Če hočemo zdravo živeti, moramo tudi takrat, ko se nam mudi, pri roki imeti zdrava živila. Preverite, s katerimi živili boste hitro potešili lakoto in na kakšne načine jih lahko pripravite.
Jajca
Za jajca je nekaj časa veljalo, da so zdravju škodljiva, zadnjih nekaj let pa velja, da bi jih morali uživati več. Predvsem zato, ker so zelo nasitna, bogata z beljakovinami ter nekaterimi vitamini in minerali. Neka študija je pokazala, da so ženske s čezmerno težo, ki so za zajtrk vsak dan jedle jajca, v povprečju izgubile dvakrat več teže kot ženske, ki so dan začele s kruhom.
Stročnice
Katerekoli že, naj bodo vedno pri roki – fižol, grah, čičerika, leča ... Stročnice so namreč znane kot bogat vir beljakovin in vlaknin, poleg tega pa so precej nasitne. Dodajate jih lahko solatam, lahko so priloga k mesu, odlično pa tudi nadomestijo meso v raznih jedeh. Testenine po bolonjsko se lahko prav tako dobro kot z mesom pripravijo s čičeriko ali lečo. Stročnice zaradi visoke vsebnosti vlaknin res napenjajo, a to samo dokler se naše črevesje ne navadi na večji vnos vlaknin.
Banane
Niso drage, dostopne so vse leto, so neverjetno hranljive, poleg tega pa so zaradi svojega sladkega okusa odličen nadomestek sladkorja v raznih smutijih, jogurtih, pecivu in pekovskih izdelkih. Ste že pokusili bananine palačinke, vaflje, mafine ali bananin kruh? Iz zamrznjenih zmletih banan nastane tudi zelo zdrav in okusen sladoled.
Paradižnikova mezga
Ta izredno nizkokaloričen pripravek iz paradižnika ni samo najbolj elegantna rešitev, kako različnim jedem dodati okus – zlasti če se še navajate na manj slano in začinjeno hrano –, je tudi nadvse bogat z likopenom, ki se je izkazal za odličnega borca proti raku. Likopen je prav tako pomemben pri zagotavljanju zdrave, prožne in mladostne kože, saj dokazano blaži neprijetne posledice pretiranega izpostavljanja soncu.