Zdravje

Govorni zatiči večkrat opozarjajo na bolezen

Tea Dečman
9. 9. 2018, 17.10
Deli članek:

Z njim se pogovarjamo, delamo, se učimo, beremo, uporabljamo ga za izražanje misli in načrtov za prihodnost. A nekaterim govor povzroča preglavice. Zakaj?

dreamstime
učilnica, otroci v šoli

Že zelo mladim ljudem se dogaja, da zamenjujejo glasove v besedi ali pa izrečejo napačno besedo, čeprav vedo, kaj so vsebinsko želeli povedati. Takšne težave se ljudem najpogosteje dogajajo, kadar so utrujeni, pod stresom in posledično manj zbrani. Pomagajo sprostitvene vaje oziroma manj napornega dela doma in v službi, če težave ne pojenjajo po nekaj tednih, pa obisk logopeda.

Kaj pa, če je disleksija?

Že v predšolskem obdobju so za otroka z disleksijo značilne težave pri govorjenju, opazite lahko menjavanje besed, ki podobno zvenijo, pozneje v šoli pa ima otrok težave pri pomnjenju črk abecede in zaporedju črk. Otrok z disleksijo kaže odpor do šole, strah ga je branja, ne zmore si organizirati dela. Otroci s specifičnimi učnimi težavami so pogosto označeni za lene in površne, zato se znajdejo v začaranem krogu. Starši, ki menite, da ima vaš otrok zgoraj opisane težave, nikar ne upajte, da bo minilo samo od sebe. Otrok potrebuje organizirano pomoč učitelja, strokovnih delavcev in staršev.

Afazija

Vzrok za afazijo je zmeraj možganska poškodba, pri kateri je prekrvitev možganov nenadoma prekinjena, v večini primerov je to kap, povzroči pa jo lahko tudi nesreča ali tumor. Osebe, ki trpijo za afazijo, imajo težave z govorom, razumevanjem, branjem, pisanjem in seštevanjem. Če se srečujete s to težavo, drugim povejte, da trpite za afazijo, pri sebi pa imejte kartico, na kateri je navedeno, kaj afazija pomeni. Poskušajte pokazati, kaj mislite, s kretnjami, risanjem, pisanjem, če z govorom ne gre, prosite za pomoč družino in prijatelje, načrtujte vnaprej, v mislih ali na papirju se pripravite na pogovor in delite svoje skrbi z drugimi.

Drugi vzroki

Na govor lahko vplivajo tudi nekatera zdravila. Če govorite s težavo, ker ne morete premikati mišic na eni strani obraza, vas je morda prizadela bolezen obraznih živcev. Če se vam zraven tudi tresejo roke, so to morda znaki parkinsonove bolezni, včasih je lahko vzrok zgolj vnet jezik ali grlo. Če pa zraven čutite vrtoglavico ali mravljinčenje in se vam megli, je morda v veliki nevarnosti vaše srce ali vas je morda doletela možganska kap.

Govor in demenca

Starejši ko ste, bolj verjetno lahko postanete pozabljivi, obenem slabše presojate in težje opravljate vsakodnevne dejavnosti, lahko nastopijo tudi težave z govorom.

Estrada

anze zevnik 1
Voditelj kviza Vem

Zele ima doma Zelo

jasna kuljaj
Z Jasno in glasno!

Slovenska glasba pod drobnogledom Jasne Kuljaj

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

Zanimivosti

vrt
Jesen je tu

Septembrska vrtna opravila na gredicah in v sadovnjaku

suhi lasje, lasje brez leska, česanje
Pregled lasišča

Izpadanje las in sivenje lahko opozarjata na bolezen

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju