Juhe niso le slastne, temveč so tudi idealne spremljevalke diet, saj poskrbijo, da tekočina lepo napolni želodec in nasiti na zelo lahek način. Vsak od naših receptov je zelo enostaven, z malo kalorijami in zelo zdrav. V kuhinji vam ne bo treba preživeti veliko časa, tako da vam ga bo ostalo dovolj še za druge aktivnosti. Zato je ta vrsta diete nadvse primerna tudi za zaposlene. Koliko pa lahko shujšate? No, zelo hitro tudi po kilogram na dan.
Kako se lotiti diete?
Kosilo in večerjo nadomestite z juho (dnevna količina: 1,5 l). Za zajtrk pojejte muesli, sadje ali pa dve rezini polnozrnatega kruha z zrnato skuto. Katero juho boste pojedli, je predvsem odvisno od vašega okusa. Sami določite tudi svoj cilj diete. Če želite, lahko nehate tudi po treh dneh, če pa vam je juha všeč, jo lahko brez slabe vesti jeste tudi ves teden.
Izbrali smo dva recepta iz revije ★★★ LIZA/MAJA ★★★
Hladna paradižnikova juha z marelicami
Za 1 osebo potrebujete: 300 g paradižnika, 150 g svežih marelic, 2 rezini polnozrnatega toasta, 1 žličko oljčnega olja, 1 ščepec soli, 1 ščepec popra, 1 ščepec čilija, 5 stebel bazilike, 50 g manj mastne skute (0,1 % maščobe), 1 polnozrnato žemljico (50 g).
Priprava:
Paradižnike in sveže marelice poparite, jih olupite in odstranite semenje oziroma koščice. Dodajte jim še na kocke zrezan polnozrnati toast in oljčno olje in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite s soljo, poprom in čilijem in postavite na hladno. Baziliko drobno sesekljajte. Primešajte še skuto in poper. Hladno juho ponudite s skuto in polnozrnato žemljico.
Porcija 350 kcal, B: 16 g, M: 7 g, OH: 55 g.
Beli gazpačo
Za 1 osebo potrebujete: 50 g belega kruha, 60 ml mleka, 1 strok česna, 20 g olupljenih mandljev, 100 ml mineralne vode, 1 žlico šerijevega kisa, sol, poper, 30 g belega grozdja brez pečk, nekaj kapljic bučnega olja.
Priprava:
Belemu kruhu odstranite skorjo in kruh zrežite na približno 1 cm velike kocke. 40 g kruhovih kock namočite v mleku. Česen in mandlje drobno sesekljajte. V višji posodi pretlačite namočen kruh, česen, mandlje, mineralno vodo in kis. Vse skupaj nato za približno 1 uro postavite na hladno. V vmesnem času v teflonski ponvi brez dodatka maščobe zlato rjavo popecite preostale kruhove kocke. Vzemite jih iz ponve in jih ohladite. Juho začinite s soljo in poprom. Grozdje operite in prepolovite. Gaspačo prelijte v skodelice in ga okrasite s kruhovimi kockami, grozdjem in bučnim oljem.
Porcija 290 kcal, B: 10 g, M: 14 g, OH: 32 g.
Še več slastnih receptov pa najdete v reviji ★★★ LIZA/MAJA ★★★, tudi na spletu.