Poletna kuhinja

Zakaj odstranjujemo konce stročjega fižola

Mare Koren
15. 8. 2021, 21.20
Deli članek:

Končno je dozorel tudi stročji fižol, ki je odlična poletna poslastica. A še preden ga pripravimo, ne smemo pozabiti osmukati konic. Pa je to sploh potrebno?

Dreamstime
Novejše sorte stročjega fižola nam omogočajo uporabo brez odstranjevanja špičk.
POZORNO PRI NAKUPU Pri nakupu pazite, da so stroki čim bolj sveži in čvrsti, brez madežev in mehkih delov. Sveži stroki so napeti in glasno počijo, ko jih prelomimo. 

Stročji fižol spada med priljubljeno poletno zelenjavo in velja za zakladnico zdravja. V njem najdemo številne polnovredne beljakovine, vitamine, antioksidante, baker, folno kislino, kalcij, železo, magnezij pa tudi silicij, ki je nepogrešljiv pri zdravju kože, hrustanca, kosti in vezivnega tkiva. Pri stročjem fižolu običajno »trebimo« konico vršička, a zakaj? Je to potrebno ali počnete to zato, ker je to počela vaša babica?

Odpravlja utrujenost in znižuje holesterol

Stročji fižol ugodno deluje in pripomore k živahnejšemu delovanju. Dokazano odpravlja utrujenost in pomaga pri preskrbi celic s kisikom. Pospešuje presnovo, prav tako spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu. Dokazano krepi delovanje živčnega sistema, pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil in znižuje holesterol. Svetujemo, da se čim pogosteje znajde na vašem krožniku.

Kot priloga ali samostojna jed

Pri stročjem fižolu lahko izbiramo med različnimi oblikami, barvami in vrstami. Lahko je dolg ali kratek, okrogel ali ploščat. Barvna paleta se premika vse od zelene prek rumene do vijoličaste, njegova priprava pa je sila enostavna in vsestranska. Uporabimo ga lahko v barvitih poletnih juhah ali enolončnicah, okusen je v solatah, omakah, nepogrešljiv pa tudi kot samostojna jed, zabeljena s kislo smetano in ocvirki.

Dreamstime
Pri starejših sortah odstranimo oba konca.

Konico vršička odstranimo ali ne?

Seveda moramo stročji fižol pred uporabo ustrezno očistiti oziroma otrebiti in odstraniti tudi nastavek peclja na spodnji strani stroka po nasvetu naših babic. Kot pravijo sodobni kuharski mojstri, trebljenje fižola na obeh koncih naj ne bi bilo nujno in izvira iz preteklosti, ko so na vrtovih še rasle bolj nitkaste sorte stročjega fižola. Po tem, ko so odstranili špičke, so iz stroka potegnili nitke, ki so tudi po termični obdelavi trde in jih je težko jesti. V zadnjih letih se na vrtovih in njivah pojavljajo sorte brez nitk, zato rezanje špičk ni več potrebno.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost