V nekaterih krajih, na primer na Filipinih, velja za pravo specialiteto. Redko pa najdemo turista, ki bi “imel želodec” to poskusiti. Balut, kot ga imenujejo tamkajšnji prebivalci, ki velja za ulično hrano, saj ga lahko “jemo na poti”, naj bi bil vreden, da mu “pogledamo skozi prste” kar se tiče videza, saj naj bi bil okus pozitivno unikaten. Hmm…
Ob pogledu na jajce balut se ponavadi namrščijo tudi tisti z železnim želodcem. Za razliko od vseh trdo kuhanih jajc, ki ste jih videli doslej, najdemo v njem namreč še presenečenje: poleg rumenjaka je v njem drobno, trdo kuhano truplo račjega zarodka.
Pogled na majhno žival v našem trdo kuhanem jajcu je običajno prizor, ki ga najdemo v nočnih morah, vendar je na Filipinih in drugod v jugovzhodni Aziji le stvar kulinarične izkušnje.
Od kje izhaja?
Začetki jajc balut segajo v 19. stoletje in od takrat se postopek njihove priprave ni veliko spremenil. Balut so na Filipine prvič prinesli Kitajci okoli leta 1885 in od takrat je del njihove tradicije.
Dvomimo, da bo koga zanimalo, pa vseeno: Kako se ga pripravi?
Oplojeno račje jajce inkubiramo tako dolgo, da se začne oblikovati plod, običajno med 12 in 18 dnevi. Večina kulinaričnih strokovnjakov meni, da je idealno jajce inkubirano 17 dni.
Dlje ko se jajce inkubira, bolj izrazite so značilnosti račjega zarodka. Čeprav se sliši protislovno, morajo biti pogoji inkubacije popolni, da plod ne umre. Če ta umre, preden preteče ustrezen čas, je jajce neuporabno.
Ko je jajce ustrezno dolgo inkubirano, se začne postopek kuhanja. Jajce trdo skuhamo skoraj enako kot običajna jajca, čeprav je reakcija, ki se zgodi v oplojenem jajcu precej drugačna.
Tekočina v jajcu balut se ne strdi, temveč se spremeni v nekakšno juho, v kateri se kuhata račji plod in rumenjak. Nekako tako, kot da bi v jajcu pripravili juho, vendar namesto da bi jo kuhali in dušili več ur, v razmeroma kratkem času dobi zelo izrazit in močan okus.
Ko je jajce kuhano, ga je treba takoj pojesti - ko je še toplo. Ker ima vsebina jajca jušno konsistenco, je treba vsebino pojesti naravnost iz lupine. Najprej se popije juha, nato se pojeta plod in rumenjak.
Kakšen okus ima?
Če lahko pozabimo na to, da jemo račji zarodek z drobnimi obraznimi potezami, kljunčkom in krilci, naj bi bila celotna izkušnja prijetna. Jajce ima okus po jajcu, plod pa po piščancu.
Kontroverzna hrana
Gre za jed, ki ima za prilogo predvsem etične pomisleke. Prvič zato, ker se skuha še živ račji zarodek, drugič zato, ker se pojavljajo neskladja glede njegove razvrstitve. V nekaterih državah se namreč šteje za jajce in ne za žival, saj se še ni izleglo. Tam so tudi zahteve glede označevanja in trgovanja bolj ohlapne.