Tako kot pri vseh stvareh je tudi pri zdravih živilih treba upoštevati priporočeno dnevno količino, da z njimi res dosežemo najboljši učinek na naše telo. Poglejmo si, kaj jesti in koliko.
OREH
Jogurt
Mlečne bakterije preprečujejo vnetje mehurja, pomagajo do zdrave črevesne flore in zmanjšujejo tveganje za raka. Priporočena količina: 200 gramov na dan
Vsebuje maščobne kisline omega 3, ki uravnavajo krvni tlak, magnezij, ki blaži vnetje mišic, in sterin, ki znižuje raven slabega holesterola. Petkrat na teden si privoščimo po 30 gramov orehovih jedrc.
JABOLKO
Vsebuje veliko vitamina C, ki krepi obrambne celice. Pomembna sestavina jabolka je pektin, ki uravnavava raven holesterola oziroma preprečuje osteoartrozo. Pektin ravno tako pospešuje delovanje črevesja in odpravlja zaprtje. Barvilo kvercetin bo opravilo z virusi in zmanjšalo tveganje za raka na debelem črevesu. Zagrizimo v eno ali dve jabolki na dan.
BANANE
Pomagale nam bodo s kalijem, ki ščiti srce, in z magnezijem, ki znižuje raven stresnih hormonov. Beljakovina triptohan je po drugi strani potrebna za zviševanje ravni hormonov sreče. Banane ne vsebujejo kislin in so idealne za bolnike z razjedami na želodcu in dvanajstniku. Priporočena količina je pet zrelih banan na teden.
BROKOLI
Barvilo karotinoid zavira raka, velike količine kalcija bodo preprečile osteoporozo, aromatične snovi bodo telo rešile strupov. Če vemo, da vsebuje brokoli še veliko vitamina C, se bomo z njegovim vključevanjem na jedilnik še bolj potrudili. Dvakrat na teden si privoščimo po 200 gramov te zakladnice zdravja.
KROMPIR
Aminokisline, s katerimi se ponaša krompir, regulirajo presnovo beljakovin, vitamin C in cink pa krepita imunski sistem in »živce«. Kalij, ki ga vsebuje ta gomolj, nam bo pomagal znižati krvni pritisk. Na dan ga zaužijmo do 250 gramov.
ČESEN
Aromatične snovi v česnu ščitijo pred poapnenjem žil in se odlično bojujejo proti bakterijam. Zato ima česen podoben učinek kot antibiotik. Obogatite svoj jedilnik z vsaj pol stroka na dan.
RIBE
Maščobne kisline omega 3, s katerimi se ponašajo ribe, uravnavajo količino maščob v krvi, bogate so z jodom, ki spodbuja delovanje ščitnice, kalij pa preprečuje nabiranje vode v telesu. Dvakrat na teden pojejte po 150 gramov rib.
ČEBULA
Sulfidi v čebuli uničujejo škodljive črevesne bakterije, eterično olje pospešuje izločanje želodčne kisline, barvilo kvercetin pa preprečuje trombozo. Pogumno si privoščite vsaj eno čebulo na dan.