Da bi proslavili svetovni dan peke, vam ni treba biti pekovski ali slaščičarski mojster. Vse kar potrebujete je nekaj jajc, moke, morda masla, predvsem pa malce domišljije.
Za danes vam ponujamo recept za kremne rezine z jabolki in orehi.
Potrebujete:
Za testo:
6 jajc
20 dag sladkorja
6 žlic vode
20 dag mletih orehov
22 dag moke
3/4 pecilnega praška
limonino lupinico
Za nadev:
3 srednje velika jabolka
1 žlica masla
2 žlici sladkorja
Sok 1 limone
1 kozarček ali 2 dl smetane za stepanje
10 dag grobo sesekljanih orehov
Postopek:
Najprej naredite orehov biskvit. Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake stepite s sladkorjem, počasi dodajajte vodo, dokler ne dobite penaste zmesi. Potem v zmes počasi umešate mlete orehe, limonino lupinico, pecilni prašek in moko.
Testo vlijte v srednje velik pekač in pecite na temperaturi 180 stopinj 20 do 25 minut.
Ko se biskvit ohladi, ga prerežite in malce navlažite z vodo, lahko pa izberete tudi rum.
Jabolka olupite in narežite na srednje velike koščke. V posodi stopite maslo in na njem podušite koščke jabolk. Med dušenjem dodajte sladkor in limonin sok ter mešajte. Pazite, da jabolka ne razpadejo. Jabolka ohladite.
Stepite smetano.
Ko so jabolka hladna, jih nadevajte na polovico biskvita, premažite z malo več kot polovio smetane, na to položite drugo polovico biskvita, premažite s preostankom smetane in posujte z grobo nasekljanimi orehi.
Vse skupaj narežite na rezine.
Pecivo lahko ponudite takoj, ali pa za nekaj časa postavite v hladilnik.