Glasba

Jadranski glas

D.K.
2. 9. 2024, 21.04
Posodobljeno: 2. 9. 2024, 21.31
Deli članek:

Gospa, zdaj že v svojih šestdesetih, z obeh strani Jadranskega morja, je imela in še ima enega najbolj odločnih glasov, kar jih je slišala Italija in seveda preostali svet.

Profimedia
Anna Oxa, italijanska glasbena ikona, je na sceni že 46 let.

Po materi Italijanka iz Barija, po očetu priseljencu Albanka iz Kruje v osrednji Albaniji se je Anna Oxa rodila 28. aprila 1961 v Bariju kot Anna Hoxha (Hodža). Ena največjih pevk z Apeninskega polotoka je tudi igralka in TV voditeljica, svojo pot k zvezdam pa si je tlakovala sama s svojim talentom in vztrajnostjo. Odraščala je v soseski San Pasquale in obiskovala umetniško šolo Giuseppe De Nittis.

Svojo glasbeno pot je začela že kot otrok, ko je nastopala po klubih svojega rodnega mesta skupaj s pianistom maestrom Sabinom Sciannellijem. Pri 15 letih je posnela svojo prvo malo ploščo za lokalno založbo C&M s predvojno pesmijo Fiorellin del prato.

Profimedia
Lani januarja je še 15-ič nastopila v Sanremu, zagotovo pa še ni rekla zadnje.

Za začetek drugo mesto v Sanremu

Pri 17 letih je januarja 1978 debitirala v Sanremu pod pokroviteljstvom Ivana Fossatija in njegovo pesmijo Un'emozione da poco (majhno čustvo). Nastopila je z androgenim videzom v punk oblačilih in skupno osvojila drugo mesto, zmagala pa je v kategoriji interpretacij in med debitanti. Nenavadna punca z zelo močnim glasom je pritegnila pozornost italijanske javnosti. Istega leta je izšel tudi njen debitantski album Oxanna in singl s Sanrema, ki je ena njenih najbolj znanih pesmi. Mala plošča z Un'emozione da poco na A strani in priredbo Livin' Thing skupine ELO, Questa e vita, je takoj prišla na vrh italijanskih lestvic, leto pa zaključila na skupno 14. mestu. Nenadejan uspeh je potem prinesel še nemško in špansko različico. Poleti 1978 je s Fatelo con me, ki jo je prav tako napisal Fossati, nastopila tudi na Festivalbaru. Tudi ta pesem je na prvem albumu in je izšla kot singl in se dokaj uspešno prodajala. Po prvem albumu je začela novo sodelovanje z Luciom Dallo in njegovim prijateljem Rinom Gaetanom. Singl iz tega sodelovanja, Il pagliaccio azzurro (Modri klovn) je potem izšel na drugem studijskem albumu Anna Oxa leta 1979.

Drugi album je glasbena javnost prav tako dobro sprejela kot prvega, del promocije pa je bil tudi njen prvi film, musical Maschio, Femmina, Fiore, Frutta (Moški, ženska, cvet, sad), v katerem Anna zapoje vse pesmi z albuma.

Profimedia
Anna Oxa na koncertu v Opatiji 15. avgusta letos.

Veličastna osemdeseta

Leta 1980 je najprej izšel singl Controllo totale, priredba pesmi skupine The Motels, potem pa še istoimenski tretji studijski album. 1981 je s tega albuma izšla še mala plošča Toledo – Prorpio tu, zadnja pri založbi RCA Italiana, ki se je pokazala kot polomija. Še istega leta je Anna Oxa podpisala novo pogodbo s CBS, ki je še enkrat izdala Toledo, a v drugačni, hitrejši verziji. 1982 je drugič pela na Sanremu s popolnoma novo podobo, kot dolgolasa blondinka – podobo, ki jo je zaznamovala naslednjih 20 let. V Sanremu je odpela Io no, pesem je izšla tudi kot singl, a CBS ni prepričala, da bi izdal še celoten album. Še ena mala plošča tega leta, Fammi ridere un po', je še enkrat več nakazovala nov, lahkotnejši glasbeni stil. 1983 je žirija v Sanremu zavrnila njeno pesem Navigando, izšel pa je prvi studijski album pri CBS, Per sognare, per cantare, per ballare (Sanjati, peti, plesati), naslov pa je del besedila pesmi Hi-Fi, ki je bil skupaj s Senza di me (Brez mene) izdan na drugi singl plošči, Senza di me pa je postala ena njenih najbolj znanih pesmi.

Profimedia
Iz zveze z bobnarjem New Trolls, Giannijem Bellenom, ima dva otroka - Francesco in Qazima.

Plodna leta

Leta 1984 je prišel naslednji album La mia corsa, z Non scendo (Ne grem dol) pa je tretjič obiskala Sanremo in ponovila nastop naslednje leto z A lei (Njej), takoj zatem pa je izšel novi album Oxa. 1985 ji je prineslo tudi novo sodelovanje z Robertom Vecchionijem, ki je zanjo napisal nekaj največjih uspešnic, Parlami, s katerem je zmagala na festivalu Azzurro, na novem albumu pa je tudi Capelli d'argento (Srebrni lasje), prva od dveh pesmi, ki jih je posvetila očetu, Digli in Colori pa sta dobili tudi videospot. 1986 je šla v Sanremo še petič in po novih pravilih odpela v živo È tutto un attimo (Vse je trenutek), eno svojih najboljših pesmi, ki je izšla 1986 tudi na istoimenskem albumu. Zasedla je peto mesto, povzročila pa je tudi manjši škandal zaradi izpostavljenega popka. E tutto un atimo ima tudi zaključek v neslutenih vokalnih višinah, ki ga danes Oxa več ne odpoje, kot zanimivost pa dodajmo tudi, da je pesem kot Za jedan tren priredila Tereza Kesovija, njena izvedba je še višja in še bolj dlake dvigajoča.

Profimedia
1994 je vodila Sanremo skupaj s Pippom Baudom.

Na albumu je tudi Aspettando Qazim (Čakam na Kazima), druga pesem posvečena očetu. Album je bil večkrat ponatisnjen in se je odlično prodajal. 1988 je v Sanremo prinesla še eno čudovito pesem, Qunado nasce un amore (Ko se rodi ljubezen). Ta je del naslednjega albuma Pensami per te (Pomislite name zaradi tebe), ki je eden njenih ključnih albumov z novimi producenti Pierom Cassanom in Adeliom Cogliatjem) in je tudi prvi, ki je bil izdan na CD-ju. Album vsebuje uspešnice Oltre la montagna (Čez goro) in Pensami pet te. 1988 je debitirala tudi kot TV voditeljica z oddajo Fantastico, ki jo je vodila skupaj z Enricom Montesanom. Konec leta je dočakala tudi svojo prvo zbirko uspešnic, Fantastica Oxa.

Profimedia
S Faustom Lealiem sta 1989 zmagala v Sanremu

Zmaga v Sanremu

Zbirka se je odlično in je bila med najbolje prodajanimi albumi tega leta, januarja 1989 pa je nastopila v Sanremu še sedmič in srečna številka ji je v duetu s Faustom Lealijem in pesmijo Ti lascero (Zapustil te bom) prinesla prvo zmago, dvojec pa je zastopal Italijo še na Evrovizijo s pesmijo Avrei Voluto (Rad bi bil). Zmagovalno pesem iz Sanrema so ob ponatisu takoj vključili na Fantastica Oxa, medtem ko je Avrei Voluto počakala na naslednji album Tutti i brividi del mondo (Vsa drhtenja na svetu), izdan poleti 1989. Album je bil promoviran na turneji skupaj z legendarno skupino New Trolls.

Profimedia
Anna Oxa in Enrico Montesano, voditelja oddaje Fantastico 9 med 1988 in 1989.

Visoko nad oblaki

Leta 1990 je vskočila v Sanremo s pesmijo Donna con te, ki jo je zadnji hip odpovedala Patty Pravo, pesem pa so dodali na njen prvi album, posnet skupaj z New Trolls, pesem pa so izdali tudi kot singl, prišel je na sedmo mesto italijanskih lestvic. Na turneji je spoznala tudi bobnarja skupine Trolls, Giannia Belleno, s katerim je začela razmerje in sta se jima rodila oba njena otroka. Po dveh letih premora in rojstvu hčerke Francesce je izdala album Di questa vita, glasbo je napisal prav Belleno. Singl z albuma, Mezzo angolo di cielo (Pol vogala neba) je bil prvi, izdan pri založbi Columbia (po bankrotu, je CBS kupil Sony in ga preimenoval v Columbio). 1994 je bila spet v Sanremu, a tokrat kot sovoditeljica s Pippom Baudom in Cannelle.

Profimedia
V Sanremu 1985 s svojim prvim možem Francom Cianijem.

Leta 1993 in 1994 sta izšla dva albuma priredb italijanskih glasbenikov, Cantautori in Cantra Autori, oba z odlično prodajo, še en album pa 1993 z naslovom Do di petto (Do iz prsi) s predelanimi njenimi največjimi uspešnicami. V tem času je bila operirana na glasilkah in v polni formi je spet razprodala največja italijanska prizorišča, koncert iz Rima pa je bil izdan na VHS kaseti. 1996 sledi Anna non si lascia (Anna ne odhaja) s singlom Spot. 1997 se je po sedmih letih vrnila v Sanremo kot izvajalka in zasedla drugo mesto s Storie, ki je bila del še ene zbirke uspešnic – Storie. 1998 je žirija še enkrat več zavrnila njeno pesem Chissa, zato pa jo je naslednje leto čakalo nekaj večjega.

Druga zmaga v Sanremu

Leta 1999 je spet bila uvrščen na program Sanrema in premagala konkurenco s pesmijo Senza pietta (Brez obžalovanja) in spet z drznim videzom z razkritim perilom razdelila javnost. Izšel je tudi istoimenski album Senza pietta, s pesmijo Camminando camminando in duetom s portoriškim pevcem Chayanneom pa je nastopila na Festivalbaru. Sony BMG se je med tem polastil tudi RCA Italiana in prišel do njenih zgodnjih albumov, ki jih je ponovno izdal na CD-jih s knjižico z v besedili.

Profimedia
Na koncertu 2011 v Mantovi, ko je bila v obdobju črnolaske.

Novo stoletje

Leta 2001 je Anna Oxa spet spremenila videz (postala je temnolaska) in tudi glasbo z albumom L'eterno movimento (Večno gibanje), ki pa je bil manj uspešen od predhodnikov. Vodila je tudi oddajo Torno Sabato in iz tam odpetih pesmi je nastal album Collezione. 2003 je sama napisala album Ho un sogno (Imam sanje) in dobila nagrado Lunezia za najboljšo žensko avtorico. Pesmijo Cambiero s tega albuma je še dvanajstič pela v Sanremu, 2004 pa je šla na uspešno turnejo s Fabiom Concatom, s katerim sta vsak na svoj način odpela iste pesmi, zaradi česar je založba izdala dvojni album Mie. Zdaj v fazi, ko je dosegla že vse, je v drugi polovici desetletja šla v bolj spiritualno in etnično glasbo in nastopala po italijanskih cerkvah, večinoma samo vokalno. 2010 Anna Oxa ni bila pozabljena, ni pa bila več del mainstreama italijanskega popa niti založb.

Profimedia
Njena glasbena pot se je začela 1978 v Sanremu z drugim mestom za pesem Un'emozione da poco.

Vrnitev

Leta 2010 je še enkrat več zamenjala svoj slog in se marca vrnila kot gostja v oddaji talentov, septembra pa je izšel nov album Proxima, ki je prišel celo na četrto mesto italijanske lestvice albumov. 2011 je bila, kje drugje – kot v Sanremu s pesmijo La mia anima d'uomo (Moja človeška duša). Adele Di Palma, zaslužna za njeno vrnitev, je prepustila prostor njeni nekdanji agenciji Mithos in 2013 je bila Oxa na vseitalijanski turneji, na vsakem koncertu je odpela 30 svojih največjih uspešnic. V naslednjih letih do kraja desetletja je počela marsikaj, pela, vodila TV oddaje, bila članica raznoraznih žirij, vse več pa je imela vezi tudi z domovino njenega očeta, Albanijo. Lani je 15-ič nastopila v Sanremu s pesmijo Sali (in se uvrstila med pet glasbenikov z rekordnim številom nastopov (Milva, Toto Cotugno, Peppino di Capri in Al Bano), letos od junija do septembra pa je na novi turneji večinoma po Italiji, poslušali pa smo jo lahko sredi avgusta tudi na koncertu v Opatiji.

Profimedia
Anna Oxa je 1999 še drugič zmagala v Sanremu, s pesmijo Senza pieta.

Štiri poroke

Anna Oxa je bila poročena trikrat – prvič v začetku osemdesetih z glasbenikom Francom Cianijem, drugič od 1999 do 2002 s kosovskim politikom in poslovnežem Behgjetom Pacollijem (2011 je bil izvoljen za predsednika, a so volitve razveljavili), tretjič pa z osebnim stražarjem Marcom Sansonettijem (2006 – 2009). V devetdesetih je imela dolgo razmerje z bobnarjem New Trolls, Giannijem Bellenom, s katerim ima tudi oba svoja otroka, Francesco (1991) in Qazima (1995). Od 2020 ima tudi dvojno državljanstvo, ob italijanskem še albansko. V svoji karieri je izdala 23 studijskih albumov in prodala 10 milijonov plošč.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!