V letošnjem velikonočnem kuharskem izzivu smo imeli na voljo 7 sestavin – vsaj 5 od tega smo jih morali uporabiti pri glavni jedi in sladici. Kako se je izziva lotil Žan?
GLAVNA JED
VELIKONOČNI QUICHE
SESTAVINE:
- 1x pasta brisee Eurospin
- 400g šunke AVE
- 200g špargljev
- 3 jajca
- 2,5 dcl sladke smetane
- 100g ovčjega sira
- Sol Kotanyi
- Poper Kotanyi
- Rukola
- Zeleno jabolko
- Bučno olje
- Kisla smetana
- Hren v kozarčku
- Limona
PRIPRAVA:
Testo, že pripravljeno, odlično Eurospinovo paso brisee, položimo v pekač. Nanj položimo peki pakir in ga obtežimo z rižem. Pečemo ga 6 min na 200 stopinjah. Po 6 minutah odstranimi riž in peki papir in pečemo še 3 minute. Nato ga vzamemo iz pečice in ga ohladimo. V ponev damo malce olja in prepražimo šunko in šparglje do zlatorumene barve. Medtem si pripravimo skledo, v kateri zmešamo jajca, smetano in ovčji sir. Čisto malo posolimo in popramo s Kotanyi začimbami v mlinčku in preliv imamo narejen. Šunko in šparglje pretresemo v popečeno testo in čez vlijemo preliv. Dekoriramo s šparglji in češnjevim paradižnikom. Quiche pečemo 20-25 minut na 160 stopinjah. Postrežemo ga na solatki, v kateri zmešamo rukolo, zeleno jabolko, ki ga narežemo na julienne, malo bučnega olja in kanček limone.
Zraven quicha lahko naredimo tudi omako hrena s kislo smetano, ki seveda paše k Veliki noči.
SLADICA
KVAŠENI POLŽKI S ČOKOLADO IN JAGODAMI
SESTAVINE:
TESTO:
- 0,5 kg moke: tip 500
- Kvas FALA
- 2,5 dcl mleka
- 50g masla
- Vanilijin sladkor Kotanyi 1 vrečka
- Limonin sladkor Kotanyi 1 vrečka
- Sladkor 1 žlica
- 1 celo jajce in 2 rumenjaka
- Ščep soli Kotanyi
NADEV:
- 400g jagod
- 200g čokolade 45%
Preden se lotimo testa naredimo kvasec. V posodo damo polovico kocke Fala kvasa, žlico sladkorja, žlico moke in 2,5 dcl toplega mleka. Premešamo z metlico in pokrijemo s krpo za 5 minut.
V drugo posodo damo moko, sol, vanilijin in limonin sladkor Kotanyi, 1 celo jajce in 2 rumenjaka ter ščep soli. Ko je kvasec narastel, ga dodamo v posodo. Mesimo vsaj 5 minut, da vnesemo zrak, da bo naše testo popolno. Pokrijemo ga s krpo in pustimo počivati 1 uro. Ko je testo pripravljeno, ga preoblikujemo v hlebček. Pustimo hajati še pol ure.
Medtem naribamo čokolado in narežemo jagode na kocke. Testo razvaljamo na pol cm debeline in ga premažemo z maslom. Posujemo s čokolado in jagodami. Previdno zavijemo v rulado. Razrežemo na 2 do 3 cm debele polžke in jih še malo pustimo hajati.
Pred peko jih premažemo z maslom in jih pečemo 20 minut na 180 stopinjah.
POGLEJ SI VIDEO RECEPT:
Hvala vsem, ki ste sodelovali v kuharskem izzivu, predvsem pa hvala tudi našim partnerjem projekta!