Zanimivosti

Poznate ponvičnik?

kl
14. 9. 2021, 16.30
Deli članek:

Gre za enostavno jed, podobno pražencu ("šmornu"), ki mu lahko dodamo sladke ali slane dodatke, in pojemo kot samostojno jed, sladico in uporabimo celo za zakuho.

Profimedia
Ponvičnik z malinami

Že ime pove, da ponvičnik pripravimo v ponvi. V bistvu pripravimo testo, podobno kot za palačinke ali praženec ("šmorn") in ga v ponvi spečemo v pečici. Lahko ga naredimo kot prilogo ali samostojno jed slanega ali sladkega okusa. Poglejmo si dve izmed številnih različic:

PONVIČNIK Z MALINAMI

Potrebujete:

30 g masla
200 g malin
2 žlici malinovega likerja
2 žlici medu
3 velika jajca
240 ml mleka
175 ml sladke smetane
50 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 ščepec soli
100 g moke
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. V večji skledi z ročno metlico zmešajte jajca, sladkor, mleko, smetano in sol. Dodajte moko in dobro premešajte, da dobite gladko, redko tekoče testo brez grudic.
Maline operite. Nekaj jih dajte na stran za okrasitev. V ponvi s premerom 25 cm stopite maslo. Temperatura naj ne bo previsoka, da se maslo ne bo začelo žgati. Ko se v njem začnejo delati mehurčki, dodajte maline in jih pražite 2 do 3 minute. Prelijte jih z likerjem in medom, premešajte in odstavite, da se ohladijo.
Ohlajene maline prelijte s pripravljenim testom. Maline, ki ste jih dali na stran pa enakomerno posujte po testu. Ponev postavite v pečico in pecite toliko časa, da se testo dvigne in zlatorjavo zapeče ob robovih (približno 30 minut). Pečice med peko ne odpirajte, da ponvičnik ne upade.
Namesto malin seveda lahko uporabite katerokoli drugo sadje.

kulinarika.net
Ponvičnik z ohrovtom

OHROVTOV PONVIČNIK

Potrebujemo:

100 g masla

3 rumenjake

250 g blanširanega ohrovta

50 g šunke 

40 g drobtin

1 žlico sesekljanega peteršilja

1-2 stroka česna

20 g maščobe za praženje

3 beljake

sol in poper

moka in maščoba za pekač

Maslo umešajte z rumenjaki, dodajte blanširan in ožet ter drobno sesekljan ohrovt in na kocke narezano šunko. Na maščobi popražite čebulo, peteršilj in strt česen. Solite, popoprajte in vmešajete hkrati z drobtinami še sneg iz treh beljakov.

Zmes nanesite za prst debelo na namaščen in z moko potresen pekač ter specite v pečici na 190 stopinj, toliko, da se zapečejo robovi.

Ponvičnik zrežite na poljubne kose in ponudimo k mesni ali zelenjavni juhi. Lahko pa ga ponudite tudi kot samostojno jed ob solati.

Ponvičnik je najboljši, ko je še topel, po želji pa ga pred postrežbo ohladimo na sobno temperaturo.