Že ime pove, da ponvičnik pripravimo v ponvi. V bistvu pripravimo testo, podobno kot za palačinke ali praženec ("šmorn") in ga v ponvi spečemo v pečici. Lahko ga naredimo kot prilogo ali samostojno jed slanega ali sladkega okusa. Poglejmo si dve izmed številnih različic:
PONVIČNIK Z MALINAMI
Potrebujete:
OHROVTOV PONVIČNIK
Potrebujemo:
100 g masla
3 rumenjake
250 g blanširanega ohrovta
50 g šunke
40 g drobtin
1 žlico sesekljanega peteršilja
1-2 stroka česna
20 g maščobe za praženje
3 beljake
sol in poper
moka in maščoba za pekač
Maslo umešajte z rumenjaki, dodajte blanširan in ožet ter drobno sesekljan ohrovt in na kocke narezano šunko. Na maščobi popražite čebulo, peteršilj in strt česen. Solite, popoprajte in vmešajete hkrati z drobtinami še sneg iz treh beljakov.
Zmes nanesite za prst debelo na namaščen in z moko potresen pekač ter specite v pečici na 190 stopinj, toliko, da se zapečejo robovi.
Ponvičnik zrežite na poljubne kose in ponudimo k mesni ali zelenjavni juhi. Lahko pa ga ponudite tudi kot samostojno jed ob solati.
Ponvičnik je najboljši, ko je še topel, po želji pa ga pred postrežbo ohladimo na sobno temperaturo.