Sestavine:
210 gramov ostre moke
55 gramov masla
ščepec soli
1/2 vrečke pecilnega praška
1 vanijev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navadnega)
2 jajci (celi)
230 gramov čokolade za kuhanje
80 gramov sladkorja v prahu
Korak 1: Čokolado nalomite na manjše koščke in jo skupaj z maslom stopite nad paro. Posoda, v kateri topite čokolato, naj se ne dotika vrele vode. Ohladite do mlačnega.
Korak 2: Medtem, ko se čokolada in maslo ohlajata, razžvrkljajte jajci skupaj z vanilijevim sladkorjem, sladkorjem v prahu in ščepcem soli.
Korak 3: Stopljeno čokolado dodajte razžvrkljanim jajcem.
Korak 4: Zmesi postopoma dodajajte moko, v katero ste vmešali pecilni prašek. Vse skupaj dobro premešajte.
Korak 5: Maso za vsaj 4 do 5 ur postavite v hladilnik.
Korak 6: Pečico segrejte na 180 stopinj.
Korak 7: Ohlajeno maso vzemite iz hladilnika in jo z dlanmi oblikujte v kroglice v velikosti oreha. Te povaljajte v sladkorju v prahu, ki mora dobro prekriti kroglico.
Korak 8: Kroglice položite na pekač obložen s peki papirjem. Med njimi naj bo vsaj en centimeter, bolje pa dva, prostora, saj bodo med peko narasle.
Korak 9: Pekač položite v segreto pečico in jih pecite približno 10 minut. Ko jih boste vzeli iz pečice, morajo biti čokoladni razpokančki še mehki, strdili se bodo na zraku med ohlajevanjem.
Bonus nasveti:
Če se vam masa za razpokančke zdi preveč tekoča, ne skrbite. V hladilniku se bo strdila.
Da bodo lepše razpokali, pekač z oblikovani kroglicami za nekaj minut postavite na hladno - v hladilnik, zdaj, ko je zunaj mrzlo, pa lahko tudi na okensko polico ali balkon.
Čokoladni razpokančki bodo odlični, če boste uporabili čokolado, ki vsebuje kandirano pomarančo.