DOZORELI SO PLODOVI

Zdaj je čas za bodeče čajote

Z.F.
24. 10. 2020, 21.38
Deli članek:

Tudi na vašem vrtu raste čajota, okrasna bučevka, za katero ne veste, kako se je lotiti in kako pripraviti njene plodove? Kako se lotiti bodic in kdaj je res povsem zrela?

Profimedia
Nekatere vrste čajot nimajo bodic.

Čajote so zdaj že skoraj povsem dozorele povsod po Sloveniji. Nekoč so si jo gospodinje podarjale, češ, posadi, lepo in obilno raste, a le redke so vedele, kako rastlino izkoristiti in pripraviti njene plodove. Gre namreč za vzpenjavko, ki lahko obrodi tudi do 20 kilogramov sadežev.

Kaj lahko uporabimo

KUHAMO 20 MINUT

Čajota je odlična kuhana v osoljeni vodi in uporabna kot samostojna jed ali priloga. Okus kuhanih koščkov čajote spominja na cvetačo. Tako pripravljeno čajoto lahko shranite tudi v zamrzovalnik. 

Pri čajoti so užitni vsi deli rastline in jo lahko pripravimo na vse mogoče načine. Pomembno je le, da jo posadimo nekam, kjer se bo lahko vzpenjala oziroma razraščala. Izvira iz Srednje Amerike, kjer jo sicer imenujejo tudi bodeča buča. Največ je danes gojijo v Mehiki, kjer jo imenujejo mehiška kumara, pogosto se pojavlja tudi že na evropskih tržiščih. Njeno meso je precej nežnejše in hkrati sočnejše od bučkinega. Morda je malce slajše, uživate pa ga lahko tudi presnega. V plodovih lahko uživate vso zimo, saj prezimijo, če jih shranite na hladno in suho mesto. Primerni so za kuhanje, cvrtje, dušenje ali pečenje, ob vsem tem lahko uporabite tudi koščico, ki se skriva na sredini. Nekateri jo uživajo presno. Taka po okusu spominja na oreščke, ocvrta ali pečena pa na kostanj. Tako meso kot koščica sta izjemno bogata z aminokislinami ter vitamini C in B-kompleksa, zaradi česar si je čajoto dobro privoščiti presno.

Užitni so tudi listi

Ja, prav ste prebrali. Najboljši so sicer mladi listki, nič pa ne bo narobe, če si boste privoščili tudi večje in starejše liste. Ti so bogati s hranili in številnimi vlakninami. Delujejo očiščevalno, zmanjšujejo raven sladkorjev in škodljivega holesterola v krvi. Lahko uživamo presne, pripravljene v solatah, sendvičih in smutijih ali pa kot dodatek v čaju.

Profimedia
Čajoto lahko uživate presno, kuhano, dušeno, ocvrto ali pečeno. Užitna je cela rastlina.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov