Zdravje

Ravno pravšnja dieta za vse ljubitelje čipsa

T.D.
15. 11. 2020, 10.13
Deli članek:

Študije kažejo, da so ljudje, ki imajo radi sladkarije, zagotovo težji kot ljudje, ki posegajo po polnomastnih, vendar ne tako sladkih izdelkih.

Dreamstime
Če boste predelani sladkor zamenjali s kakovostnimi maščobami, in celo s čipsom, pripravljenim z olivnim oljem, se boste v nekaj dneh znebili trebušne maščobe.

Trdite, da je ni čarovnije, ki bi vas odvadila sladkarij? Ni kaj, v svetu diet se najde rešitev za še tako zahtevnega sladokusca! Če boste predelani sladkor zamenjali s kakovostnimi maščobami, oreščki, sirom in celo čipsom, pripravljenim z olivnim oljem, se boste v desetih dneh znebili trdovratne trebušne maščobe in pokopali številne zdravstvene težave.

Napovejmo sladkorju vojno!

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Nedavna španska študija je pokazala, da sladkor povzroča predvsem trebušno debelost, medtem ko se take maščobne blazinice najhitreje topijo ob uživanju kakovostnih maščob, denimo mastnih rib, kakršna je losos, in olivnega olja. Kakovostne maščobe zdravijo vnetne procese, slikanje možganov prostovoljcev pa je pokazalo tudi, da več maščob in manj sladkorja pomirja možganski center, odgovoren za lakoto, medtem ko ga več sladkorja in manj maščob draži. Od tod priporočila dietologov, da nikar ne kupujte jogurtov in drugih mlečnih izdelkov z malo maščobami, ker so jih najverjetneje nadomestili z dodajanjem sladkorja. Sicer izdelek ne bi bil okusen! In nikar ne mislite, da boste prikrajšani, če boste namesto po čokoladi segli po nekaj rezinah sira, olivah ali po avokadu!

Napotki za dieto

Izogibajte se hrani z dodanim sladkorjem, to je osnovno pravilo. In če je le mogoče, pozabite na med in naravne sirupe. Ko boste shujšali na želeno težo, še naprej jejte karseda zdravo! To sicer pomeni, da se boste dodanemu sladkorju v raznih omakah, kikirikijevem maslu in marmeladi težko odpovedali, saj zanj niste odgovorni vi, ampak proizvajalci. Vedno pa lahko izdelke, pri katerih je dodani sladkor zapisan na prvem mestu, zamenjate s proizvodi, v katerih je komaj kaj sladkorja, a so enako, če ne bolj okusni. Hrano je dovoljeno sladiti z umetnimi sladili, a pri tem ne pretiravajte; več kot dobrodošle so sicer začimbe in limonin sok, ki pospeši presnovo maščob.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025