Zanimivosti

KUHARSKI IZZIV Z ŽANOM MILOSAVLJEVIČEM: Kaj je skuhal on?

Oglasno sporočilo
16. 5. 2022, 08.56
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 10.54
Deli članek:

To pomlad smo prikuhali do konca – tokrat skupaj z zmagovalcem kuharske oddaje MasterChef 2020, mladim ljubiteljskim kuharjem, Žanom Milosavljevičem.

V letošnjem velikonočnem kuharskem izzivu smo imeli na voljo 7 sestavin – vsaj 5 od tega smo jih morali uporabiti pri glavni jedi in sladici. Kako se je izziva lotil Žan?

GLAVNA JED

VELIKONOČNI QUICHE

SESTAVINE:

  • 1x pasta brisee Eurospin
  • 400g šunke AVE
  • 200g špargljev
  • 3 jajca
  • 2,5 dcl sladke smetane
  • 100g ovčjega sira
  • Sol Kotanyi
  • Poper Kotanyi
  • Rukola
  • Zeleno jabolko
  • Bučno olje
  • Kisla smetana
  • Hren v kozarčku
  • Limona

PRIPRAVA:

Testo, že pripravljeno, odlično Eurospinovo paso brisee, položimo v pekač. Nanj položimo peki pakir in ga obtežimo z rižem. Pečemo ga 6 min na 200 stopinjah. Po 6 minutah odstranimi riž in peki papir in pečemo še 3 minute. Nato ga vzamemo iz pečice in ga ohladimo. V ponev damo malce olja in prepražimo šunko in šparglje do zlatorumene barve. Medtem si pripravimo skledo, v kateri zmešamo jajca, smetano in ovčji sir. Čisto malo posolimo in popramo s Kotanyi začimbami v mlinčku in preliv imamo narejen. Šunko in šparglje pretresemo v popečeno testo in čez vlijemo preliv. Dekoriramo s šparglji in češnjevim paradižnikom. Quiche pečemo 20-25 minut na 160 stopinjah. Postrežemo ga na solatki, v kateri zmešamo rukolo, zeleno jabolko, ki ga narežemo na julienne, malo bučnega olja in kanček limone.

Zraven quicha lahko naredimo tudi omako hrena s kislo smetano, ki seveda paše k Veliki noči.

SLADICA

KVAŠENI POLŽKI S ČOKOLADO IN JAGODAMI

SESTAVINE:

TESTO:

  • 0,5 kg moke: tip 500 
  • Kvas FALA
  • 2,5 dcl mleka
  • 50g masla
  • Vanilijin sladkor Kotanyi 1 vrečka
  • Limonin sladkor Kotanyi 1 vrečka
  • Sladkor 1 žlica
  • 1 celo jajce in 2 rumenjaka
  • Ščep soli Kotanyi

NADEV:

  • 400g jagod
  • 200g čokolade 45%

Preden se lotimo testa naredimo kvasec. V posodo damo polovico kocke Fala kvasa, žlico sladkorja, žlico moke in 2,5 dcl toplega mleka. Premešamo z metlico in pokrijemo s krpo za 5 minut.

V drugo posodo damo moko, sol, vanilijin in limonin sladkor Kotanyi, 1 celo jajce in 2 rumenjaka ter ščep soli. Ko je kvasec narastel, ga dodamo v posodo. Mesimo vsaj 5 minut, da vnesemo zrak, da bo naše testo popolno. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 1 uro. Ko je testo pripravljeno, ga preoblikujemo v hlebček. Pustimo hajati še pol ure.

Medtem naribamo čokolado in narežemo jagode na kocke. Testo razvaljamo na pol cm debeline in ga premažemo z maslom. Posujemo s čokolado in jagodami. Previdno zavijemo v rulado. Razrežemo na 2 do 3 cm debele polžke in jih še malo pustimo hajati. 

Pred peko jih premažemo z maslom in jih pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

POGLEJ SI VIDEO RECEPT:

Hvala vsem, ki ste sodelovali v kuharskem izzivu, predvsem pa hvala tudi našim partnerjem projekta!