DOZORELI SO PLODOVI

Zdaj je čas za bodeče čajote

Z.F.
24. 10. 2020, 21.38
Deli članek:

Tudi na vašem vrtu raste čajota, okrasna bučevka, za katero ne veste, kako se je lotiti in kako pripraviti njene plodove? Kako se lotiti bodic in kdaj je res povsem zrela?

Profimedia
Nekatere vrste čajot nimajo bodic.

Čajote so zdaj že skoraj povsem dozorele povsod po Sloveniji. Nekoč so si jo gospodinje podarjale, češ, posadi, lepo in obilno raste, a le redke so vedele, kako rastlino izkoristiti in pripraviti njene plodove. Gre namreč za vzpenjavko, ki lahko obrodi tudi do 20 kilogramov sadežev.

Kaj lahko uporabimo

KUHAMO 20 MINUT

Čajota je odlična kuhana v osoljeni vodi in uporabna kot samostojna jed ali priloga. Okus kuhanih koščkov čajote spominja na cvetačo. Tako pripravljeno čajoto lahko shranite tudi v zamrzovalnik. 

Pri čajoti so užitni vsi deli rastline in jo lahko pripravimo na vse mogoče načine. Pomembno je le, da jo posadimo nekam, kjer se bo lahko vzpenjala oziroma razraščala. Izvira iz Srednje Amerike, kjer jo sicer imenujejo tudi bodeča buča. Največ je danes gojijo v Mehiki, kjer jo imenujejo mehiška kumara, pogosto se pojavlja tudi že na evropskih tržiščih. Njeno meso je precej nežnejše in hkrati sočnejše od bučkinega. Morda je malce slajše, uživate pa ga lahko tudi presnega. V plodovih lahko uživate vso zimo, saj prezimijo, če jih shranite na hladno in suho mesto. Primerni so za kuhanje, cvrtje, dušenje ali pečenje, ob vsem tem lahko uporabite tudi koščico, ki se skriva na sredini. Nekateri jo uživajo presno. Taka po okusu spominja na oreščke, ocvrta ali pečena pa na kostanj. Tako meso kot koščica sta izjemno bogata z aminokislinami ter vitamini C in B-kompleksa, zaradi česar si je čajoto dobro privoščiti presno.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Užitni so tudi listi

Ja, prav ste prebrali. Najboljši so sicer mladi listki, nič pa ne bo narobe, če si boste privoščili tudi večje in starejše liste. Ti so bogati s hranili in številnimi vlakninami. Delujejo očiščevalno, zmanjšujejo raven sladkorjev in škodljivega holesterola v krvi. Lahko uživamo presne, pripravljene v solatah, sendvičih in smutijih ali pa kot dodatek v čaju.

Profimedia
Čajoto lahko uživate presno, kuhano, dušeno, ocvrto ali pečeno. Užitna je cela rastlina.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025