Zanimivosti

KUHARSKI IZZIV Z ŽANOM MILOSAVLJEVIČEM: Kaj je skuhal on?

Oglasno sporočilo
16. 5. 2022, 08.56
Posodobljeno: 16. 5. 2022, 10.54
Deli članek:

To pomlad smo prikuhali do konca – tokrat skupaj z zmagovalcem kuharske oddaje MasterChef 2020, mladim ljubiteljskim kuharjem, Žanom Milosavljevičem.

V letošnjem velikonočnem kuharskem izzivu smo imeli na voljo 7 sestavin – vsaj 5 od tega smo jih morali uporabiti pri glavni jedi in sladici. Kako se je izziva lotil Žan?

GLAVNA JED

VELIKONOČNI QUICHE

SESTAVINE:

  • 1x pasta brisee Eurospin
  • 400g šunke AVE
  • 200g špargljev
  • 3 jajca
  • 2,5 dcl sladke smetane
  • 100g ovčjega sira
  • Sol Kotanyi
  • Poper Kotanyi
  • Rukola
  • Zeleno jabolko
  • Bučno olje
  • Kisla smetana
  • Hren v kozarčku
  • Limona

PRIPRAVA:

Testo, že pripravljeno, odlično Eurospinovo paso brisee, položimo v pekač. Nanj položimo peki pakir in ga obtežimo z rižem. Pečemo ga 6 min na 200 stopinjah. Po 6 minutah odstranimi riž in peki papir in pečemo še 3 minute. Nato ga vzamemo iz pečice in ga ohladimo. V ponev damo malce olja in prepražimo šunko in šparglje do zlatorumene barve. Medtem si pripravimo skledo, v kateri zmešamo jajca, smetano in ovčji sir. Čisto malo posolimo in popramo s Kotanyi začimbami v mlinčku in preliv imamo narejen. Šunko in šparglje pretresemo v popečeno testo in čez vlijemo preliv. Dekoriramo s šparglji in češnjevim paradižnikom. Quiche pečemo 20-25 minut na 160 stopinjah. Postrežemo ga na solatki, v kateri zmešamo rukolo, zeleno jabolko, ki ga narežemo na julienne, malo bučnega olja in kanček limone.

Zraven quicha lahko naredimo tudi omako hrena s kislo smetano, ki seveda paše k Veliki noči.

SLADICA

KVAŠENI POLŽKI S ČOKOLADO IN JAGODAMI

SESTAVINE:

TESTO:

  • 0,5 kg moke: tip 500 
  • Kvas FALA
  • 2,5 dcl mleka
  • 50g masla
  • Vanilijin sladkor Kotanyi 1 vrečka
  • Limonin sladkor Kotanyi 1 vrečka
  • Sladkor 1 žlica
  • 1 celo jajce in 2 rumenjaka
  • Ščep soli Kotanyi

NADEV:

  • 400g jagod
  • 200g čokolade 45%

Preden se lotimo testa naredimo kvasec. V posodo damo polovico kocke Fala kvasa, žlico sladkorja, žlico moke in 2,5 dcl toplega mleka. Premešamo z metlico in pokrijemo s krpo za 5 minut.

V drugo posodo damo moko, sol, vanilijin in limonin sladkor Kotanyi, 1 celo jajce in 2 rumenjaka ter ščep soli. Ko je kvasec narastel, ga dodamo v posodo. Mesimo vsaj 5 minut, da vnesemo zrak, da bo naše testo popolno. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 1 uro. Ko je testo pripravljeno, ga preoblikujemo v hlebček. Pustimo hajati še pol ure.

Medtem naribamo čokolado in narežemo jagode na kocke. Testo razvaljamo na pol cm debeline in ga premažemo z maslom. Posujemo s čokolado in jagodami. Previdno zavijemo v rulado. Razrežemo na 2 do 3 cm debele polžke in jih še malo pustimo hajati. 

Pred peko jih premažemo z maslom in jih pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

POGLEJ SI VIDEO RECEPT:

Hvala vsem, ki ste sodelovali v kuharskem izzivu, predvsem pa hvala tudi našim partnerjem projekta!

Estrada

radio-1
Šou domov

Robert Roškar ostal brez sovoditeljice

Jaka Peterka
Jaka Peterka

Priljubljeni radijski voditelj iskreno o varanju

Maruša Mišmaš Zrimšek, nosečnost
Maruša Mišmaš Zrimšek

Slovenska atletinja si želi po porodu nastopiti na olimpijskih igrah

Melania in Donald Trump
Oblačenje prve dame

Kaj modni opazovalci pričakujejo od Melanie Trump?

Čedno dekle, Pretty Woman
Neprimerni in sporni

Večne filmske ljubezni, ki bi bile danes močno obsojane

dagi in monika 1
Anže Langus Petrović

Mož Avsenikove vnukinje se je navadil na poročni prstan

Zanimivosti

kavni aparat
Čiščenje in vzdrževanje

Poskrbite, da vam dragega kavnega aparata ne uniči vodni kamen

rep03-2025_naslovka
Zanimivosti

Obračun v političnem zakulisju: tarča je Robert Golob, ne Boštjan Poklukar

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala