pred glavnim vklopom kar trikrat vajo, za piko na i pa je kakopak finalni vklop v živo.