Pivo z nenavadnima sestavinama je začela proizvajati mala pivovarna v Reykjaviku po zamisli pivovarja Valgeira Velergeirssona. "Ora jólabjór" se imenuje pijača, ki vsebuje 5,2 odstotka alkohola, naenkrat pa je lahko prozivedejo samo nekaj 10.000 litrov.
Pivo varijo tako, da ječmenovemu sladu, hmelju in klinčkom dodajajo konzervirana kislo zelje in grah, ki ju proizvaja podjetje "Ora", glavni proizvajalec in distributer hrane na otoku. "Presenečen sem, da je tako dobro in prijetno, če pomislim na to, kaj vanj vmešajo," je povedal eden izmed preizkuševalcev.
Na prvi pogled pivo ni videti preveč užitno, za Islandce pa ima simbolični pomen, saj spominja na stare čase, ko je bilo tako grah kot kislo zelje težko najti. Rdeče kislo zelje in kuhani grah sta namreč dve od prilog, ki ne smeta manjkati pri tradicionalni islandski božični večerji. Islandci ju postrežejo ob prekajenem jagnečjem stegnu in krompirju.
Prav zato je pivo Ora jólabjór prišlo na police ob pravem času in doživelo velik uspeh. Prvo pošiljko so takoj razpodali na internetu, v prodaji pa stane približno 3 evre za pol litra.
Islandci so sicer ljubitelji piva in ga na leto popijejo malo manj kot 80 litrov na osebo, približno toliko kot pri nas.